Agenda Constructiilor
Joi, 23 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - ETEX continua investitiile in modernizarea fabricilor de gips-carton
ETEX continua investitiile in modernizarea fabricilor de gips-carton
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 10 Nov 2022 06:25
Producatorul de sisteme de gips-carton, tencuieli si gleturi Etex Building Performance (Siniat Romania), parte a grupului belgian Etex, a inregistrat o crestere de 25% a cifrei de afaceri din primele opt luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2021. Potrivit datelor companiei, evolutia s-a datorat cresterii de preturi rezultate din transferul costurilor de productie ca urmare a cresterii pretului energiei si materiei prime.
Compania detine in Romania o fabrica de gips-carton la Turceni, operationala din 2015, si una de ipsos, gleturi si tencuieli pe baza de ipsos, la Aghiresu. Pana la finalul anului trecut, Etex a investit 70 de milioane de euro in fabricile sale din Romania. Compania continua investitiile in 2022 cu instalatia de uscare si micronizare a gipsului de la Aghiresu, dupa proiectul de modernizare desfasurat in 2021 pentru imbunatatirea capacitatii logistice. Pentru extinderea capacitatii de productie de la fabrica de la Turceni, Etex a demarat proiectul de recuperarea a gipsului prin constructia instalatiei de la Rovinari, investitie de 8 milioane euro.
Grupul Etex este prezent in Romania din anul 2012 si in 2015 a inaugurat prima sa investitie majora din tara noastra, de 50 de milioane de euro, in fabrica de la Turceni. Afacerile companiei au urmat o traiectorie ascendenta in fiecare an, compania incheind anul 2021 cu un rulaj de 295 milioane de lei, in crestere cu 20% fata de nivelul din 2020.
Interviu cu Andrei Popa (43 de ani), Country Sales Manager Romania & SEE, Etex Siniat Building Performance, manager cu o experienta profesionala de 19 ani in industria materialelor de constructii.
 
- Cum au evoluat vanzarile de placi din gips-carton in primele 8 luni ale acestui an si care sunt premisele de dezvoltare pentru perioada urmatoare?
- In prima parte a anului am continuat cresterea de anul trecut, evolutie influentata semnificativ de implementarea majorarilor de preturi. Este o perioada provocatoare pentru toata lumea, cu atat mai mult pentru industria constructiilor. Preturile sunt in crestere continua, noi suntem un mare consumator de gaz si anul acesta am fost fortati sa transferam costurile majorate in piata. Au fost dificultati si in asigurarea nivelului de servicii cu care ne-am obisnuit clientii, din cauza problemelor aparute pe lantul de aprovizionare. Impreuna cu furnizorii nostri am gestionat, insa, destul de bine, in prima parte a anului, problemele inerente unei situatii atat de neprevazute. Suntem preocupati de evolutia pietei in urmatoarele luni si suntem rezervati sa mai comunicam prognoze intr-un mediu cu o evolutie dificil de anticipat.
Cresterile consistente de pret se reflecta si in evolutia cifrei de afaceri. La finalul lunii august, am inregistrat o majorare a acesteia cu 25% peste nivelul de anul trecut. De notat, insa, ca o parte semnificativa a acestei cresteri este legata de scumpiri.
 
- In ce fel v-au afectat livrarile din afara tarii cresterile de preturi si dificultatile din lanturile de aprovizionare?
- Inflatia din ultima vreme si costurile foarte mari pe care le-am resimtit la utilitati au avut un impact puternic. Suntem un mare consumator de gaz, iar pretul acestuia a crescut vertiginos, de pana la 7 ori in ultimul an. Pana acum am gestionat bine situatia, ce urmeaza este greu de prevazut - urmarim piata si evolutia ei si ramanem optimisti, dar precauti. Etex continua sa se impuna drept exportator de top pe piata romaneasca - anul trecut Etex a fost unul dintre cei mai mari exportatori din Romania, cu 40% din productie livrata in afara granitelor. Anul acesta am continuat sa exportam si am reusit sa ne respectam angajamentul luat fata de clientii din Romania si din regiunea de sud-est a Europei.
 
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de produse cu eficienta energetica ridicata, dupa intrarea in vigoare a standardelor nZEB? Cum va aliniati acestui trend?
- nZEB este un concept devenit obligatoriu in constructii de aproape doi ani, iar in contextul actual, in conditiile in care costul energiei este in continua crestere, poate fi mai mult decat o obligatie, poate fi o solutie. Toate sistemele pe baza de gips-carton pe care le producem si comercializam sunt moderne si cu eficienta energetica sporita. Un rol esential in obtinerea eficientei energetice il joaca materialele de izolare, iar Etex a finalizat anul acesta, la nivel global, achizitia URSA, lider european pe piata de vata minerala de sticla si extrudat de polistiren. Impreuna vom putea sa venim si mai eficient in intampinarea nevoilor pietei, sa gasim solutii si sa cream materiale pentru constructia de spatii de locuit sigure, sustenabile si inteligente.
 
- Ce obiective si investitii aveti planificate pentru anii urmatori?
- Referitor la premisele de dezvoltare, mereu am pus pe primul plan investitiile in capacitatile de productie si dezvoltarea de produse. Echipele locale, in colaborare cu colegii de la centrul de cercetare din Avignon, au dezvoltat in fiecare an produse noi. Consideram ca inovatia are un rol cheie in dezvoltarea businessului nostru.
Foarte recent am investit un milion de euro la Aghiresu, intr-o noua instalatie de uscare si micronizare a gipsului. Incepem si constructia instalatiei de la Rovinari, investitie care in momentul de fata ajunge la 8 milioane de euro, bani pe care ii vom investi anul acesta si anul viitor. Avem si alte planuri pentru investitii ulterioare si ne uitam cu atentie la evolutia pietei, pentru a putea dimensiona corect aceste proiecte. Ramanem optimisti, dar vorbim despre un optimism moderat. Speram ca evolutiile de pe piata sa nu ne oblige sa ne abatem de la planurile investitionale, nu am facut-o nici in pandemie, dar contextul actual ne obliga sa fim precauti in aprecieri.
 
 
De cand am inceput sa investim in Romania, ne-am propus sa fim un investitor pe termen lung. Vom continua investitiile si cautam in permanenta potentiale oportunitati pe piata. Sunt proiecte la care ne gandim si la care lucram deja, dar, cu siguranta, vom avea in fiecare an investitii facute in Romania. Angajamentul Etex fata de Romania este unul pe termen lung. Ne bazam pe buna colaborare cu autoritatile pentru a putea sa functionam si pentru a ne putea continua investitiile. Desigur, sunt vremuri provocatoare, in continua schimbare, dar ne pastram optimismul si vom reveni cu noutati in perioada urmatoare.
 
- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in prezent si care considerati ca sunt oportunitatile acestei perioade?
- Vizibilitatea redusa asupra evolutiei preturilor gazelor si electricitatii pune presiune asupra capacitatilor si prognozelor de productie. Impactul cresterii preturilor asupra pietei constructiilor se reflecta intr-o decizie intarziata a dezvoltatorilor pentru demararea unor noi proiecte. Exista posibilitatea ca piata sa isi diminueze capacitatea de a absorbi cresterea excesiva a preturilor, in pofida nevoii de investitii in domeniul imobiliar. Conjunctura actuala ne provoaca sa fim mai creativi si sa acceleram procesele de inovatie cu focus pe produse si servicii cu impact redus asupra mediului si consumului de resurse. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
viarom
EDIT-Structural
leviatan
konsent
Acvatot 2019
rigips
ness project
ERBASU CONSTRUCT
siniat
quadratum
CDS
Ubitech
theda mar
noark
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander