Agenda Constructiilor
Joi, 21 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - TERAPLAST: Majorare de 40% a veniturilor si de 71% a profitului, in primul semestru
TERAPLAST: Majorare de 40% a veniturilor si de 71% a profitului, in primul semestru
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 27 Iul 2021 09:31
Grupul TeraPlast a inregistrat, in primul semestru al anului 2021, o cifra de afaceri de aproape 273 milioane de lei si o EBITDA de 42,7 milioane lei, reprezentand o crestere accelerata, cu 40% a veniturilor si o majorare consistenta, de 47% a EBITDA, fata de rezultatele retratate din primele sase luni ale anului 2020. In aceeasi perioada, profitul net a inregistrat un avans puternic (+71%), de la 16,8 milioane de lei in S1/2020, la 28,67 milioane de lei in prima jumatate a anului curent. Profitul operational a crescut, de asemenea, cu 63% in primul semestru din 2021. Marja EBITDA s-a situat la 15,7%, peste nivelul bugetat si cu 0,8 puncte procentuale peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, arata datele TeraPlast.
Piata si intreg contextul de stimulare a cresterii economice au fost favorabile unei majorari a volumelor vandute, spun reprezentantii companiei.
Rezultatul consolidat din primele sase luni cuprinde efectele integrarii Somplast din trimestrul al doilea, care a adaugat linia de business ambalaje flexibile in cadrul grupului. Rezulatele Somplast, insa, nu au putut fi influentate semnificativ de catre management-ul Grupului din luna aprilie de cand a fost preluat controlul efectiv, integrarea fiind inca in curs. Eficienta strategiei si fructificarea sinergiilor la nivel de grup vor fi vizibile incepand cu trimestrele urmatoare. Linia de business ambalaje flexibile va cunoaste o crestere accelerata si prin investitiile aflate in derulare, in cadrul proiectului TeraBio Pack in valoare de 12 milioane de euro. Managementul grupului analizeaza in continuare optiuni strategice pentru extindere, inclusiv operatiuni M&A.
"Evolutia pietei materiilor prime ne-a testat adaptabilitatea iar rezultatele record in istoria grupului TeraPlast ne arata ca am trecut cu succes si acest test. Faptul ca il comparam cu semestrul intai din 2020, considerat atunci un nou record in materie de performante, confirma succesul strategiei noastre de pozitionare si dezvoltare accelerata profitabila atat in zona procesarii maselor plastice, cat si a economiei verzi, prin ambalaje biodegradabile si reciclare PVC rigid", a comentat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.
"Cu EBITDA de 42,7 milioane de lei si o marja de 15,7%, in prima jumatate a anului ne aflam in grafic sa atingem cifrele bugetate pentru 2021. Pentru restul anului vom avea si un impact pozitiv din operationalizarea unor investitii. Avem deja echipamente functionale, care majoreaza capacitatea anuala de productie de teava PVC la peste 30 de mii de tone. Constructia fabricii pentru sisteme din polietilena pentru apa si gaz se desfasoara conform planului si va deveni operationala in trimestrul 4. Investitia in unitatea de ambalaje biodegradabile este si ea in graficul de implementare", a adaugat Ioana Birta.
Pentru intreg anul 2021, bugetul grupului TeraPlast este construit pe o cifra de afaceri de 636,2 milioane lei si EBITDA de 89,1 milioane lei. Rezultatele din semestrul I al anului curent indica o evolutie favorabila atingerii tintelor propuse.
 
Linia de business Instalatii si Reciclare (TeraPlast si TeraPlast Recycling)
 • Cu o cifra de afaceri de 182 milioane de lei, a generat doua treimi din rezultatul consolidat la nivel de Grup.
 • EBITDA de 29,6 milioane de lei este in crestere cu 30% fata de S1/2020.
 • Productia de tevi din PVC, PE si PP a crescut cu 9% fata de S1/2020.
 • Business-ul de reciclare a avut o crestere de 28% a volumului procesat.
 • Criza materiilor prime, manifestata nu doar prin cresteri de pret, ci si prin lipsa de disponibilitate a majorat cererea de material reciclat care poate inlocui cu succes resursa virgina. Politicile de sustenabilitate in expansiune la nivel european vor majora cererea viitoare pentru material reciclat.
 • TeraPlast Recycling isi majoreaza in acest an capacitatea de procesare de la 12.000 de tone la 33.000 de tone.
 
Linia de business Granule (TeraPlast si TeraPlast Recycling)
 • Include Granulele rigide si plastifiate din PVC, dar si granulele reciclate.
 • Linia de business cu cele mai bune performante in termeni de crestere fata de perioada de referinta.
 • Cifra de afaceri de 64,6 milioane de lei, cu un avans de 86%, a fost sustinuta in principal de vanzarea de granule reciclate.
 • EBTIDA mai mare cu 97%, la 11,7 milioane de lei.
 
Linia de business Ferestre si usi (TeraGlass)
 • Segment cu imbunatatiri semnificative a rezultatelor ca urmare a unei gestionari eficiente a costurilor si a cresterii volumelor: EBITDA a crescut de 4 ori comparativ cu S1/2020.
 • Cifra de afaceri de aproape 20 milioane lei in S1/2021 (+29%).
 • O linie de business puternic orientata catre export, cu vanzari externe de aproximativ 70% din total, ca urmare a unei strategii de intrare in marile retele DIY din Europa.
 
Linia de business Ambalaje flexibile (Somplast si TeraBio Pack)
 • Cifra de afaceri de 6,1 milioane de lei si EBITDA de 39 mii lei.
 • E un business nou aparut in cadrul Grupului TeraPlast, prin includerea Somplast in rezultatele consolidate incepand cu trimestrul 2 al anului curent.
 • Integrarea efectiva a Somplast se va face in etape, prin optimizarea proceselor, investitii in echipamente si amenajarea spatiilor de pe platforma din Nasaud.
 • Pe segmentul ambalaje flexibile biodegradabile, Grupul are in derulare investitia de 12 milioane de euro in TeraBio Pack, unitate noua de productie care va deveni operationala in trimestrul 4 al acestui an.
***
Grupul este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast. Incepand cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si, din septembrie 2020, in indicii TotalCap si MicroCap ai FTSE Russell. In cadrul evaluarii Vektor in baza a 15 criterii de comunicare in relatia cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al doilea an consecutiv.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTERAPLASTAUTODESKVideoConfAC-iuljungheinrichgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hidroplasto
leviatan
hilti
cv water 2021
leviatan
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
econet
bienala
ROGBC 2016
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere