Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Septembrie 2019
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - AMCHAM: Sectorul de productie al energiei electrice are nevoie de investitii majore
AMCHAM: Sectorul de productie al energiei electrice are nevoie de investitii majore
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 15 Nov 2018 14:23
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) urmareste cu atentie evolutia fluxurilor investitionale in economia romaneasca, context in care atrage atentia asupra lipsei de investitii private intrunul dintre principalii piloni strategici ai economiei - domeniul generarii energiei electrice. Practic, in ultimii ani investitiile private in acest sector s-au diminuat dramatic pana aproape de zero.
Parcul de generare a energiei electrice din surse conventionale in Romania este imbatranit si are nevoie de investitii masive de capital. Importante capacitati instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislatia europeana de mediu sau performanta economica. O sursa de finantare importanta pentru substituirea acestora, capitalul privat, intampina insa obstacole insurmontabile originate de cadrul legislativ in vigoare.
Acest blocaj poate genera amenintari la adresa securitatii energetice a Romaniei, in conditiile in care realizarea unui nou proiect, de la stadiul de analiza de fezabilitate la punerea in functiune depaseste valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele declarate prioritare in propunerea de strategie energetica a Romaniei necesita peste 5 ani intre momentul deciziei de investire si momentul punerii in functiune.
In ultimii ani, AmCham a transmis semnale de ingrijorare legate de efectele puternic negative ale unor prevederi din legislatia primara, care practic au descurajat aproape in totalitate investitiile private si intentiile unor institutii financiare de a sprijini asemenea investitii. Articolele 23 si 28 din Legea Energiei Electrice si Gazelor Naturale nr. 123/2012 elimina posibilitatea semnarii de acorduri contractuale negociate bilateral, utilizate drept instrumente de garantare pentru obtinerea de finantare pentru proiecte noi. Desi au fost transmise numeroase semnale pe multiple canale catre factorii de decizie - legiuitori, membri ai executivului si reglementatori - asistam in continuare la un blocaj generat de prevederi legale formulate la nivelul anului 2012, desi nu au lipsit asigurarile ca se va avea in vedere adoptarea unui cadru legislativ care sa permita investitiile private. Aceasta stare de fapt descurajeaza finantarea de terta parte si initiativa privata in domeniul producerii energiei electrice atat din surse conventionale cat si din surse regenerabile de energie.
AmCham Romania reitereaza mesajul ca incercarile de remediere a acestui blocaj prin modificari ale cadrului de reglementare secundar sau prin platforme de tranzactionare pe piete centralizate nu sunt suficiente pentru a oferi solutii convenabile pentru investitori si finantatori privati, fiind necesara o revizuire a prevederilor legislatiei primare. In absenta unor masuri reale, consecinta pe termen mediu va fi o capacitate de generare instalata insuficienta, cu impact direct asupra securitatii energetice a Romaniei.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADghid_proiectareLicente bim

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 145 (Septembrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere