Agenda Constructiilor
Joi, 17 Octombrie 2019
Teraplast 2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - PREVENT: Analiza unor proceduri de achizitie publica de 13,9 miliarde euro
PREVENT: Analiza unor proceduri de achizitie publica de 13,9 miliarde euro
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Iul 2018 10:36
In primul an de functionare a sistemului informatic PREVENT, Agentia Nationala de Integritate a analizat, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 15.954 de proceduri de achizitie publica cu o valoare totala de 65,3 miliarde lei (aprox. 13,9 miliarde euro). Procedura cu cea mai mare valoare analizata de PREVENT in primul an de functionare a fost de 2,87 miliarde lei (aprox. 615 milioane euro) iar procedura cu cea mai scazuta valoare a fost de 346 lei (aprox. 74 euro).
Totodata, sistemul a prevenit 55 de cazuri de conflicte de interese in achizitii publice, in valoare totala de 236 milioane lei (aprox 50,6 milioane euro). In aceste cazuri, ANI a emis avertismente de integritate in vederea eliminarii cauzelor care au dus la aparitia posibilelor conflicte de interese. Astfel, in 50 dintre cele 55 cazuri notificate de sistem, conducatorii autoritatilor contractante au inlaturat cauzele care generau conflictele de interese, in timp ce in doua cazuri ANI a declansat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese intrucat aceste cauze nu au fost eliminate.
Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: „Neluarea de masuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanseaza din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, dupa finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele fata de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificarile ulterioare.“
In alte 3 cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, Agentia Nationala de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, in situatiile in care nu vor fi inlaturate cauzele conflictelor de interese. In alte 36 de situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica, rezultate in urma activitatii de analiza a PREVENT.
Dintre cele 15.954 de proceduri analizate, 5,8% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, o treime dintre aceste proceduri contin un numar total de 79.126 contracte subsecvente (loturi).
In analiza PREVENT au fost luate in considerare date si informatii cu privire la 2.161 de autoritati contractante, 12.684 de operatori economici si 223.444 de persoane, reprezentanti ai institutiilor publice si ai ofertantilor.
Rezultate in perioada aprilie - iunie 2018
In perioada aprilie - iunie 2018, Agentia Nationala de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 2.770 de proceduri de achizitie publica cu o valoare totala de 20,2 miliarde lei (aprox. 4,3 miliarde euro). Dintre aceste proceduri, aproximativ 9% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 18.658 de contracte subsecvente (loturi).
Mai mult decat atat, in aceeasi perioada au fost emise 23 de avertismente de integritate, si au fost transmise 7 notificari catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica, rezultate in urma activitatii de analiza a PREVENT.
Clarificari acordate persoanelor interesate
Pana in prezent, persoanele interesate au solicitat peste 680 de clarificari cu privire la cadrul legal incident. Majoritatea solicitarilor se refera la completarea campurilor din cuprinsul Formularului de Integritate, obligativitatea completarii Formularului de Integritate, lipsa ofertantilor, etc.
Ce este si cum functioneaza sistemul PREVENT
Sistemul PREVENT a fost lansat la sfarsitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situatiilor care pot genera conflicte de interese in cadrul procedurilor initiate prin sistemul electronic de achizitii publice, astfel incat acestea sa fie inlaturate fara a fi afectate respectivele proceduri.
Concret, acest mecanism de preventie presupune analizarea datelor si a informatiilor introduse in Formularul de integritate de catre persoana responsabila din cadrul autoritatii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date - DEPABD).
Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul ca acesta poate identifica, in mod automat, prezumtivele relatii ce pot exista intre persoane din autoritatea contractanta si persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanti in cadrul procedurilor de achizitie initiate de catre o autoritate contractanta.
In cazul depistarii unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate iar autoritatea contractanta trebuie sa ia toate masurile de indepartare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Licente bimACADghid_proiectare

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere