Agenda Constructiilor
Miercuri, 08 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Alpha Bank: Numarul persoanelor ocupate scade in servicii si creste in constructii
Alpha Bank: Numarul persoanelor ocupate scade in servicii si creste in constructii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 01 Nov 2023 11:02
Romania se afla printre tarile UE cu a treia cea mai redusa rata de ocupare a populatiei de 15 - 64 ani, de 63%, in primul semestru din acest an, conform analizei lunare a Alpha Bank Romania, Macroeconomia "En detail", citate de Agerpres.
"In semestrul 1 din 2023, Romania se afla printre tarile UE cu a treia cea mai redusa rata de ocupare a populatiei de 15 - 64 ani, 63%, dupa Italia si Grecia, si cu a douasprezecea cea mai mare intensitate a muncii masurata ca numar mediu al orelor lucrate de o persoana ocupata, ce a corespuns cu 113 zile de cate 8 ore din cele 124 de zile lucratoare ale semestrului. In raport cu regiunea, intensitatea muncii din Romania este mai redusa cu aproape 10% fata de Polonia, care are cea mai mare intensitate a muncii din UE, si cu 1,2% fata de Cehia, dar mai mare cu 4,4% comparativ cu Ungaria", se spune in analiza despre populatia ocupata in regiune.
Conform sursei citate, reducerea semnificativa a ritmului anual al PIB in semestrul 1 2023, fata de ritmul anual din semestrul 1 2022, a afectat si dinamica ocuparii. Doar in Romania PIB-ul a continuat sa creasca in semestrul 1 2023, desi cu un ritm anual mult incetinit comparativ cu cel din semestrul 1 2022 (1,7% fata de 5,6%). In tarile din regiune, PIB-ul s-a contractat in semestrul 1 2023, dupa cresteri anuale semnificative in semestrul 1 2022: in Cehia cu 0,6% dupa cresterea de 4,2%, in Ungaria cu 1,8% dupa cresterea de 7,3%, in Polonia cu 0,8% dupa cresterea de 8%, iar in Germania, care este principalul partener comercial al regiunii, cu 0,3%, dupa cresterea de 2,9%. Impactul acestor evolutii asupra ocuparii a fost diferit.
Potrivit analizei realizata de Ella Kallai, economist sef al bancii, incetinirea cresterii PIB in Romania a determinat reducerea numarului persoanelor ocupate si pastrarea numarului mediu de ore lucrate pe persoana ocupata. In tarile din regiune, unde PIul s-a contractat, numarul persoanelor ocupate a continuat sa creasca, exceptie facand Ungaria, unde a stagnat, iar numarul mediu de ore lucrate pe persoana ocupata s-a redus. In Germania, atat numarul de persoane ocupate, cat si numarul mediu de ore lucrate a continuat sa creasca.
In Romania, numarul persoanelor ocupate a scazut in servicii si industrie si a crescut in constructii si agricultura, contributia negativa a primelor doua sectoare la ritmul total al persoanelor ocupate depasind contributia pozitiva a celorlalte doua sectoare. Analiza releva faptul ca reducerea populatiei ocupate in servicii, sector care a continuat sa fie motorul de crestere PIB in ciuda tractiunii mai reduse comparativ cu semestrul 1 2022, indica faptul ca piata se asteapta ca slabiciunea cererii pentru servicii sa persiste.
In tarile din regiune, populatia ocupata din servicii a continuat sa creasca si a constituit principalul motor de crestere a populatiei ocupate.
Conform analizei, dinamica intensitatii muncii nu s-a modificat in Romania, numarul mediu de ore lucrate pe persoana ocupata s-a pastrat, ceea ce indica faptul ca numarul total al orelor lucrate si numarul persoanelor ocupate a evoluat in tandem. In Cehia si Ungaria, intensitatea muncii a avut o tendinta de crestere in perioada cu crestere economica alerta si o tendinta de scadere in perioada de contractie economica. In Polonia si Germania, scaderea intensitatii muncii a avut loc inca din perioada de avant economic indicand ca piata a anticipat scaderea ce a urmat.
"De ce in Romania, spre deosebire de celelalte tari din regiune, ajustarea ocuparii se face mai degraba pe partea extensiva, a numarului de persoane ocupate, si nu pe partea intensiva, a numarului mediu de ore lucrate pe persoana ocupata? Motivul principal este ca piata muncii este mai relaxata decat in tarile din regiune si astfel procesul de angajare/concediere este considerat mai putin costisitor decat modificarea numarului de ore lucrate pe persoana ocupata, angajarea cu norma partiala si/sau cu contract temporar fiind prea putin utilizata. Pe de o parte, in semestrul 1 din 2023, rata somajului standard si rata somajului extins (5,5%, 9,3%) s-au situat peste nivelul tarilor din regiune (2,5%, 6,5%) in Cehia, (2,7%, 4,8%) in Polonia, (4%, 5,9%) in Ungaria si (2,9%, 6,8%) in Germania. Pe de alta parte, ponderea in populatia ocupata a celor cu norma partiala (3,6% fata de 5,9% in Cehia, 5,6% in Polonia, 4,3% in Ungaria si 30,1% in Germania) si a celor cu contract temporar (1,4% fata de 15% in Polonia, 5,8% in Cehia, 5,3% in Ungaria si 9,7% in Germania) a fost sistematic sub nivelul inregistrat in tarile din regiune in ultimii 5 ani. Se poate, de asemenea, ca piata muncii din Romania sa perceapa cauzele incetinirii PIB ca fiind de durata si din acest motiv o parte din populatia ocupata ca fiind supradimensionata", se mai spune in analiza.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
CDS
leviatan
theda mar
strabag nivel 1
noark
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Acvatot 2019
viarom
siniat
concelex
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander