Agenda Constructiilor
Luni, 02 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CIROM: Deseurile care nu pot fi reciclate pot deveni resursa in productia de ciment
CIROM: Deseurile care nu pot fi reciclate pot deveni resursa in productia de ciment
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 28 Oct 2022 13:33
Industria cimentului: deseurile care nu pot fi reciclate prin procesele de reciclare existente devin o resursa alternativa in productia de ciment si salveaza mii de tone de combustibil fosil si resurse naturale

In Romania doar 14,6% dintre deseurile generate de populatie sunt reciclate si doar 5% ajung sa fie valorificate ca resursa alternativa de energie, conform celor mai recente date Eurostat (2020)Mare parte din deseuri, peste 74%, sunt depozitate la groapa de gunoi, iar acest procent trebuie sa scada la numai 10% pana in 2030, conform obiectivului propus de autoritati in Planul National de Redresare si Rezilienta.
 
Industria cimentului trateaza deseurile municipale care nu pot fi reciclate si poate contribui la atingerea obiectivelor de mediu ale Romaniei
Deseurile care nu pot fi reciclate prin procesele de reciclare existente sunt valorificate in industria cimentului pentru a recupera energia si a recicla continutul mineral, inlocuind astfel o parte din combustibilii fosili si din materiile prime naturale necesare fabricarii cimentului. Aceasta tehnologie poarta numele de co-procesare si este utilizata la scara larga in industria cimentului la nivel european/global, cu fabrici care au atins chiar si o substituire de peste 90% a combustibililor fosili cu deseuri.
Recomandata de legislatia europeana si nationala ca o solutie complementara reciclarii, co-procesarea permite tratarea deseurilor intr-un mediu controlat si este superioara metodelor alternative de gestionare a deseurilor care nu pot fi reciclate, precum incinerarea sau depozitarea.
 
 
"Depozitarea deseurilor este atat un risc de mediu, cat si o pierdere de resurse  pentru Romania. Pentru a putea indeplini obiectivele ambitioase propuse de Uniunea Europeana si asumate de autoritatile nationale, trebuie sa crestem cantitatea de deseuri reintrodusa in circuitul economic, transpunand in realitate principiile economiei circulare", a declarat Marinela Dracea, Presedinte CIROM.
Cuptoarele de clincher (echipamentul principal pentru co-procesare), care exista deja in fabricile de ciment, ofera toate conditiile controlate necesare tratarii termice in siguranta a deseurilor: temperaturi ridicate, control si automatizare a procesului, asigurarea calitatii, protejarii mediului si a sanatatii si securitatii, sisteme de management integrat calitate-mediu-sanatate si securitate certificate de organismele de resort.
Totodata, industria a realizat investitii de peste 150 de milioane de euro in achizitionarea de echipamente specializate pentru analizarea, manipularea, dozarea, alimentarea si pre-tratarea deseurilor, precum si pentru monitorizarea emisiilor.
Numeroasele studii realizate la nivel international, dar si local, care urmaresc nivelul emisiilor generate prin co-procesare in fabricile de ciment arata ca in cazul fabricilor moderne, asa cum sunt si fabricile din Romania, emisiile rezultate aditional procesului de productie al clincherului de ciment au un impact neglijabil asupra mediului.
 
In prezent, peste 350.000 tone/an de combustibili fosili sunt salvati si aproximativ 350.000 tone/an de CO2 nu mai sunt emise in atmosfera datorita co-procesarii
Industria de ciment din Romania inlocuieste aproximativ 40% din energia obtinuta din combustibili fosili traditionali (carbune/cocs) cu resurse alternative provenite din deseuri. Astfel, nu se mai depoziteaza aproximativ 600.000 tone deseuri/an, se salveaza aproximativ 350.000 tone/an de combustibili fosili si se evita generarea a aproximativ 350.000 tone/an de CO2.
 
 
La aceste cantitati de deseuri cu continut energetic tratate se adauga sute de mii de tone/an de deseuri (sau subproduse ale altor industrii) cu continut mineral util (cenusa de termocentrala, zgura de furnal, deseuri din constructii si desfiintari si alte tipuri de deseuri) care se recicleaza si devin materii prime alternative in industria cimentului, deseuri care altfel ar ajunge tot la depozitare.
Desi cantitatea de deseuri municipale transformate in resurse a crescut in ultimii 10 ani, industria cimentului are posibilitatea tehnica de a co-procesa aproximativ 1,1 milioane de tone de deseuri anual, din care aproximativ 865 de mii tone* doar deseuri municipale.
 
 
„Colectarea separata este esentiala pentru a creste cantitatea de deseuri reciclate precum si cele valorificate in fabricile de ciment si deviate, astfel, de la depozitare. Pentru a fi acceptate spre co-procesare, deseurile trebuie sa indeplineasca o serie de caracteristici tehnice, in functie de specificul fiecarei fabrici de ciment. Respectarea acestor conditii asigura pastrarea calitatii cimentului, incadrarea in limitele stricte de emisii impuse si protejarea sanatatii oamenilor, atat a celor care muncesc in fabricile de ciment, cat si a celor care traiesc alaturi de fabricile de ciment”, a adaugat Marinela Dracea, Presedinte CIROM.
 
* Planul National de Gestionare a Deseurilor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei pe 5 ianuarie 2018, pagina 65, respectiv 242. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiman and machineVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
noark
viarom
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CDS
Acvatot 2019
theda mar
rigips
strabag nivel 1
BALTIC
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
grundfos
Ubitech
leviatan
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
BA 2023
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica