Agenda Constructiilor
Marti, 07 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - COLLIERS: Certificarea WELL pentru interactiunea sanatoasa cu spatiul de lucru
COLLIERS: Certificarea WELL pentru interactiunea sanatoasa cu spatiul de lucru
Oportunitati & Comunicate Publicat de DTP 26 Iul 2018 14:33
Dezvoltatorii imobiliari acorda o atentie sporita mediului inconjurator prin dezvoltarea de proiecte eficiente si sustenabile, certificate verde. Cu un istoric de aproape patru ani, standardul WELL Building vine in completarea acestor certificari si indreapta atentia de la impactul mediului construit catre sanatatea angajatilor. In Romania, acest fenomen este in faza incipienta, iar Colliers International devine prima companie de consultanta imobiliara cu o echipa de specialisti WELL - doi din cei cinci prezenti la nivel national.
Standardul WELL Building este primul sistem care asigura o interactiune sanatoasa a angajatilor cu spatiul in care lucreaza; a fost lansat in 2014 in SUA de catre International WELL Building Institute, fiind conceput in asa fel incat sa completeze sistemele de certificare verde de tipul LEED sau BREEAM New Construction, adresate constructiilor noi, axate in mod special pe specificatiile tehnice ale unei cladiri. Spre deosebire de acestea, conformitatea cu standardul WELL necesita indeplinirea de conditii centrate pe sanatatea si starea de bine a ocupantilor cladirii, dar si o reevaluare periodica, o data la trei ani, pentru a asigura mentinerea in timp a proiectului la acelasi nivel inalt de proiectare, intretinere si operatiuni.
„Echipa de certificari verzi a Colliers este printre primele care au aplicat bunele practici in domeniu pe piata din Romania, acumuland, in 7 ani de activitate, 1,5 mil. mp GBA certificati si in curs de certificare LEED/BREEAM in 45 de proiecte. Treptat, piata s-a maturizat, fapt dovedit de interesul acordat de catre dezvoltatori factorului uman prezent in cladirile lor. In ton cu noua etapa din evolutia proiectelor imobiliare, echipa si-a extins expertiza si catre zona de well-being, prin obtinerea acreditarii WELL AP (WELL Accredited Professional) de catre doi dintre specialisti”, a declarat Oana Stamatin, Director Green Certifications and Building Surveying in cadrul Colliers International Romania.
Aproximativ 90% din timpul unei persoane este petrecut in interior, un mediu cu influenta puternica asupra modului de viata al acesteia. Spatiile certificate WELL sunt proiectate sa imbunatateasca nutritia, activitatea fizica, dispozitia, modele de somn, productivitatea si performanta oamenilor care lucreaza, traiesc sau merg la cumparaturi in ele. De asemenea, calitatea si accesibilitatea aerului, apei si a luminii naturale sau artificiale trebuie optimizate, iar spatiul trebuie sa fie confortabil si sa sustina sanatatea cognitiva si emotionala prin design si tehnologie.
„Exista o nevoie tot mai mare a oamenilor de a avea parte de o experienta pozitiva si cat mai echilibrata in cladirile pe care le ocupa; practic, o cladire sustenabila trebuie sa ofere un stil de viata sustenabil. Obtinerea certificarii WELL aduce o valoare adaugata oricarui proiect imobiliar prin apropierea si intelegerea componentei umane care este, in fond, utilizatorul sau final. Astfel, beneficiile WELL se rasfrang la nivel de angajat - productivitate si satisfactie la locul de munca - si, de asemenea, la nivel de companie - atragerea si retentia talentului, clientilor si investitorilor”, a adaugat Oana Stamatin.
Avand in vedere sinergiile foarte bune pe care standardul WELL le are cu principalele standarde de certificare sustenabila folosite in Romania (LEED si BREEAM), specialistii Colliers se asteapta, pentru inceput, la un interes crescut in cazul cladirilor de birouri aflate in faza de proiect sau in constructie incipienta, care deja urmaresc obtinerea certificarii LEED sau BREEAM.
Cererea se va constitui treptat, pe masura ce primele cladiri in curs de certificare WELL se vor finaliza, iar chiriasii si angajatii acestora vor constientiza toate avantajele de care beneficiaza lucrand in astfel de cladiri. Totodata, cererea va creste ca urmare a politicilor globale ale unor chiriasi de a functiona in cladiri certificate WELL, dar si ca urmare a cresterii competitivitatii in piata si a dorintei dezvoltatorilor de a se alinia la cele mai inalte standarde de sustenabilitate, sanatate si productivitate.
„Colliers vine in intampinarea cerintelor dezvoltatorilor si chiriasilor prin serviciul de consultanta WELL. Mai intai, clientul este consiliat din faza de evaluare a fezabiltatii conceptului de WELL; se continua cu revizuirea documentatiei de proiectare, se realizeaza traininguri pentru echipa de proiect (proiectanti, constructori, manageri de proiect) si se implementeaza cerintele WELL in proiectare si constructie. Dupa finalizarea constructiei, Colliers trimite documentatia catre institutul de certificare, ofera asistenta in timpul auditului WELL Assessor-ului trimis de institut si este alaturi de dezvoltator pana la clarificarea tuturor aspectelor si obtinerea certificatului WELL”, a incheiat Oana Stamatin.
***
Despre Colliers International
Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu peste 12.000 specialisti care lucreaza in 69 de tari. Colliers este compania globala de servicii imobiliare si de administrare a investitiilor cu cea mai rapida crestere, cu venituri corporate de 2,3 mld. dolari (2,7 mld. dolari inclusiv afiliati) in 2017. Cu o cultura intreprinzatoare si cu o echipa valoroasa, specialistii Colliers ofera o gama larga de servicii clientilor finali, dezvoltatorilor si investitorilor din intreaga lume, iar prin intermediul platformei de servicii de gestionare a investitiilor au sub administrare active ale celor mai respectati investitori imobiliari institutionali, cu o valoare totala de peste 20 mld. dolari.
Specialistii Colliers gandesc diferit, impartasesc idei excelente si ofera sfaturi inovative care ajuta clientii sa accelereze succesul. Colliers International a fost inclusa in top 100 companii outsourcing de catre International Association of Outsourcing Professionals pentru 13 ani consecutiv, mai mult decat oricare alta companie de consultata imobiliara. Compania Colliers a fost, de asemenea, considerata cel mai bun property manager la nivel global de catre Commercial Property Executive pentru doi ani la rand.
Compania Colliers este condusa de o echipa de management experimentata, cu detineri importante de actiuni si cu un istoric dovedit, aducand actionarilor randamente anualizate de peste 20% pentru mai mult de 20 de ani.
Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMACADTeraSteelCOVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere