Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - AHK: Proiecte sustenabile de dezvoltare urbana, prezentate la Cities of Tomorrow
AHK: Proiecte sustenabile de dezvoltare urbana, prezentate la Cities of Tomorrow
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 28 Mar 2019 18:23
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a organizat marti, 26 martie 2018, la hotelul JW Marriott Grand Hotel din Bucuresti, cea de-a saptea editie a conferintei „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 300 de participanti din intreaga tara, dar si din strainatate, printre care arhitecti, urbanisti, reprezentanti ai mediului de afaceri si numerosi reprezentanti ai sectorului public, confirmand inca o data ca manifestarea are un caracter international, dedicat importantei dezvoltarii urbane si regionale. Tema centrala din acest an a fost trialogul dintre administratie, mediul de business si societate civila, deviza evenimentului fiind gandire globala. actiune locala.
Evenimentul a fost deschis de Directorul General si de Presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, domnul Sebastian Metz respectiv domnul dr. Dragos Anastasiu si de Excelenta sa domnul Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti.
Prima parte a evenimentului a avut ca tema centrala importanta consultarilor publice si participarea comunitatii la realizarea proiectelor de dezvoltare urbana. Evenimentul a debutat astfel cu proiectul Raumwerk D din Düsseldorf (unul dintre cele mai complexe proiecte de consultare publica si reconfigurare urbana a unui intreg oras) precum si un dialog privind abordarea corecta a proiectelor urbane de anvergura si implicarea tuturor actorilor relevanti, intre Arh. Eugen Panescu si Dr. Arnold Voss, urbanist de renume international, activ atat in domeniul urbanistic cat si in cel civic.
Domnul Marius Cristea, Banca Mondiala a prezentat in premiera absoluta rezultatele procesului de consultare al Bancii Mondiale, “Prioritatile orasului tau”. Acest proces de consultare, unic pentru orasele din Romania si pentru prioritatile lor de dezvoltare, a implicat 41 de municipii, 372 de proiecte strategice si peste 72 de miliarde de euro pentru dezvoltarea oraselor Romaniei. Consultarea la care au participat 100.000 de romani are ca tel schitarea unei politici de dezvoltare urbana si metropolitana a Romaniei. Procesul de consultare a fost finalizat pe 22 martie, iar pe 26 martie, la Cities of Tomorrow #7 au fost prezentate rezultatele. S-a constatat ca exista o corelatie directa intre nivelul de studii, un anumit profil ocupational si interesul pentru comunitate. Printre proiectele prioritare votate de cetateni pentru Bucuresti expertul Bancii Mondiale a amintit: extinderea si modernizarea retelei de metrou, modernizarea centurii, realizarea autostrazii de centura care sa treaca prin judetul Ilfov.
Ca linie generala prioritati pentru romanii din toata tara sunt cele din domeniul sanatatii si al infrastructurii.
Inaintea acestei a 7-a editii a Cities of Tomorrow a fost organizat un concurs de proiecte adresat administratiei publice, mediului de business si societatii civile. S-au avut in vedere, in delimitarea proiectelor castigatoare, factorul dezvoltarii sustenabile. S-au cautat, asadar, initiative cu un impact deosebit asupra acestui tip de dezvoltare, cat si asupra marketingului regiunii, calitatii vietii, dialogului intre stakeholderi.
Cu ajutorul unui juriu format din personalitati cu experienta vasta, s-au stabilit 10 finalisti din totalul de 83 de proiecte propuse. Asadar, 10 initiative au primit atentie deosebita cu prilejul acestei conferinte avand ocazia sa se prezinte in plen, in cadrul sesiunii de pitching: la categoria administratie publica: Resita (“Incredere in Resita” - program finantare locala), Reghin (Reghin City App), Oradea (transformarea centrului istoric Oradea), Invest in Jiu Valley; la categoria mediu de business: Ceetrus (Drumul Taberelor), Life is Hard (City Apps), Speedwell (Record Park Cluj-Napoca); la categoria societate civila: Asociatia Over4 (reabilitare blocuri), Fundatia Comunitara Bucuresti (Bucurestiul Pregatit - fond pentru dezastre majore), OAR (platforma 30zile.ro)
Cele 83 de proiecte depuse pot fi consultate aici: https://www.citiesoftomorrow.ro/submitted-projects.html
Castigatorii au fost la categoria administratie publica: Resita (“Incredere in Resita” - program finantare locala); la categoria mediu de business: Ceetrus (Drumul Taberelor); la categoria societate civila: Asociatia Over4 (reabilitare blocuri).
Premiile acordate de AHK Romania au fost pentru categoria administratie publica: 1 pachet vizitator la Expo Real 2019, cel mai important targ din Europa pentru proiecte imobiliare si investitii, pentru categoria mediu de business: 1 an de parteneriat econet romania, platforma green-tech a AHK Romania www.econet-romania.com, pentru categoria societate civila: 1 participare la delegatia organizata de AHK Romania la Smart City World Congress in Barcelona, 2019
Ideea cu concursul de proiecte ne-a venit din dorinta de a atrage atentia asupra exemplelor de bune practici din Romania, din dorinta de a le oferi o buna platforma de promovare. Si faptul ca au fost depuse 83 de proiecte este o dovada clara a succesului acestei initiative. Aceasta tara, Romania, este plina de oameni creativi cu idei inovative. Este impresionata energia din aceasta tara. Trebuie sa ne folosim de acest avantaj si o vom face. Sebastian Metz, Director General AHK Romania
A doua parte a evenimentului a fost dedicata gasirii unor solutii concrete, viabile referitoare la opt teme de importanta majora in dezvoltarea regionala: eficienta energetica si management energetic, finantare si fonduri UE, mobilitate economie circulara, turism & lifestyle, reconversie si revitalizare, dreptul constructiilor, guvernanta oraselor/digitalizare/platforma de informare urbana. Fiecare din acestea au fost tratata in mod individual in cadrul unor mese rotunde moderate de specialistii in domeniu. In cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde fiecare participant a putut contribui activ cu solutii pentru tema aleasa. Cele mai bune solutii gasite au fost votate de participanti si premiate in cadrul ceremoniei de premiere de la finalul evenimentului.
Masa Rotunda Turism&Lifestyle, moderata de domnul Dragos Anastasiu a fost cea premiata de public, solutia gasita pentru Baile Herculane fiind favorita acestuia. 31 de persoane, specialisti in domeniul turismului, ospitalitatii, cel medical si al protectiei patrimoniului precum si reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale au ajuns la concluzia ca trebuie creata o organizatie de management a destinatiei la Herculane. Manager de Proiect al acestui demers a fost numit domnul Marius Bazavan (Bacolux). „Turismul nu are timp sa astepte si din acest motiv este nevoie de actiune acum. Baile Herculane sunt o perla a turismului romanesc de care pana acum nu am avut grija. Cu o organizatie de Management a Destinatiei locala sprijinita de toti stakeholderii prezenti la masa, in trei, patru ani Herculane va ajunge acolo unde trebuie”, a declarat domnul Dragos Anastasiu, Presedinte al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane.
Ca in fiecare an solutiile sugerate pentru fiecare tema tratata la Cities of Tomorrow vor fi centralizate in brosura de follow-up a evenimentului si de asemenea Camera de Comert si Industrie Romano-Germana va incerca sa le implementeze impreuna cu partenerii sai din mediul privat si public. Pentru mai multe detalii in acest sens: www.citiesoftomorrow.ro
Editia de anul acesta a „Cities of Tomorrow” a confirmat inca o data ca evenimentul, organizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, a devenit o importanta platforma de interactiune intre mediul public si cel privat, oferind posibilitatea unui schimb important de informatii, de experiente si nu in ultimul rand crearea de noi contacte de afaceri. Multumim celor peste 300 de participati pentru implicare, sponsorilor (e.on romania, Robert Bosch, Siemens Romania, Telekom Romania, WDP Development, Enayati Medical City, ExpoReal Messe München, Rec Partners, RER Group, Stalfort. Legal. Tax. Audit, Sistemul National de Reciclare a Bateriilor, Urban Wins) si partenerilor pentru sustinere.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
Ubitech
strabag nivel 1
viarom
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
leviatan
rigips
EDIT-Structural
MAKITA
siniat
CDS
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ness project

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander