Agenda Constructiilor
Joi, 20 Februarie 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ACUE: Operatorii de distributie a energiei electrice investesc 400 milioane euro
ACUE: Operatorii de distributie a energiei electrice investesc 400 milioane euro
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 21 Sep 2018 09:42
Distribuitorii de energie electrica membri ai Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima profunda ingrijorare cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra retelelor si consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distributie a energiei electrice si reducerea ratei reglementate a rentabilitatii aplicata acestor tarife, adoptate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Strategia energetica a Romaniei, in curs de aprobare si aliniata cu directiile de dezvoltare ale cadrului de reglementare european, subliniaza nevoia imperioasa de investitii in sector, ceea ce vine in contradictie cu prevederile reglementarilor aprobate de ANRE, care sunt de natura sa diminueze volumul investitiilor si sa creasca decalajul dintre Romania si celelalte tari din UE. Sectorul distributiei de energie electrica si de gaze naturale este strategic pentru economie si trebuie reglementat din aceasta perspectiva, motiv pentru care are nevoie de un cadru de reglementare clar, predictibil si stabil, care sa stimuleze investitiile si cresterea calitatii serviciilor in beneficiul consumatorilor.
Fara un cadru transparent, clar si stabil, care sa reflecte conditiile de piata, pentru urmatoarea perioada de reglementare, nivelurile actuale de investitii nu vor putea fi sustinute. O reducere semnificativa a investitiilor va avea ca efect final scaderea calitatii serviciului, afectand atat consumatorii casnici, comerciali si industriali, cat si competitivitatea economiei romanesti Astfel, o scadere a volumelor de investitii ar anula efectele de imbunatatire inregistrate ca rezultat al investitiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate in perioada 2014-2017 in retelele de distributie a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de intrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an. Pentru acest an, operatorii de distributie energie electrica au in curs de realizare investitii totale de aproape 400 milioane de euro.
Mai mult decat atat, efectul de scadere a tarifului de distributie va fi aproape nul pentru factura finala a consumatorilor casnici. De exemplu, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/luna va economisi sub 1 leu/luna la factura. Dincolo de impactul la consumatori, studiile arata ca noile reglementari pentru domeniul distributiei de energie electrica vor conduce la pierderea unei contributii la PIB de 13,7 miliarde de lei si la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de munca in economie, in perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contributiilor fiscale platite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe si contributii la asigurarile sociale.
In baza principiului transparentei in procesul de reglementare, ACUE a solicitat ANRE sa amane adoptarea acestora pentru o perioada de sase luni, pentru a oferi timpul necesar unei consultari reale si a unei analize corecte a efectelor indicatorilor propusi, in vederea evitarii riscurilor semnificative prezentate de aceste reglementari la adresa capacitatii operatorilor de a efectua investitiile necesare pentru modernizarea si dezvoltarea retelelor si imbunatatirea calitatii serviciului de distributie. De aceea, aprobarea de catre ANRE a reglementarilor pentru perioada urmatoare de reglementare, pentru sectorul de distributie a energiei electrice nu va aduce beneficii consumatorului de energie ci, dimpotriva, ar putea afecta indicatorii de calitate ai serviciului de distributie.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
allbimTeraSteelghid_proiectareACAD

Autentificare

lafargeholcim_awards
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 148 (Ianuarie-Februarie 2020)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere