Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - HENKEL: Investitii masive in cercetare si sustenabilitate, la 146 de ani de performanta
HENKEL: Investitii masive in cercetare si sustenabilitate, la 146 de ani de performanta
Izolatii & Finisaje Publicat de Ovidiu Stefanescu 06 Iun 2023 13:00
In perioada 31 mai – 1 iunie a.c., la sediul central din Dusseldorf al grupului german Henkel, a fost organizata o ampla reuniune de comunicare, prilejuita de aniversarea a 175 de ani de la nasterea fondatorului companiei, Friedrich ("Fritz") Karl Henkel. Evenimentul a facilitat prezentarea celor 146 de ani de succes pe care firma l-a inregistrat pe piata adezivilor si bunurilor de consum, care au culminat cu lansarea recenta a  centrului de inspiratie in tehnologia adezivilor (ICD), amplasat in cadrul complexului industrial din capitala landului Westfalia – Renania de Nord. 
Dupa o rememorare a celor mai importante momente care au marcat dezvoltarea companiei in fazele sale de inceput, in secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX, legate in mod indisolubil de personalitatea puternica a lui Fritz Henkel, directorul executiv al grupului, Carsten Knobel, a realizat o trecere in revista a performantei financiare curente. Acesta a aratat ca in 2022, vanzarile la nivel de grup au totalizat 22,4 miliarde euro, din care 50% (11,24 miliarde euro) au constituit incasarile diviziei de adezivi. Profitul operational a fost de 2,3 miliarde euro, iar principalul eveniment a fost legat de infiintarea diviziei de marci de consum. Prognozele pentru 2023 indica o majorare a cifrei de afaceri cu 1% - 3%, in conditiile unei profitabilitati de 10% - 12%. 
Referindu-se la divizia de adezivi, Mark Dorn, vicepresedinte executiv al grupului si responsabil pe acest segment, a aratat ca in anul precedent, vanzarile au sporit cu 13,2%, iar cheltuielile de cercetare-dezvoltate au depasit 310 milioane de euro. Compania, care promoveaza, printre altele, brandurile Loctite, Ceresit, Technomelt sau Teroson, opereaza in 124 de fabrici pe intregul mapamond si are 25.000 de angajati la nivel global. 
 
 
In ceea ce priveste operatiunile din Rusia, Carsten Knobel a afirmat ca acestea au fost cesionate catre un consortiu format din investitori locali, format din Augment Investments, Kismet Capital Group si Elbrus Services. Tranzactia s-a realizat contra sumei de 54 miliarde ruble (circa 600 milioane de euro). Contractul prevede, de asemenea, optiunea rascumpararii in urmatorii 10 ani, cu mentiunea ca o incetare a razboiului actual nu va fi suficienta insa pentru o revenire pe piata din Rusia. 
Vizita presei se specialitate la sediul Henkel a continuat printr-un tur al centrului de cercetare si inovare ICD, unde invitatii au avut ocazia sa se informeze referitor la o serie de procese nou implementate, cum ar fi testarea complexa a solutiilor destinate bateriilor auto, tehnologiile avansate de printare electronica etc. ICD a necesitat o investitie de 130 de milioane de euro, constructia sa fiind realizata intre 2018 si 2021. Cladirea cu sapte niveluri include 30 de laboratoare si 4 centre tehnologice, avand capacitatea de a dezvolta aproximativ 45 de noi formule in fiecare zi. Sistemul este complet digitalizat si foloseste platforme speciale pentru achizitia rezultatelor proceselor de testare si machine learning. 
 
 
Sustenabilitatea a fost la randul sau un subiect central in cadrul prezentarilor, ambitia celor de la Henkel fiind aceea ca, prin optimizare si inovatie tehnologica, sa se pozitioneze ca lider industrial in domeniul protectiei climatice, reciclarii si sigurantei. Pentru 2030, principalele obiective sunt legate de asigurarea primei pozitii pe piata globala a adezivilor in ceea ce priveste operatiunile pozitive din punct de vedere climatic, asigurarea unor produse cu emisii minime sau chiar nule de dioxid de carbon, oferta de solutii pentru incurajarea economiei circulare si transparenta completa privitoare la dezvoltarea durabila. Vizita s-a incheiat cu un tur al sitului industrial pe care Henkel in detine in Dusseldorf. 
 
 
***
De reamintit ca Henkel Romania a fost infiintata in 1994 ca filiala a Henkel Central Eastern Europe, cu sediul central la Viena (Austria). Compania are in prezent cca 500 de angajati, iar portofoliul sau cuprinde peste 30 de marci, mii de produse, de la produse cosmetice, detergenti, adezivi comerciali si profesionali pana la tehnologii. De la fondarea sa, Henkel a lansat cu succes pe piata locala un important numar de marci din portofoliul international Henkel, precum Persil, Pur, Silan, Color Catcher, Perwoll, Clin, Bref, Somat, Pro Nature, Fa, Palette, Taft, Gliss, Schauma, Syoss, Got2b, Nature Box, Barnangen (din portofoliul diviziei Henkel Consumer Brands), Ceresit, Moment, Super Bond, Loctite, Bonderite si Teroson (tehnologia adezivilor). Henkel detine trei unitati de productie la nivel national, amplasate in Pantelimon (langa Bucuresti), Campia Turzii (judetul Cluj) si Roznov (in judetul Neamt).
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
siniat
theda mar
leviatan
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
concelex
ness project
strabag nivel 1
noark
CDS
MAKITA
viarom
Acvatot 2019
quadratum
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander