Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iunie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - INSCOP: 90% dintre respondenti apreciaza pozitiv sprijinirea firmelor in dificultate
INSCOP: 90% dintre respondenti apreciaza pozitiv sprijinirea firmelor in dificultate
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 20 Mar 2020 19:15
Conform ultimului sondaj INSCOP Research realizat in parteneriat cu Verifield si cotidianul Adevarul, in perioada 16-19 martie 2020, intitulat ”Perceptia populatiei cu privire la epidemia COVID -19 in Romania”, majoritatea covarsitoare a romanilor considera ca sunt importante si foarte importante masurile statului de sprijinire a economiei si pietei muncii afectate de epidemia de coronavirus.
In contextul consecintelor negative ale epidemiei de coronavirus pentru economie si piata locurilor de munca, 91,7% dintre respondenti apreciaza ca fiind foarte importanta si importanta sprijinirea de catre stat a firmelor care au dificultati economice din cauza epidemiei de coronavirus (63,8% cred ca e foarte important, iar 27,9% ca e important), iar 93,6% ca fiind foarte importanta si importanta sustinerea unor mari proiecte de investitii publice sau private in vederea stimularii economiei romanesti si crearii de locuri de munca (72% cred ca e foarte important, iar 21,6% ca e important).
Acordarea de imprumuturi cu dobanzi reduse firmelor care investesc si creeaza locuri de munca este vazuta ca fiind foarte importanta si importanta de catre 87,2% dintre cei intervievati (59% cred ca e foarte important, 28,2% cred ca e important), iar achitarea de catre stat a datoriilor catre firmele private (recuperarea TVA) este apreciata drept importanta si foarte importanta de catre 79,2% (40,5% cred ca e foarte important, iar 38,7% ca este important).
Remus Stefureac, director INSCOP Research: ”Gravitatea impactului negativ al epidemiei de coronavirus asupra economiei este inteleasa corect de marea majoritate a populatiei. Dezbaterile publice, dar si experienta personala a sute de mii de angajati aflati deja in dificultate si-au pus o amprenta puternica asupra perceptiei riscului economic. Din acest motiv, de exemplu peste 90% dintre romani cred ca este importanta si foarte importanta sprijinirea de catre stat a firmelor care au dificultati economice din cauza epidemiei de coronavirus si sustinerea unor mari proiecte de investitii publice sau private in vederea stimularii economiei romanesti si crearii de locuri de munca. Investitiile statului in infrastructura, in agricultura, incurajarea investitiilor pentru productia in Romania a unor bunuri indispensabile asa cum sunt materialele sanitare sau deblocarea unor mari proiecte de investitii private precum, de exemplu, exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagra si includerea in proiect a companiei de stat Romgaz pot fi exemple de masuri utile pentru stimularea increderii in perspectivele economiei romanesti.
Pe de alta parte, apelul instant si adesea disperat la stat al majoritatii agentilor economici privati, mari si mici, ridica problema unei regandiri a rolului statului in sistemul economic capitalist romanesc de dupa incheierea acestei crize. Nu putem ca in situatii de maxima criza sa cerem totul de la stat, iar ulterior sa ii minimalizam rolul, resursele si capacitatea administrativa. Capitalul are o responsabilitate, iar in situatii de maxima criza nationala si globala, o parte a profitului acumulat trebuie alocat si pentru sprijinirea angajatilor. Institutiile care compun statul roman sunt datoare la randul lor ca dupa aceasta criza sa treaca printr-un proces profund de reforma (diminuarea risipei, profesionalizarea personalului, integritate) si modernizare (digitalizare in mod particular) pentru a raspunde provocarilor si a juca un rol economic util pentru intreaga societate.”
Sondajul a fost realizat in perioada 16-19 martie 2020 de INSCOP Research in parteneriat cu Verifield si Adevarul. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului multistadial stratificat fiind de 800 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3.5%, la un grad de incredere de 95%.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelCOVID-19ACADC4E FORUMALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere