Agenda Constructiilor
Luni, 02 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CIROM: Daca doar Europa reduce emisiile de CO2, va fi un efort de investitii inutil
CIROM: Daca doar Europa reduce emisiile de CO2, va fi un efort de investitii inutil
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 07 Nov 2019 14:24
Uniunea Europeana produce numai 6,3% din volumul total de ciment fabricat la nivel global si estimat la circa 4,1 miliarde de tone anual, potrivit datelor Asociatiei Europene a Producatorilor de Ciment (CEMBUREAU). China ramane, in continuare, principalul producator, cu peste 56% din volumul total, urmata de India (6,8%) si Asia (cu exceptia Chinei, Japoniei si Indiei), unde se fabrica 14,5% din cantitatea globala de ciment.
In acest context, daca numai producatorii europeni de ciment isi asuma reducerea emisiilor de CO2 cu 55% pana in 2030, conform celor mai noi cerinte europene, efortul investitional al companiilor din domeniu va fi aproape inutil daca nu va fi urmat si de fabricantii din afara UE, cu precadere de cei din Asia, care sunt responsabili de aproape 80% din productia globala de ciment.
"Producatorilor europeni li se cere sa reduca la jumatate emisiile de CO2, in timp ce cei asiatici nu au nicio restrictie. Noi ne-am asumat deja tinta de reducere a emisiilor pana in 2030, dar daca ceilalti nu ne urmeaza, efortul companiilor este aproape inutil si extrem de costisitor. In plus, cresterile de preturi ce vor urma investitiilor vor afecta competitivitatea producatorilor europeni. In acest moment, de exemplu, cimentul fabricat in Ucraina sau Turcia, care oricum inregistreaza emisii mai mari decat cel produs in UE din cauza ca producatorii nu sunt tehnologizati, vor transporta materialele prin Romania, operatiunile de transport urmand a creste emisiile cu 10%-15%. Prin urmare, orice am face noi in UE, chiar daca decidem sa oprim productia de ciment si sa importam din alte tari, cantitatea de emisii la nivel de planeta va creste", a explicat Mihai Rohan, presedintele CIROM - Organizatia Patronala din Industria Cimentului.
Piata cimentului este una dintre industriile cu emisii de CO2 asumate prin productie, avand in vedere faptul ca cimentul de fabrica prin decarbonatarea calcarului. Solutiile si tehnologiile pentru a schimba modul in care se realizeaza procesul de decarbonatare sunt deosebit de costisitoare, volumul investitiilor necesare fiind estimat de producatori la circa 100 de euro pentru fiecare tona de CO2 emisa, in conditiile in care fiecare tona de clincher fabricat genereaza emisii de circa 700 kg de CO2.
"Cimentul este un material de constructii ieftin. Pentru constructia unei case de 100 mp, necesarul de ciment costa circa 7.000 de euro si poate ajunge pana la 10.000 de euro in cazul unor fundatii sau structuri speciale. Ni-l vom permite in continuare, chiar daca se va scumpi din cauza costurilor pe care le vom plati in urma investitiilor in retehnologizare, dar este absolut necesar ca si producatorii din afara UE sa urmeze aceleasi reguli", a precizat Mihai Rohan.
Reprezentantul pietei de ciment din Romania a mai punctat faptul ca betonul este un material 100% reciclabil si ca in procesul de concasare anterior reutilizarii, acesta absoarbe aproximativ 25% din cantitatea de CO2 emisa in productie. La sfarsitul unui ciclu de viata, betonul se recicleaza integral si poate fi refolosit atat la drumuri, cat si pentru fabricarea betoanelor noi.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMALLBIMhiltiman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
grundfos
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE
theda mar
leviatan
MAKITA
Acvatot 2019
rigips
viarom
strabag nivel 1
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
CDS
noark

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
BA 2023
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica