Agenda Constructiilor
Sambata, 06 Iunie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ORADEA: Stadiu lucrari de investitii si termene pentru finalizarea acestora
ORADEA: Stadiu lucrari de investitii si termene pentru finalizarea acestora
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 10 Mar 2020 11:38
Primarul Ilie Bolojan a prezentat situatia principalelor lucrari de investitii derulate in prezent de Primaria Oradea, care genereaza blocaje in trafic, stadiul acestora si termenele de finalizare. Una dintre lucrarile care genereaza probleme in trafic, la intrarea dinspre Arad, este extinderea liniei de tramvai. In momentul de fata se lucreaza pe tronsonul situat intre Paraul Peta si intersectia cu str. Vladeasa.
Primarul Ilie Bolojan a explicat stadiul lucrarilor: "Maine urmeaza sa vina sinele de tramvai. Acestea au o lungime de 25 m. Astfel, pana la finalul lunii martie urmeaza sa se termine aceste lucrari, respectiv sa fie amplasate liniile de tramvai pana la intersectia cu strada Vladeasa. O alta problema deranjanta pentru trafic este dezafectarea giratiei de la intersectia strazii Vladeasca cu Calea Aradului. In cursul lunii aprilie va fi dezafectata aceasta giratie si se va face legatura intre liniile de tramvai amplasate de o parte si de alta a giratiei de pe Calea Aradului, in asa fel incat la finalul lunii aprilie toata linia de tramvai extinsa, de la intrarea pe Calea Aradului si pana la Peta sa fie finalizata."
In paralel cu aceste lucrari, in zona Calea Aradului se deruleaza si lucrari de asfaltare. Pentru finalizarea acestora, va incepe in cursul lunii aprilie inlocuirea retelei pluviale de pe Calea Aradului. Dupa aceea, in cursul lunii mai va fi frezata toata Calea Aradului si reasfaltata.
Legat de finalizarea lucrarii, primarul a spus: "Estimam ca la finalul lunii iunie, toate lucrarile de pe Calea Aradului vor fi finalizate, respectiv linia de tramvai, retelele de apa pluviala, frezarea asfaltului si asternerea unui nou covor asfaltic, in asa fel incat de la sfarsitul lunii iunie sa se circule in conditii bune pe toata Calea Aradului."
In paralel se deruleaza si alte lucrari in aceasta zona. Astfel, inspre intersectia cu centura se lucreaza la cele 2 bretele, cea de viraj dreapta inspre Santandrei si cea de viraj inspre Arad - zona viitorului magazin Hornbach. Si aceste lucrari vor fi finalizate pana la finalul lunii iunie.
De asemenea, pana la finalul lunii martie va incepe reabilitarea totala a strazii Octavian Goga, care trece pe langa Gradina Zoologica. In principiu, aceasta strada va fi transformata intr-o strada cu sens unic dinspre Calea Aradului inspre Gradina Zoologica, cu parcari pe partea stanga, inspre case.
"Tot pana la finalul lunii iunie trebuie terminate si parcarile din spatele blocurilor de pe Calea Aradului. O data cu finalizarea acestor parcari se va interzice parcarea pe trotuarul de pe Calea Aradului. Astfel, de-a lungul Caii Aradului va fi o alee pietonala si o pista de biciclete, in asa fel incat sa se poata face legatura intre pista de biciclete de langa Peta si cea de pe Onestilor", a completat primarul Ilie Bolojan.
In aceasta zona se lucreaza si la Parcul Veteranilor, lucrarile urmand sa fie finalizate la sfarsitul lunii iulie. Totodata, se lucreaza si la asfaltarea strazilor din cartierul Veteranilor, prima strada care va fi asfaltata fiind Coriolan Pop. Asadar, din vara si zona laterala Caii Aradului va fi finalizata.
O alta lucrare care creeaza mult deranj in trafic este lucrarea de largire a Podului Dacia si cea de realizare a Pasajului subteran de pe bulevardul Magheru.
Primarul Ilie Bolojan a explicat stadiul lucrarilor: "Pana in momentul de fata au fost forati toti pilotii dinspre Hotelul Continental, inclusiv pilotii de sub B-dul Magheru, iar in prezent se foreaza pilotii dinspre Parcul Traian. Din 374 de piloti au fost forati aproape 300. Pana la data de 10 aprilie toti pilotii vor fi forati, iar incepand cu saptamana viitoare, una dintre foreze se va retrage din teren. De maine, se va muta circulatia inspre Biserica Albastra, deci inspre centrul istoric, urmand ca firma sa intre efectiv la lucrari pe B-dul Magheru, practic se vor incepe sapaturile si aici. Estimarea constructorului este ca pana la finalul lunii martie, grinzile pe jumatate din B-dul Magheru, pe partea dreapta inspre Aquapark, vor fi deja montate, astfel incat in a doua jumatate a lunii aprilie sa se faca armaturile de deasupra acestor grinzi. Estimam ca pana la finalul lunii iunie se va putea circula in conditii normale pe acest pasaj".
In paralel se lucreaza la largirea Podului Dacia, pana la jumatatea lunii aprilie urmeaza sa se asfalteze benzile noi, apoi se vor ridica liniile de tramvai, in asa fel incat pana la final de iunie sa se finalizeze lucrarile si pe pod.
Stadiul lucrarilor la Parcarea de pe strada Independentei
O alta lucrare care afecteaza circulatia din Oradea este constructia parcarii de pe strada Independentei.
Conform spuselor primarului Ilie Bolojan in aceste zile se lucreaza la finalizarea structurii parcarii dinspre Sinagoga si se estimeaza ca pana la finalul lunii martie se va turna ultimul planseu si se va finaliza structura de rezistenta a parcarii. Momentan se lucreaza in interiorul parcarii, la instalatiile de ventilatie, posturile electrice de transformare, lifturi, instalatia antiincendiu, accese, scari, grupuri sanitare s.a.m.d.
"Estimam ca parcarea ar putea fi operationala la sfarsitul lunii mai, iar in paralel cu lucrarile la parcarea propriu-zisa mai sunt trei proiecte conexe parcarii. Primul este proiectul de realizare a piatetei deasupra parcarii, proiectul tehnic fiind deja finalizat si urmand sa se deruleze procedura de licitatie pentru contractarea unui constructor pana la finalul lunii martie", a mentionat primarul.
Un alt proiect prevede realizarea copertinei deasupra acceselor in parcare. Primarul Ilie Bolojan a mentionat ca in aceasta saptamana se va demara concursul international de proiecte, care va fi gestionat de catre Institutia Arhitectului Sef, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania. Se estimeaza o perioada de 60 de zile in care tot cei interesati vor putea depune proiecte.
Al treilea proiect se refera la lucrarile de pe malul stang al Crisului Repede, din vecinatatea parcarii, realizate impreuna cu Apele Romane. Pana la finalul acestei luni proiectul tehnic al lucrarilor gestionate de Apele Romane si pana la sfarsitul lunii martie ar putea demara lucrarile.
"Precizez ca noi nu putem termina partea de piateta deasupra parcarii pana nu termina Apele Romane partea de jos de pe mal, pentru ca va trebui sa dezafectam rampa de coborare si nu ar mai avea acces Apele Romane acolo. Speram ca ei sa termine lucrarile pana la toamna astfel incat sa putem definitiva piateta si la finalul acestui an toata zona sa arate asa cum trebuie. Daca toate lucrarile vor decurge conform estimarilor, pana la finalul lunii mai parcarea se va deschide. Intrucat este prima parcare subterana pe care o avem in Oradea, pentru ca oradenii sa se obisnuiasca cu aceasta parcare, accesul primele 3 luni va fi gratuit, ulterior urmand sa stabilim tarifele care vor fi practicate in aceasta parcare", a declarat Ilie Bolojan.
Lucrarile la pasajul de pe centura in zona cimitirului Rulikowski si drumul expres
O alta lucrare care este in derulare este pasajul suprateran de pe centura, in zona cimitirului Rulikowski. Se lucreaza in prezent la sapaturi, la giratia de la coltul cimitirului inspre Cluj Napoca, unde se realizeaza canalizarea. De asemenea, de azi au inceput lucrarile la fundatiile si la terasamentul benzii de viraj pe partea dreapta dinspre Cluj-Napoca spre Arad, in zona cimitirului, care va fi banda de viraj la dreapta spre oras.
Se va lucra pe parcursul lunii martie-aprilie la partea de sapaturi, la partea de fundatii pentru rampele pasajului, iar la finalul lunii mai si in iunie vor incepe forajele pentru pilonii viitorului pasaj. Firma POR care executa aceste lucrari estimeaza ca pasajul ar urma sa fie finalizat in cursul lunii decembrie anul acesta.
Tot in zona, mai sunt cateva lucrari in derulare. Este vorba despre breteaua dinspre magazinul Leroy Merlin inspre Piata 100, care va fi realizata tot de catre firma POR, de asemenea din data de 16 martie vor incepe lucrarile pentru cea de-a doua iesire din Parcul Industrial II, adica continuarea bretelei care este paralela cu centura si care intra in parc de la mica giratie care este pe strada Anghel Saligny, catre pasajul care duce in cartierul Grigorescu catre strada Thurzo Sandor.
"Estimam ca aceasta bretea va fi terminata in 2 luni de zile, deci accesul in Parcul Industrial II si iesirea din zona va fi mult mai buna. Pana la finalul acestei luni vom posta o alta lucrare in contractare, si anume pasajul de legatura intre giratia de sub acest pasaj si strada Calea Aradului, adica trecerea pe sub culoarul de aterizare al aeroportului, in acest caz licitatia va fi derulata de Zona Metropolitana Oradea. Speram ca pana la finalul anului toate aceste lucrari vor fi finalizate: pasaj, bretele, legatura cu Calea Aradului, in asa fel incat toata aceasta zona sa fie rezolvata din punct de vedere al acceselor, astfel incat sa se circule in mod normal" a zis Ilie Bolojan.
O alta lucrare de importanta majora se refera la drumul expres. Aici toate grinzile de la pasajul din zona Episcopia au fost montate, se lucreaza in aceasta perioada la realizarea armaturilor, la partea de suprabetonare si la lucrarile de asfaltare care mai sunt de efectuat. Totodata, Compania de Apa deruleaza o lucrare in paralel cu drumul expres privind apele pluviale, care sa preia apele de pe drum.
"Toate aceste lucrari, la drumul expres si la reabilitarea Caii Bihorului ne propunem sa le finalizam pana la sfarsitul lunii aprilie, deci cu data de 1 mai sa fie deschisa circulatia pe drumul expres. In paralel cu aceste lucrari, Directia Tehnica a finalizat studiile de fezabilitate pentru reabilitarea-modernizarea strazilor din cartierul Episcopia veche, partea dreapta de la Matei Corvin si legatura acestui cartier cu drumul expres. In sedinta din luna martie se vor supune aprobarii indicatorii tehnici ai acestui proiect si ne propunem ca in cursul lunii aprilie sa demaram procedurile de licitatie, astfel incat cel mai tarziu in toamna sa incepem lucrarile de modernizare a celor 5 strazi din zona", a mentionat primarul.
Stadiul lucrarilor la Piata Ferdinand
O alta lucrare mare este transformarea pietei Ferdinand in zona pietonala. Conform spuselor primarului aici lucrarile sunt usor intarziate, mai ales din cauza utilitatilor subterane care trebuiesc relocate. Lucrarile se concentreaza in zona strazii Moscovei si pe strada Patriotilor, zona care va ramane deschisa circulatiei si dupa finalizarea lucrarilor. Conform angajamentelor firmei executante, la finalul lunii aprilie aceste lucrari vor fi finalizate integral, inclusiv trotuarul din zona hotelului Astoria si a caselor Adorjan.
"Depindem de amplasarea de catre Electrica a 2 posturi subterane electrice, in spatele Teatrului si a fostei Case de Moda, o lucrare intarziata, sper ca pana la finalul lunii martie sa avem aceasta lucrare realizata. Ne propunem sa finalizam in totalitate lucrarile de la Piata Ferdinand pana la sfarsitul acestui an. In paralel cu aceste lucrari vom finaliza proiectul tehnic al pasajului Madach si vom derula procedura de licitatie, astfel incat la finalul anului, o data cu finalizarea lucrarilor de la piata, sa fie terminat si acest pasaj care sa faciliteze legatura dintre zona pietonala si Piata Ferdinand. Ne cerem scuze pentru deranjul generat de aceste lucrari, speram ca termenele asumate de constructori sa fie respectate", a declarat primarul Ilie Bolojan.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelC4E FORUMCOVID-19bluebeamACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere