Agenda Constructiilor
Marti, 18 Februarie 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - INDUSTRIE: Productia, cererea interna si comenzile pentru export continua sa scada
INDUSTRIE: Productia, cererea interna si comenzile pentru export continua sa scada
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 25 Iul 2019 14:26
In luna iunie, productia industriala a cazut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni si s-a apropiat la 2 puncte de cresterea zero, alimentand ingrijorarile privind cresterea economica in ansamblu. Comenzile pentru export au intrat in contractie. S-a accentuat scaderea cererii interne ceea ce va afecta nivelul activitatii in lunile urmatoare. Optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborata din ultimele 10 luni.
Productia
Volumul productiei a scazut in iunie la 52 de puncte fata de 58 in mai semnaland ca industria se apropie de contractie (sub 50) si va putea afecta cresterea economiei in ansamblu.
Stocurile se afla deja in contractie – 46 de puncte fata de 47 in mai.
Cererea
Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungand la 53 in iunie fata de 59 in mai.
Comenzile pentru export au cazut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 in zona de contractie. Prabusirea semnaleaza o situatie dificila in zona euro, principala destinatie a exporturilor romanesti.
Importurile de materii prime s-au „subtiat” la 52 de puncte din lipsa de comenzi. Nivelul importurilor a scazut atat de mult incat intrarea in contractie este inevitabila daca cererea va continua sa scada chiar si moderat in lunile urmatoare.
Forta de munca
Numarul angajatilor este de trei luni in contractie la 46 de puncte in iunie, fata de 45 in mai si 48 in aprilie. In conditiile cererii slabe si a productiei scazute, cresterea numarului de angajati este improbabila in perioada urmatoare.
Costuri si venituri
Costurile de productie au scazut usor, dar continuu in ultimele 6 luni, de la un varf de 75 de puncte in ianuarie, la 63 de puncte in iunie. Dar costurile scad din cauza activitatii slabe, a restrangerilor de personal si a cheltuielilor mai reduse cu importuri de materii prime.
Preturile incasate de firme arata un nivel de crestere tot mai slab de la o luna la alta, de la 62 de puncte in ianuarie la 54 in iunie. E adevarat, preturile cresc in continuare usor, dar cresterea e mult mai temperata decat in lunile anterioare.
Asteptarile
Indicatorul global de incredere a managerilor in viitor a scazut continuu de la 70 de puncte in ianuarie, la 58 in iunie 2019. Managerii cred ca cererea, productia, stocurile si importurile de materii prime s-ar putea sa scada in continuare, in
timp ce costurile de productie, exporturile si preturile incasate ar putea sa creasca. Tiparul asteptarilor arata insa ca, in afara exporturilor, managerii nu vad alta perspectiva posibila de redresare pe termen scurt.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
allbimTeraSteelghid_proiectareACAD

Autentificare

lafargeholcim_awards
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 148 (Ianuarie-Februarie 2020)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere