Agenda Constructiilor
Duminica, 25 Septembrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - IMO PROTECT propune aplicarea unui cod impotriva fraudelor imobiliare
IMO PROTECT propune aplicarea unui cod impotriva fraudelor imobiliare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 28 Sep 2018 17:05
Campania Imo Protect doreste sa implementeze in perioada urmatoare un Cod de Conduita care odata respectat de dezvoltatori, agentii imobiliare si constructori va duce la respectarea drepturilor cumparatorului atunci cand decide sa achizitioneze un apartament, o casa sau un spatiu comercial/de birouri.
Lansarea Imo Protect se face la Targul National Imobiliar care se desfasoara in perioada 28-30 septembrie la Palatul Parlamentului. Prima prezentare a campaniei va avea loc sambata, de la ora 14.00, in cadrul targului, iar transmisa in direct va fi realizata pe canalul Imo Protect de pe Facebook si pe cel de pe Youtube.
"Codul a fost intocmit cu scopul de a asigura respectarea standardelor de bune practici de catre dezvoltatori. Prezentul Cod nu este un document final, urmand a fi completat si imbunatatit treptat", explica Paul Dumbravanu. De altfel, Codul va fi revizuit anual. In urma analizei, se va stabili daca necesita amendamente sau imbunatatiri.
Paul Dumbravanu este un avocat specializat in consultanta in domeniul imobiliar de mai bine de 12 ani. "Din 2006 ii ajut pe oameni sa rezolve problemele imobiliare dificile furnizandu-le solutii", explica specialistul.
Cazuri de nereguli
Doar in ultimii ani, acesta a intalnit cazuri in care dezvoltatorii tineau oile in apartamentele vandute clientilor, pereti cu PET-uri in ziduri sau apartamente care in realitate aveau o alta dimensiune fata de cea din contractul de vanzare.
Prin intermediul acestui Cod de Conduita se vor elimina tocmai astfel de situatii, iar piata imobiliara va fi reglementata corect intr-un interval scurt, de un an. Codul de Conduita poate fi consultat pe pagina elecronica www.pauldumbravanu.ro/cod-imoprotect
Reamintim ca, prima varianta a Codului de Conduita lansata de curand este una consultativa, orice persoana fizica sau juridica putand propune modifica pana se va ajunge la o varianta cat mai utila cumparatorilor in relatia cu dezvoltatorul.
Necesitatea Codului
In acest moment legislatia din domeniul constructiilor este una permisiva, ceea ce face aparitia unor cazuri in care proprietarii mor incendiati in propia casa. Important de mentionat ca acest cod nu este unul impotriva dezvoltatorilor, ci isi propune sa stabileasca un set de reguli care trebuie respectat atunci cand se construieste si, apoi, se vinde un spatiu.
Tocmai aceste minusuri din legislatie face necesara aplicarea unui cod de conduita care sa fie acceptat de partile implicare intr-o tranzactie imobiliara. "Tratarea justa si intr-o maniera transparenta a clientului in momentul achizitionarii unei locuinte de la dezvoltatori", este obiectivul acestui cod, spune Dumbravanu.
Este posibila si medierea
In cazul unei reclamatii sau al unei Plangeri din partea Cumparatorului cu privire la incalcarea reglementarilor Codului de Conduita de catre Dezvoltator, se va implementa un Proces de Mediere de catre Imo Protect.
Cateva prevederi ale Codului
- Informarea clara si justa de catre dezvoltatori cu privire la caracteristicile Locuintei;
- Posibilitatea de a contacta dezvoltatorul in eventualitatea oricaror probleme legate de locuinta;
- Obtinerea detaliilor cu privire la accesarea rapida si convenabila a serviciilor de solutionare a divergentelor sau reclamatiilor;
- Monitorizarea Plangerilor si a Reclamatiilor;
- Angajatii si agentii dezvoltatorului trebuie sa fie pregatiti profesional in functie de rolul acestora in relatia cu viitorii proprietari;
- Angajatii si agentii Dezvoltatorului trebuie indrumati sa recunoasca si sa tina cont de nevoile Clientilor Vulnerabili (vezi sectiunea „Clienti Vulnerabili”);
- Toate materialele folosite in marketing si vanzare precum si activitatile folosite pentru promovarea Locuintelor trebuie sa fie clare si corecte, iar informatiile cu privire la dimensiune, pret, specificatii sau alte detalii ale proprietatii sa nu induca in eroare Cumparatorul
- Dezvoltatorul trebuie sa ofere Cumparatorului informatii precise si demne de incredere cu privire la Garantia Locuintei si aspectele cuprinse in continutul acesteia.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKTERAPLASTALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
SEPTEMBRIE
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
strabag nivel 1
Acvatot 2019
MAKITA
BMI_Icopal
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CELCO 2020
FRONTALE
hilti
rigips
leviatan
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere