Agenda Constructiilor
Joi, 20 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - SYMMETRICA, la 30 de ani: 10 fabrici in Romania si investitii de 135 milioane euro
SYMMETRICA, la 30 de ani: 10 fabrici in Romania si investitii de 135 milioane euro
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 28 Mai 2024 11:08
Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator autohton, s-a dezvoltat constant si organic in cei 30 de ani de activitate, ajungand sa beneficieze de o acoperire nationala prin intermediul celor zece unitati de productie pe care le detine. In anul aniversar, compania a anuntat o investitie de aproape 50 de milioane de euro in cea mai mare fabrica de pavaje si dale din beton din portofoliu, dar si din zona de Sud-Est a Europei, proiectul reprezentand un pilon esential in sprijinirea dezvoltarii sale regionale. Cumulat, investitiile Symmetrica in cei 30 de ani de activitate, depasesc valoarea de 135 milioane euro, din care 110 milioane euro in cele noua fabrici de pavaj si prefabricate de beton iar 25 milioane euro in fabrica de echipamente industriale.
"Symmetrica este un business antreprenorial romanesc care si-a inceput calatoria acum 30 de ani, devenind in tot acest timp o poveste de succes si o referinta in industria locala a materialelor de constructii. Printr-o strategie axata pe dezvoltare si inovare, sustinuta de investitii totale de peste 135 milioane de euro, am majorat treptat capacitatea de productie si ne-am extins acoperirea geografica, reusind ca in prezent sa putem contracta un portofoliu variat de proiecte la nivelul intregii tari”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica. 
 
 
Compania a fost infiintata in anul 1994, avand ca principal obiect de activitate producerea si comercializarea elementelor prefabricate din beton (dale) pentru constructii. In anul 1999 este deschisa prima fabrica proprie, la Veresti, jud. Suceava, a carei capacitate de productie este extinsa cinci ani mai tarziu.
In perioada 2010 – 2012, compania construieste alte patru fabrici, la Podu Iloaiei, jud. Iasi (2010), Bolintin Vale - Giurgiu (2011), Prejmer – Brasov si Cociu – Bistrita-Nasaud (2012), iar in 2015, brandul Symmetrica trece printr-un amplu proces de repozitionare. Extinderea este continuata in 2018, an in care Symmetrica preia fabrica Somaco Holding din Doaga, jud. Vrancea, si investeste in dezvoltarea capacitatii de productie. Reteaua este completata ulterior cu alte trei fabrici, in Zimandu Nou – Arad (2021), Solca – Suceava (2022) si Ovidiu – Constanta (2023).
Activitatea celor noua fabrici de pavaj si produse prefabricate din beton este sustinuta si completata in mod organic de activitatea fabricii de echipamente industriale Symmetrica Tech care si-a inceput activitatea in anul 2015, in Veresti, judetul Suceava. Obiectul de activitate al fabricii Symmetrica Tech il reprezinta proiectarea, producerea si prelucrarea pieselor metalice pentru echipamente industriale din domenii diverse precum cel auto, naval si aeronautic, dar si al industriei materialelor de constructii.
 
 
Investitiile derulate au antrenat un progres constant al vanzarilor, cifra de afaceri a companiei inregistrand in ultimii zece ani o crestere consistenta, de aproape patru ori, de la 68,1 milioane de lei (15,4 milioane de euro) in 2013 la 260 milioane de lei (52,5 milioane de euro) anul trecut.
"Proiectele noastre de dezvoltare au vizat deopotriva diversificarea portofoliului, in paralel cu integrarea celor mai moderne tehnologii in procesul de fabricatie, cu scopul asigurarii unei productii sustenabile, eficiente energetic si cu un grad inalt de calitate, conform standardelor actuale ale pietei”, a adaugat reprezentantul companiei.
In linie cu trendurile actuale legate de sustenabilitate, producatorul sucevean a anuntat in primavara anului trecut un program de investitii in dezvoltarea de parcuri de panouri fotovoltaice in locatiile fabricilor operate. Acest aspect a venit ca un pas firesc in dezvoltarea companiei, in contextul in care suprafetele achizitionate pentru constructia fabricilor au fost din start gandite pentru a acomoda instalarea de unor astfel de sisteme de productie de energie verde.
Un alt pilon esential in strategia Symmetrica a fost reinventarea permanenta pentru adaptarea la exigentele clientilor, fie ca a fost vorba despre calitatea produselor, proprietati inovatoare sau designul acestora. In toamna anului 2023, compania a anuntat lansarea de noi colectii premium, in gama Symmetrica Select, vizand cresterea vanzarilor pe segmentul rezidential.
"Realizarile noastre sunt rezultatul muncii sustinute si a devotamentului unei echipe extraordinare, care numara in prezent aproximativ 500 de colegi. Suntem o comunitate dedicata si unita, fiecare angajat aducandu-si o contributie semnificativa in fiecare etapa a calatoriei noastre”, a spus Sebastian Bobu.
 
De la lider national la jucator regional
In 2024, anul in care aniverseaza trei decenii de activitate, compania si-a confirmat ambitia de crestere a amprentei la nivel regional, anuntand ca se extinde cu o noua unitate de productie, cea mai mare din portofoliu si din zona de Sud-Est a Europei, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 50 de milioane de euro. Viitoarea fabrica va fi construita in Bolintin Vale, jud. Giurgiu, si va prelua productia unitatii pe care Symmetrica o detine in respectiva locatie inca din 2011. 
"Realizata intr-un moment aniversar, aceasta investitie subliniaza inca o data angajamentul nostru permanent pentru inovatie si dezvoltare sustenabila. Noua fabrica va juca un rol cheie in diversificarea portofoliului nostru, aducand pe piata produse inovatoare, cu specificatii unice, pe care ne dorim sa le promovam atat la nivel local, cat si pe pietele externe, prin exporturi”, a spus Directorul Executiv al Symmetrica.
 
 
Piata de pavele este dominata, in proportie de peste 70%, de jucatori locali, Symmetrica fiind lider, atat din punct de vedere al volumelor, cat si in ceea ce priveste acoperirea geografica. 
Din totalul pietei de profil, cca. 40% din volumele de produse sunt directionate catre proiectele de infrastructura, in timp ce 25% merg catre cele logistice si industriale. Segmentul rezidential, inclusiv cel al magazinelor de materiale de constructii si DIY, reprezinta 35% din totalul vanzarilor de profil. 
Pe parcursul celor 30 de ani de activitate, Symmetrica a fost partenerul de incredere pentru o varietate de proiecte de infrastructura in Romania, de la amenajarea spatiilor de interes public (piatete, parcuri, gradini publice) la realizarea cailor de acces pietonale si a cailor de acces auto.
Printre proiectele de infrastructura importante contractate in ultimii ani se numara amenajarea pietei Independentei din Municipiul Iasi, modernizarea Pietei Republicii si centrului vechi al orasului Mangalia, construirea Ovidius Park din Constanta, reamenajarea Parcului Central din Navodari sau inaugurarea noului Parc Imum din Medgidia.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
siniat
theda mar
BogArt
EDIT-Structural
viarom
strabag nivel 1
rigips
CDS
konsent
noark
Acvatot 2019
concelex
ness project
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander