Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - HIRSCH: Piata de polistiren merge contra-curentului, cu preturi si cerere in scadere
HIRSCH: Piata de polistiren merge contra-curentului, cu preturi si cerere in scadere
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 06 Sep 2023 06:25
Piata de polistiren expandat din Romania traverseaza o perioada dificila, marcata de scaderi atat in ceea ce priveste cererea, cat si preturile, in prima jumatate a acestui an, in comparatie cu aceeasi perioada din 2022. Raportarea la un sezon in care s-a inregistrat un varf al vanzarilor (ianuarie - iunie 2022), dar si scaderea cererii au generat o reducere semnificativa a pretului polistirenului expandat in ultimul an, determinand intreaga piata sa mearga contra-curentului pietei materialelor de constructii, care a inregistrat cresteri de preturi fara precedent in acelasi interval. Cifra de afaceri din domeniu, evident, a scazut, iar competitia s-a accentuat, insa producatorii raman optimisti, avand in vedere fondurile europene care vor intra in tara pentru proiecte de renovare energetica prin programele europene si nationale de finantare.
In acest context, Hirsch Romania, unul dintre cei mai mari producatori de polistiren expandat din tara noastra, cu 4 fabrici si o capacitate de peste un milion de metri cubi, si-a extins si diversificat productia prin achizitia fabricii de polistiren extrudat detinuta de grupul AkzoNobel in Tunari si a anuntat ca va investi in dezvoltarea acestui segment de activitate.
Hirsch Porozell este filiala din Romania a companiei austriece Hirsch Servo AG, cu vanzari de 420,7 milioane de euro si o EBITDA de 51,5 milioane de euro in anul financiar 2021-2022.
Interviu cu Viorel Chertes, directorul comercial al Hirsch Porozell si manager cu o experienta profesionala de 17 ani pe piata sistemelor de izolatii.
 
- Cum au evoluat vanzarile Hirsch Romania in prima jumatate a anului 2023 si ce estimari aveti pentru perioada urmatoare?
- Vanzarile companiei noastre au fost in scadere in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, urmand trendul general al pietei de polistiren expandat. Scaderea pretului si a cererii are un impact negativ asupra afacerilor producatorilor, inclusiv asupra Hirsch Romania. Estimez o tendinta de stagnare a cererii pana la finalul acestui an, dar cu siguranta trendul se va inversa in anii urmatori, mai ales in perioada 2024-2026, interval in care vor trebui implementate proiectele finantate din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Contractele de finantare au inceput deja sa se semneze si sunt foarte multi bani care se vor aloca pentru lucrari de renovare energetica, interventii care vor include si termoizolarea cladirilor. Cand acesti bani vor intra in piata, vor incepe sa "miste toate rotitele" si efectele ar trebui sa le vedem in afaceri probabil incepand din a doua jumatate a anului viitor.
In plus, achizitia fabricii de polistiren extrudat de la AkzoNobel va avea un impact favorabil asupra rezultatelor financiare ale Hirsch Romania in 2023.
 
 
- Care credeti ca ar putea fi impedimentele care ar putea afecta atragerea de fonduri pentru renovare?
- Un lucru este cert: renovarea energetica a cladirilor trebuie realizata, deoarece face parte dintr-o strategie europeana extinsa de eficientizare energetica si reducere a amprentei de carbon, pe termen lung. Unul dintre primele posibile impedimente este chiar scrierea si depunerea proiectelor. Sunt localitati, nu vorbim de marile orase sau comune, unde exista dificultati in redactarea proiectelor. Chiar daca sunt bani, acestia trebuie solicitati pentru a fi folositi. Apoi timpul este foarte scurt, fondurile din PNRR vor trebui cheltuie pana in 2026, conform Planului, iar Romania se confrunta, dupa cum stim, cu probleme legate de disponibilitatea fortei de munca, cu birocratie excesiva si acum si cu un deficit bugetar urias, care poate pune in pericol insasi absorbtia fondurilor.
Noi estimam ca, in cazul in care situatia economica nu se va modifica substantial, am putea sa incepem sa lucram la proiecte chiar de anul viitor.
 
 
- Din sectorul investitiilor private ce semnale sunt? Se va relua cererea si din acea directie?
- Din perspectiva noastra, cererea din zona privata a scazut foarte mult, mai ales in sectorul dezvoltarilor rezidentiale noi. Cu siguranta, dezvoltatorii isi vor relua proiectele, Romania are o nevoie foarte mare de locuinte, de cladiri noi, in general. Nu stim, insa, cand se vor relua aceste investitii. Noi nu putem decat sa speram ca inflatia va scadea cat mai curand, pentru ca bancile sa relanseze creditarea si situatia sa reintre pe o traiectorie normala.
 
- Referitor la achizitia fabricii de polistiren extrudat de la AkzoNobel, ce planuri aveti privind productia?
- Achizitia fabricii de polistiren extrudat reprezinta o investitie strategica a grupului Hirsch, care detinea 31 de fabrici de polistiren expandat si niciuna de extrudat. Cele doua grupe de produse sunt complementare, in sensul ca la un proiect de termoizolare este nevoie de ambele tipuri de materiale, care au densitati, caracteristici si, implicit, utilizari distincte. Placile de izolatie XPS sunt utilizate in special in zonele cu presiune si umiditate extreme, cum ar fi in izolarea peretilor subsolului sau in izolarea acoperisurilor plate. Odata cu achizitia acestei unitati de productie de langa Bucuresti, avem acum cinci unitati de productie de izolatii in Romania (Cluj, Timisoara, Sfantu Gheorghe, Bragadiru si Tunari in zona Bucuresti) si castigam angajati cu inalta calificare.
 
 
Tranzactia include instalatia de productie XPS din Tunari, impreuna cu 22 de profesionisti in domeniul productiei si tehnic si cu marca APLA a AkzoNobel. Produsele vor fi rebranduite si infoliate cu ambalajele Hirsch. In ansamblu, aceasta achizitie serveste ca punct de plecare pentru a creste afacerea XPS in cadrul grupului Hirsch si, pe termen mediu, productia va fi majorata si o parte a acesteia se va indrepta si catre exporturi.
 
- Ce impact estimati ca va avea aceasta achizitie asupra cifrei de afaceri?
- Cu siguranta, impactul achizitiei asupra cifrei de afaceri a Hirsch Romania va fi pozitiv. Compania a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 240 de milioane de lei, iar in urma integrarii fabricii APLA estimam ca aceasta va creste cu cateva procente, contracarand impactul negativ al scaderii preturilor si cererii. Fara divizia de XPS, cifra de afaceri din 2023 ar inregistra o scadere evidenta, de ordinul a catorva zeci de procente. Nu avem niste calcule exacte, dar, in ansamblu, suntem optimisti si credem ca va fi din ce in ce mai bine, mai ales ca vor veni si banii si proiectele din PNRR, care vor readuce cererea pe un trend pozitiv. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
MAKITA
noark
FRONTALE
Acvatot 2019
BALTIC
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
leviatan
leviatan
CDS
Ubitech
rigips
ERBASU CONSTRUCT
viarom
grundfos
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
BA 2023
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu