Agenda Constructiilor
Marti, 20 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - COFACE: Capacitatea de stocare a energiei electrice s-a dublat in ultimul an
COFACE: Capacitatea de stocare a energiei electrice s-a dublat in ultimul an
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 16 Iul 2019 16:45
Piata gazelor naturale este in plina expansiune si va creste pe termen mediu, insa numerosi factori indica un viitor mai putin promitator. Pana de curand, gazele naturale au fost apreciate drept "cel mai curat" combustibil fosil, iar toti indicatorii indica o crestere a cererii si a productiei. Cu toate acestea, piata se dezvolta rapid, iar sursele regenerabile de energie devin in mod progresiv alternative populare si viabile din punct de vedere economic fata de combustibilii fosili.
Gazele naturale: Un produs omniprezent, momentan
Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, gazele naturale au cunoscut cea mai mare rata de crestere a consumului dintre toti combustibilii fosili, din anul 2006. Cererea de gaze naturale va continua sa creasca, in principal datorita cresterii cererii in Asia si in special in China, a carei politica de “Cer Albastru" impune obiective stricte referitoare la calitatea aerului, precum si o trecere obligatorie de la carbune la gaz.
Gazul este recunoscut ca un mijloc practic de producere a energiei datorita abundentei sale, a versatilitatii si a faptului ca polueaza mai putin decat ceilalti combustibili fosili. In comparatie cu carbunele, gazele naturale emit cu 40% mai putin dioxid de carbon (CO2), pulbere in suspensie (PM2,5), dioxid de sulf (SO2) si oxizi de azot (NOx). Gazele naturale sunt sursa de energie utilizata cel mai adesea pentru a completa sursele de energie regenerabila, cum ar fi panourile solare si parcurile eoliene, care sunt adesea intermitente si necesita planuri de rezerva cu surse rapide si fiabile de energie.
Gazele naturale sunt, de asemenea, integrate in procesele industriale, in special ca materie prima pentru produsele petrochimice, datorita unuia dintre derivatii sai: etanul. Gazele naturale si lichidele conexe reprezinta aproximativ 29% din totalul combustibililor fosili utilizati ca materie prima in industria chimica.
Desi gazele naturale, emit in timpul arderii mai putine particule decat petrolul sau carbunele, acestea nu sunt in niciun caz o sursa de energie curata si nu vor reduce riscul incalzirii globale. In plus, extractia de gaze de sist este extrem de poluanta, necesitand cantitati mari de apa si injectia de substante chimice in sol, pentru a sparge piatra. Aceasta tehnologie de fracturare polueaza totodata si apa de la robinet, amenintand accesul la apa potabila sigura in comunitatile rurale.
In plus, energiile regenerabile devin acum mai accesibile decat gazele naturale. Conform celei mai recente analize a costului energiei (LCOE) a societatii financiare internationale Lazard, energia eoliana nesubventionata este deja competitiva cu cea mai ieftina metoda de producere a energiei electrice din gazele naturale. Si nu trebuie uitat faptul ca preturile la gazele naturale sunt volatile, adaugand incertitudine procesului de luare a deciziilor.
In cele din urma, utilizarea gazelor ca adjuvant al productiei de energie electrica din surse de energie regenerabile este probabil in stadiul final, avand in vedere progresele tehnologice realizate in domeniul stocarii energiei electrice. Conform companiei de proiectare si energie Wood McKenzie, capacitatea de stocare a energiei electrice in GW/ h s-a dublat in 2018, crescand cu 140%. Producatorul de masini Tesla testeaza deja un sistem de stocare a bateriilor in Australia, conectat la parcul eolian Hornsdale. Desi tehnologia este inca in faza incipienta, multi jucatori de pe piata si guverne se grabesc sa isi dezvolte proprii campioni de stocare a bateriilor, cum ar fi compania suedeza Northvolt, care isi propune sa devina cel mai mare producator european de baterii.
Gazele naturale au inca un viitor luminos inainte, insa pe termen lung, viitorul acestora este mai mult decat amenintat, lasand loc pentru surse de energie, care sunt mai in masura sa contribuie la salvarea planetei.
 
ALLBIMVideoConfAC-iulAUTODESKelmas_1octCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
hilti
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere