Agenda Constructiilor
Joi, 30 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BDR Thermea a lansat prima centrala termica alimentata cu hidrogen
BDR Thermea a lansat prima centrala termica alimentata cu hidrogen
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Iul 2019 14:53
In data de 25 iunie 2019 a fost pusa in functiune prima centrala termica din lume alimentata cu hidrogen care functioneaza in conditii reale de exploatare, intr-un proiect pilot din Rozenburg, Olanda. Centrala a fost dezvoltata de Grupul BDR Thermea, al treilea producator european de solutii de incalzire si climatizare, a carui misiune este de a dezvolta si produce solutii inteligente de incalzire si apa calda, practic fara emisii de dioxid de carbon (CO2). Aceasta centrala arde hidrogen pur, care este produs in mod sustenabil, utilizand energie eoliana sau solara, fara a produce CO2 in timpul productiei. Hidrogenul este produs si livrat de furnizorul de gaze naturale Stedin, care a initiat acest proiect.
Aceasta este prima situatie reala in care hidrogenul pur este utilizat pentru alimentarea unei centrale termice cu condensare pentru a incalzi o cladire rezidentiala. Centrala a fost proiectata si testata la Centrul de Competenta pentru Cercetare si Dezvoltare al grupului BDR Thermea din Bassano del Grappa, Italia.
Dupa primul proiect pilot din Olanda desfasurat de REMEHA, marca olandeza a Grupului, acesta va efectua in perioada imediat urmatoare un test la scara mai larga in Marea Britanie, de data aceasta sub brandul BAXI. Noile oportunitati pentru proiecte din alte tari europene sunt in prezent explorate ca parte a dezvoltarii mai extinse, paneuropene a acestei tehnologii.
Angajament ferm pentru sustenabilitate
"Dezvoltarea unei centrale pe baza de hidrogen face parte din solutiile Grupului BDR Thermea pentru decarbonizarea producerii de energie termica. In prezent grupul ofera o gama larga de tehnologii, cum ar fi centrale cu gaz de inalta eficienta, pompe de caldura si sistemele de cogenerare, iar acum si centrale pe baza de hidrogen si celule de combustie. Hidrogenul produs in mod sustenabil este un important si foarte interesant transportator de energie al viitorului", a declarat Bertrand Schmitt, CEO-ul Grupului BDR Thermea.
"Producerea de gaze (hidrogen) utilizand energia electrica este o tehnologie inevitabila si necesara daca vrem sa stocam energia generata in mod sustenabil pe o perioada mai lunga de timp, deoarece energia eoliana si cea solara nu sunt intotdeauna disponibile din abundenta in momentele de cerere maxima. Cu noua centrala pe baza de hidrogen, alaturi de aplicatiile noastre cu celule de combustibil, suntem ferm hotarati sa facem mediul construit mai sustenabil".
Explorarea mai multor proiecte pilot
"Principiul de functionare a centralei pe baza de hidrogen este acelasi cu cel al unei centrale cu gaz natural", spune Peter Snel, CTO al grupului BDR Thermea. "In viitor, vom putea inlocui centralele conventionale pe gaz cu centrale pe baza de hidrogen pe o baza similara, cu conditia ca aprovizionarea cu hidrogen sa fie disponibila prin conducte de gaze naturale. De aceea, cooperarea cu operatorii de retea are o importanta cruciala pentru grupul BDR Thermea. Pe langa proiectul pilot de la Rozenburg, vom participa, de asemenea, la un proiect demonstrativ de amploare in Marea Britanie. Peste 400 de centrale BAXI pe baza de hidrogen vor fi instalate in urmatorii doi ani.
Dorim sa invitam si alti operatori de retele si proprietari de cladiri din Europa sa colaboreze la testele pe teren. In acest fel, dezvoltarea unei surse de caldura fara CO2 va fi accelerata.
Acest lucru va stimula, de asemenea, productia de hidrogen durabil si ecologic, utilizand energia eoliana si solara. "
Proiect Pilot la Rozenburg
Proiectul olandez de la Rozenburg este o initiativa comuna cu operatorul de retea Stedin, municipalitatea Rotterdam si ansamblul rezidential Ressort Wonen. Centrala pe baza de hidrogen va fi instalata intr-o incapere de centrale, alaturi de o centrala conventionala cu gaz natural, care va asigura ca locuitorii vor avea in permanenta suficienta caldura si apa calda.
Stedin utilizeaza o conducta normala pentru furnizarea hidrogenului, demonstrand ca reteaua de gaze existenta este adecvata pentru transportul hidrogenului. In acest proiect, Stedin si partenerii sai iau in considerare intregul lant al viitorului: productia, distributia si conversia hidrogenului, cu scopul final de a asigura confortul cu emisii Zero de carbon.
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTman and machinehiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
BALTIC
viarom
Ubitech
theda mar
rigips
strabag nivel 1
BMI_Icopal
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
CDS
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023