Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - OAR: Strategie BM de renovare pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor
OAR: Strategie BM de renovare pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Iul 2019 10:40
Banca Mondiala pregateste, in baza unui acord de servicii incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), un studiu privind strategia de renovare pe termen lung a parcului imobiliar pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor.Joi, 27 iunie 2019, a fost organizata a doua consultare cu actori din domeniu (reprezentanti ai administratiei locale, ai organizatiilor profesionale, mediul academic etc.) la care a participat si Ordinul Arhitectilor din Romania. Invitatia a venit in contextul participarii OAR in cadrul Grupului de Lucru, format de catre MDRAP pentru modificarea Legii 372/2005, in vederea transpunerii Directivei 2018/844. La consultare, din partea OAR, au participat arh. Andrei Fenyo, arh. Mihai Munteanu si arh. Alexandra Stoica.
Propunerile oar pentru strategia de renovare pe termen lung a parcului imobiliar din Romania:
- Sa fie bazata pe date actualizate si sa permita adaptarea la specificitatile locale.
- S-a constatat nevoia dezvoltarii unei baze de date centrale sau macar a unor baze de date locale care sa colecteze informatii relevante despre fondul construit. Datele certe si usor accesibile sunt extrem de utile in fundamentarea actiunilor si masurilor viitoare.
- Sa includa planificarea urbana ca instrument de detaliere/implementare a politicilor de renovare pe termen lung la nivel local.
- Sa tina seama nu numai de cresterea performantei structurale si energetice a cladirilor, dar si de imbunatatirea calitatii arhitecturale (atat a cladirilor renovate, cat si a contextului urban din care fac parte, de exemplu interventia asupra ansamblului rezidential din Bordeaux, castigator al premiului Mies van der Rohe 2019).
- Sa permita, pe langa solutiile clasice (termosistem, tamplarie, echipare tehnica), interventii care sa duca la cresterea calitatii spatiului locativ, prin solutii alternative si inovatoare.
- Prelungirea duratei de viata a unor cladiri existente trebuie dublata de masuri care sa genereze viata urbana de calitate facand utilizarea acestor cladiri atractiva si functionala.
- Sa asigure definirea criteriilor de clasificare a cladirilor in vederea prioritizarii corecte a interventiilor.
- Este necesara identificarea importantei si interdependentei dintre diversele tipuri de interventii, in vederea stabilirii unei ordini corecte a acestora in cazul realizarii acestora in etape.
- Sa cuprinda si sa promoveze exemplele de bune practici existente, pe care sa le analizeze din perspectiva suportabilitatii si sustenabilitatii, pentru a oferi modele de optimizare pentru autoritatile locale.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
LUMIONghid_proiectareACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 147 (Noiembrie-Decembrie 2019)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere