Agenda Constructiilor
Luni, 09 Decembrie 2024
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PROBCA: Productia locala de BCA a ajuns la 3,1 milioane mc anul trecut
PROBCA: Productia locala de BCA a ajuns la 3,1 milioane mc anul trecut
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 19 Iul 2023 06:20
In 2022, in Romania s-au fabricat 3,1 milioane de metri cubi de BCA, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), cantitate din care se pot construi aproximativ 70.000 de locuinte, potrivit calculelor ProBCA - Organizati Patronala a Producatorilor de BCA din Romania. ProBCA promoveaza beneficiile zidariei din BCA si reprezinta cei mai importanti producatori specializati din Romania: Celco SA, Elpreco SA, Holcim Romania SA si Xella RO SRL, contribuind prin actiunile sale la dezvoltarea mediului de business din Romania. Membrii ProBCA opereaza 6 unitati de productie si sunt implicati si in activitati complementare in industria de constructii, iar potrivit datelor Ministerului de Finante, in anul 2022, aceste companii au asigurat locuri de munca pentru aproximativ 1.800 de angajati. 
ProBCA promoveaza activ responsabilitatea fata de mediu si oameni, dar si eficienta energetica pe durata ciclului de viata a unei cladiri construite cu BCA: de la faza de proiectare, constructie, pana la exploatare. In acest sens, organizatia se implica in campanii de informare cat mai corecta si mai larga a consumatorilor asupra calitatilor si performantelor zidariei din BCA. Alaturi de alte asociatii profesionale si patronale importante din domeniul constructiilor si eficientei energetice, ProBCA se implica si in actualizarea reglementarilor tehnice si standardelor stabilite prin legislatia romaneasca si cea europeana, astfel incat acestea sa reflecte in mod corect caracteristicile, performantele si recunoasterea BCA-ului ca solutie definita de cerintele Pactului Verde European.
Interviu cu Marius Dragne, Presedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de BCA din Romania (ProBCA) si specialist cu o experienta profesionala de 20 de ani pe piata de materiale de constructii.
 
- Cum au evoluat vanzarile de blocuri din BCA in 2022 si care sunt premisele de dezvoltare pentru acest sector, in 2023? 
- In ultimii ani, sectorul materialelor de constructii a avut parte de o activitate dinamica atat pe piata locala, dar si la nivel international. Piata internationala de BCA aniverseaza, in acest an, un secol de cand s-au pus bazele tehnologiei de producere a elementelor de zidarie eficiente energetic. In acesti ultimi 100 de ani arhitectii, proiectantii, constructorii si investitorii au fost martorii si sustinatorii unor schimbari radicale a modului in care cladirile moderne au fost construite: s-a trecut de la zidaria grea, cu performanta energetica scazuta, la zidarie usoara din BCA, rezistenta si eficienta energetic.
Potrivit datelor furnizate de INS, in Romania au fost produsi 3,1 milioane mc de BCA in anul 2022. Din aceasta cantitate pot fi construite aproximativ 70.000 de locuinte. ProBCA, prin membrii sai, considera ca productia de BCA din Romania reprezinta motorul de crestere a parcului de locuinte moderne, accesibile, durabile si eficiente energetic.
Actualizarea standardelor tehnice si inovatiile viitoare vor contribui la cresterea gradului de constientizare a numeroaselor aplicatii si beneficii ale betonului celular autoclavizat, atat in proiecte rezidentiale, cat si  non-rezidentiale NZEB.
 
 
- De ce considerati ca este nevoie, urgent, pe piata de constructii din Romania?
- Locuintele accesibile si sigure sunt o cerinta sociala fundamentala in orice tara dezvoltata. Este o nevoie de baza a societatii noastre si consideram important sa asiguram competitivitatea sectorului constructiilor si a industriei de BCA in Romania, pentru a putea sustine real nevoia ridicata de locuinte accesibile, eficiente energetic si durabile.
Inovarea si dezvoltarea economica trebuie sa fie stimulate pentru a gasi solutii optime din punct de vedere al costurilor, cu beneficii pe termen lung pentru consumatori, mediul inconjurator si industrie.
 
- Ce dificultati intampina in derularea activitatii producatorii de BCA, in aceasta perioada?
- Stabilitatea pietei de energie, inflatia ridicata si lipsa fortei de munca calificate sunt elemente importante aflate pe agenda noastra si a fiecarui producator din industria materialelor de constructie, in aceasta perioada. Toate eforturile de inovare in sectorul materialelor de constructii au ca scop oferirea de produse moderne, performante si accesibile, cu impact pozitiv major in constructia economiei autohtone in ansamblu, iar productia industriala poate sa fie franata de unele decizii arbitrare ale autoritatilor.
Consideram important ca autoritatile sa incurajeze productia autohtona si sa faciliteze dezvoltarea productiei de materiale de constructii in Romania prin asigurarea unui mediu fiscal stabil si predictibil, prin stabilirea unor praguri corecte in politicile de sustinere a consumatorilor industriali si prin definirea unor criterii realiste in schemele de ajutor de stat pentru implementarea noilor tehnologii de productie.
 
 
- Ce obiective aveti in perioada urmatoare, la nivelul asociatiei?
- ProBCA reprezinta vocea industriei de BCA atat in Romania, cat si la nivel european. De la infiintare, organizatia patronala promoveaza beneficiile zidariei din BCA, ca material de constructie modern pentru cladiri accesibile, durabile si eficiente energetic si reprezinta interesele membrilor organizatiei patronale in fata autoritatilor, organizatiilor si asociatiilor de specialitate. Credem cu tarie ca prin actiunile noastre aducem plus valoare si contribuim masurabil la cresterea competitivitatii industriei autohtone. 
De asemenea, prin prezenta in cadrul EAACA, asociatia internationala de profil, suntem implicati activ in dezvoltarea unor obiective concrete pentru viitor cu impact pozitiv semnificativ asupra economiei romanesti in ansamblul ei:
• crearea de locuri de munca si facilitarea dezvoltarii economice;
• crearea unei societati sanatoase cu locuinte moderne, la preturi accesibile;
• reducerea amprentei de carbon pentru constructiile noi; 
• imbunatatirea calitatii vietii si eliberarea presiunii pe sistemele de asistenta sociala;
• asigurarea sanatatii si sigurantei utilizatorilor cladirilor nou-construite;
• pregatirea spatiilor noastre urbane pentru nevoile de maine.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
ELECTROGRUP
AED
SIGM
MAKITA
rigips
Acvatot 2019
BogArt
leviatan
DRS
concelex
Arduro
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
quadratum
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
konsent
EURO BUILD
theda mar
CDS
SSAB
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<