Agenda Constructiilor
Sambata, 10 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - MAT lanseaza in dezbatere publica doua noi programe de sustinere a companiilor
MAT lanseaza in dezbatere publica doua noi programe de sustinere a companiilor
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 31 Mar 2022 12:18
Ministerul Antreprenoriatului si Turismului a pus in dezbatere publica doua proiecte de proceduri de implementare aferente schemelor de ajutor de minimis prevazute in cadrul Programului de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata si al Programului national multianual de microindustrializare.
„Cele doua programe fac parte din Pachetul de stimulare economica Innovation si Pachetul de stimulare a producției interne si a lanțurilor de aprovizionare «Fabricat in România » din Programul de Guvernare si se adreseaza atat companiilor care activeaza in zona de productie, cat si in zona de comert si servicii. Programele sunt multianuale si ofera acea predictibilitate pentru societatile mature care au nevoie de retehnologizare sau extinderea afacerii”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.
• Programului de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata
Obiectivul principal al schemei de minimis il constituie sprijinirea operatorilor economici, societati si societati cooperative, prin facilitarea accesului la finantare pentru una sau mai multe din urmatoarele categorii eligibile de cheltuieli: echipamente tehnologice, achizitionarea de spatii de lucru, spatii de comert sau servicii si spatii de depozitare, mijloace de transport (autoturisme, elevatoare, incarcatoare, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala), achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale, salariile, utilitatile (energie electrica, consum apa, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru, spatii de depozitare sau spatii pentru prestari servicii si comert si pachet digital (voucher de digitalizare), care sa contina minim site de prezentare a activitatii sau magazin on-line, dar care poate contine si echipamente IT. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezinta cheltuiala obligatorie in cadrul programului si este in valoare eligibila de maxim 25.000 lei.
Totodata, programul acopera si costurile aferente consultantei pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul prezentului program si/sau pentru implementarea proiectului, in valoare eligibila de maxim 8.000 lei, decontabila in cererea de rambursare.
Cheltuielile efectuate trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor/subactivitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN, autorizat la momentul inscrierii, pentru care se solicita finantare.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022, este de 50.000.000 lei.
Schema este valabila de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei pana la 31 decembrie 2027, iar platile in cadrul schemei de minimis vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2028.
Prin implementarea programului, in perioada 2022-2027, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de 1.000 de beneficiari, din care aproximativ 170 de beneficiari in anul 2022.
Link: https://bit.ly/3uFGxZO
• Programului national multianual de microindustrializare
Obiectivul il constituie sustinerea investitiilor in sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedura, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM din aceste sectoare, promovarea productiei interne si a conceptului “Fabricat in Romania”.
Sunt eligibile societatile care isi desfasoara activitatea in cadrul industriilor alimentare si care tin de fabricarea produselor textile, farmaceutice, de mobila, hartiei si a produselor din hartie, calculatoare si echipamentelor electrice, de prelucrare a lemnului, metalurgie etc., conform documentului pus in consultare publica.
Tipurile de cheltuieli eligibile sunt echipamente tehnologice, achizitionarea de spatii de lucru, spatii de comert sau servicii si spatii de depozitare, mijloace de transport (autoturisme, elevatoare, incarcatoare, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala), achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale, salariile, utilitatile (energie electrica, consum apa, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru, spatii de depozitare sau spatii pentru prestari servicii si comert si pachet digital (voucher de digitalizare), care sa contina minim site de prezentare a activitatii sau magazin on-line, dar care poate contine si echipamente IT. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezinta cheltuiala obligatorie in cadrul programului si este in valoare eligibila de maxim 25.000 lei. Cheltuielile efectuate trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor/ subactivitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN, autorizat la momentul inscrierii, pentru care se solicita finantare.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022, este de 50.000.000 lei.
Schema este valabila de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei pana la 31 decembrie 2027, iar platile in cadrul schemei de minimis vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2028.
Prin implementarea programului in perioada 2022-2027 se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de 1.000 de beneficiari, din care aproximativ 100 de beneficiari in anul 2022.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulvailantman and machineALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
theda mar
FRONTALE
rigips
viarom
BALTIC
leviatan
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
grundfos
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Ubitech
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023