Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BI: Comenzile noi din industrie se afla la granita dintre contractie si expansiune
BI: Comenzile noi din industrie se afla la granita dintre contractie si expansiune
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 31 Oct 2019 12:25
In luna septembrie, industria a iesit partial din depresiune, revenirea producandu-se mai mult pe seama cererii interne decat a comenzilor pentru export. Starea de spirit in randul firmelor nu s-a modificat esential fata de luna august, dar managerii par a fi putin mai optimisti
Productia
- Volumul productiei a iesit din contractie si a urcat la 58 de puncte in zona de crestere. Acest nivel n-a mai fost atins din luna mai.
- Stocurile au crescut putin pana la 47 de puncte, dar de cativa ani buni ele se afla aproape permanent in contractie.
Cererea
- Comenzile noi s-au inviorat; indicatorul a crescut de la 45 in august la 58 in septembrie. Cresterea e sustinuta indeosebi de cererea interna, care s-a intensificat probabil si pe fondul incheierii vacantei de vara.
- Comenzile pentru export treneaza. In august erau la 43 de puncte in contractie, iar in septembrie au urcat numai pana la 50, adica pana la granita intre contractie si expansiune.
- Importurile de materii prime au crescut insa mai viguros, de la 49 in august la 56 in septembrie.
Forta de munca
- Numarul de salariati continua sa ramana contractat la 48 de puncte fata de 44 in august. In ultimele 12 luni, media indicatorului de angajare a oscilat in jurul a 47 de puncte in interiorul zonei de contractie, ceea ce inseamna ca in ultimul an industria nu a creat locuri noi de munca.
Costuri si venituri
- Costurile de productie raman ridicate. In septembrie indicatorul s-a aflat la 66 de puncte in zona de expansiune, la fel ca in august. Costurile ridicate explica partial rata scazuta a ofertei de munca in industrie si ar putea avea o legatura cu mentinerea inflatiei peste nivelul dezirabil.
- Preturile incasate de firme pentru produsele lor au coborat putin fata de august, de la 55 la 52, probabil in contextul in care au scazut exporturile unde preturile sunt mai mari si a crescut proportia comenzilor interne unde preturile sunt mai reduse.
Asteptarile
- Indicatorul global de incredere a managerilor s-a imbunatatit putin urcand la 58 de puncte fata de 55 in august. Probabil, pe fondul confirmarii asteptarilor adaptative, in sensul ca managerii se asteptau ca activitatea sa creasca la incheierea sezonului de vacanta, ceea ce s-a si intamplat in septembrie.
Confirmarea asteptarilor pe termen scurt produce un plus de incredere in evolutiile pe termen lung.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
ness project
leviatan
CDS
Ubitech
Acvatot 2019
noark
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
rigips
theda mar
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander