Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - INDUSTRIA inregistreaza un sold conjunctural de comenzi neplanificate la final de an
INDUSTRIA inregistreaza un sold conjunctural de comenzi neplanificate la final de an
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Dec 2019 15:33
In luna noiembrie industria a intrat in a treia luna de scadere continua a activitatii si a
ajuns la punctul de crestere zero. Contractia de la sfarsitul anului este un tipar obisnuit in industria romaneasca, numai ca in 2019 anemia e mult mai pronuntata decat in ultimii doi ani.
Tiparul prezice ca depresia ar putea continua pana spre sfarsitul lunii ianuarie 2020.
Managerii nu par a fi foarte ingrijorati de ritmul slab. Asteptarile lor pentru perioada viitoare s-au inviorat. Au incredere ca peste 6 luni va fi mai bine. Trei factori explica probabil optimismul managerilor: schimbarea politica, trecerea la un an nou, si obisnuinta lor cu scaderea activitatii la sfarsit de an.
Productia
- Volumul productiei a scazut la 50 de la 57 in octombrie. Sub 50 incepe contractia.
- Stocurile au ramas in contractie la 46 de puncte.
Cererea
- Comenzile noi au scazut si ele de la 56 in octombrie la 53 in noiembrie, dar s-au comprimat mai putin decat volumul productiei, probabil datorita unei usoare inviorari a exportului.
- Comenzile pentru export arata o mica urcare, de la 50 in septembrie, la 52 in octombrie si 54 in noiembrie. „Reincalzirea” exportului ar putea fi un semnal pozitiv privind revenirea cererii din zona economiei occidentale. Ar putea fi insa si un puseu conjunctural de comenzi neplanificate care survin uneori la final de an.
- Importurile de materii prime au regresat cu un punct fata de luna trecuta (56 fata de 57). Stagnarea importurilor de materii prime semnaleaza ca managerii nu asteapta un flux important de comenzi interne sau externe in lunile urmatoare.
Forta de munca
- Numarul salariatilor se afla de 8 luni in zona de contractie si de trei luni la acelasi scor de 48 de puncte. Managerii nu se gandesc la angajari la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca veniturile incasate de stat din impozitarea muncii vor ramane la acelasi nivel ca acum.
Costuri si venituri
- Costurile de productie au crescut insa de la 67 in octombrie la 69 in noiembrie. Este nivelul cel mai ridicat din ultimele 8 luni. Cresterea continua a costurilor in ultima perioada este un semnal ingrijorator pentru ca in mod automat costurile se transfera in nivelul general al preturilor si creeaza inflatie. Explicatii pentru costurile mai mari ar putea fi cresterile salariale, dorinta firmelor de a-si majora marja de profit sau cresterea autonoma a preturilor la import.
- Preturile incasate de firme pentru produsele lor au ramas la 55 de puncte in zona de crestere, la fel ca in octombrie.
Asteptarile
- Indicatorul global de incredere a managerilor in sanatatea economica a industriei peste 6 luni a crescut de la 61 de puncte in octombrie la 64 in noiembrie. Daca ne uitam insa la asteptarile sectoriale vedem un tablou mai diferentiat. In luna noiembrie fata de octombrie managerii au fost mai increzatori in cresterea productiei si a preturilor pentru produsele lor. In schimb, s-au atenuat sensibil increderea in cresterea exportului si a importului de materii prime.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
FRONTALE
Acvatot 2019
theda mar
ness project
quadratum
rigips
CDS
concelex
viarom
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander