Agenda Constructiilor
Vineri, 10 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - EFdeN participa la Solar Decathlon, competitia mondiala a caselor sustenabile 2020
EFdeN participa la Solar Decathlon, competitia mondiala a caselor sustenabile 2020
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 20 Ian 2020 16:00
Echipa EFdeN reuseste o performanta unica prin calificarea la editia din 2021 a Solar Decathlon, cea mai prestigioasa competitie internationala pentru locuinte sustenabile, dupa participarea din 2014, la Versailles, cu proiectul „EFdeN 4C” si cea din 2018, in Dubai, cu proiectul „EFdeN Signature”. EFdeN este singura echipa din Romania calificata la trei editii Solar Decathlon.
Echipele calificate in competitia din 2021 au fost selectate de un juriu international, pe baza unor propuneri de proiecte dezvoltate in a doua parte a anului 2019. Fiecare propunere inscrisa in competitie a avut de acoperit mai multe teme: concept; plan de management; strategie de finantare si integrarea in curricula universitara.
„Prin performanta EFdeN, Romania dovedeste ca se numara printre putinele tari din lume care sunt capabile sa gandeasca, proiecteze si sa realizeze locuinte sustenabile la cele mai exigente standarde internationale. Greul abia acum incepe, dar EFdeN a demonstrat deja in trecut maturitate si multa ambitie, iar rezultatele din editiile anterioare la care am participat au fost remarcabile”, a declarat Mihai Zecheru, Responsabil SDE2021, EFdeN.
„Azi nu se mai poate vorbi de o edificare viabila fara a lua in considerare, pe langa celelalte determinari specifice: timpul, contextul si sustenabilitatea, iar arhitectii si inginerii trebuie sa faca fata acestor importante cerinte. In EFdeN, tinerii studenti, lucreaza in echipa, concep un proiect de arhitectura si inginerie. Apoi il construiesc, il demonteaza, il transporta si apoi il remonteaza, creand astfel competente necesare prin impletirea teoriei cu practica” - prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu, rector al Universitatii de Arhitectura si Urbanism ‘’Ion Mincu’’, universitate asociata.
Competitia Solar Decathlon Europe 2021 este prima care are o tema urbana dedicata si se concentreaza pe gasirea de solutii la problemele oraselor moderne. Scopul principal al competitiei este revitalizarea si modernizarea cladirilor existente, prin transformarea acestora in spatii eficiente energetic si sustenabile. Orasele sunt mari consumatori de resurse, mai exact sunt responsabile de 75% din consumul de energie si 80% din emisiile de CO2 la nivel global. Optimizarea acestora reprezinta un obiectiv foarte important, in contextul schimbarilor climatice, la nivel european si nu numai.
Competitia se va desfasura in august - septembrie 2021, la Wuppertal, Germania, unde echipa de studenti romani va concura alaturi de alte 17 echipe din 10 tari, din Europa si Asia. In timpul competitiei, echipele vor avea 10 zile la dispozitie sa construiasca, pe situl din Wuppertal, prototipurile de case solare pe care le vor dezvolta pana atunci. Pana atunci, fiecare echipa are la dispozitie 18 luni ca sa proiecteze, sa finanteze, sa construiasca si testeze prototipul de casa in tara de origine, apoi sa dezasambleze casa si sa o transporte la Wuppertal, unde o va reconstrui si testa in timpul competitiei propriu-zise.
Confortul interior, performanta energetica si functionarea casei sunt probele la care prototipurile vor fi monitorizate, pe langa evaluarea realizata de 7 jurii internationale, pe teme ca arhitectura, inginerie si integrarea energiilor regenerabile, viabilitatea pe piata, sustenabilitatea, dar si solutiile de mobilitate urbana propuse, inovatiile realizate in toate domeniile, educatie, integrare in curricula universitara si comunicare.
Solar Decathlon este cea mai importanta competitie de locuinte sustenabile din lume si a luat nastere in 2002 in Statele Unite ale Americii. In 2012, echipa PRISPA a fost prima echipa din Romania calificata la Solar Decathlon (editia Madrid). In 2014, echipa EFdeN a participat pentru prima data la Solar Decathlon, la editia de la Versailles, cu casa „EFdeN 4C”, care a devenit intre timp primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania. In 2018, la editia din Dubai, proiectul EFdeN Signature s-a clasat pe locul 4 in clasamentul general al competitiei, castigand de asemenea locul 1 la Comunicare, locul 2 la Inginerie si Constructii, locul 2 la Conditii de Confort si locul 3 la Sustenabilitate. EFdeN Signature este in proces de reconstruire in Bucuresti, alaturi de prima casa EFdeN, iar procesul de reconstructie va fi finalizat in 2020.
EFdeN este singurul ONG din Romania care dezvolta locuinte solare cu scop educational si de cercetare, alaturi de produse sustenabile si module educationale atat pentru studenti, specialisti, cat si pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat functioneaza pe baza de parteneriate strategice si sponsorizari. Membrii echipei sunt studenti ai Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea Bucuresti. Pana in prezent, echipa EFdeN a castigat peste 45 de premii nationale si internationale, la Solar Decathlon si alte competitii.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMCOVID-19ACADTeraSteel
COVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice


SONDAJ de OPINIE - Agenda Constructiilor & Fereastra
Impactul pandemiei Covid-19 pentru industria de constructii si domeniile conexe

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere