Agenda Constructiilor
Luni, 27 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - 20HyGrid: Centrale termice in condensare, cu amestec de hidrogen in gazele naturale
20HyGrid: Centrale termice in condensare, cu amestec de hidrogen in gazele naturale
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 24 Oct 2023 10:15
Compania Delgaz Grid, membra a grupului E.ON Romania si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) au testat cu succes luna aceasta in laboratorul de incercare sisteme si echipamente termice (INSIST), acreditat RENAR, functionarea a sase modele de centrale termice in condensare, de la producatori diferiti, cu amestecuri de 30% si 35% hidrogen in gazele naturale.
Scopul testelor efectuate in cadrul proiectului 20HyGrid a fost verificarea comportamentului acestor centrale termice, prin alimentarea cu amestecuri de 30% hidrogen si 35% hidrogen in gazele naturale. 
"Cel mai eficient mod de a testa si valida noi solutii este in laboratoare de testare si in poligonul nostru unde avem libertatea de a testa cu adevarat limitele functionarii aparatelor existente cu amestecuri de hidrogen si gaze naturale. Impreuna cu partenerii nostri de la UTCB am dorit sa vedem pana la ce concentratii functioneaza sigur si eficient centralele termice actuale”, a declarat Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.
Testele au fost efectuate de colectivul sectorului Cazane si echipamente de ardere, sub coordonarea Prof. Dr. Ing. Dan-Paul Stanescu si a Lector Dr. Ing. Razvan Calota din cadrul Facultatii de Inginerie a Instalatiilor a UTCB, iar din partea Delgaz Grid de membrii echipei tehnice a proiectului 20HyGrid: Dr. Cristian Calin, coordonatorul proiectului si specialistii in tehnologie Viorel Oprea si Mihnea Bloj. De asemenea, la efectuarea testelor au participat si reprezentati ai producatorilor centralelor termice testate.
 
 
Parametri urmariti au fost concentratia componentelor din gazele de ardere, variatia parametrilor de lucru (sarcina termica, randament) la pastrarea parametrilor de lucru in situatia alimentarii doar cu gaze naturale de la retea, performanta la sarcina minima, maxima (functionare continua si pornire la sarcina minima).
"Verificarea functionarii centralelor termice murale cu combustibil gazos continand 30 si respectiv 35% vol. hidrogen in amestec s-a realizat pe un stand experimental complet automatizat, dotat cu senzori de masura de precizie ridicata. Testarea a presupus doar evaluarea performantei arderii, iar rezultatele se refera doar la echipamentele testate. Centralele au functionat corespunzator inclusiv la sarcina minima. Nu au fost identificate cresteri ale emisiilor de monoxid de carbon asociate cu un proces de ardere incompleta.”, a declarat Lector Dr. Ing. Razvan Calota.
"Testele au validat functionarea fara probleme a centralelor testate cu pana la 35% hidrogen in gazele naturale. Urmeaza sa testam cu aceste concentratii, in poligonul nostru de la Medias si alte tipuri de aparate: centrale conventionale, fara condensare, aragaze, arzatoare atmosferice etc.”, a completat Dr. Cristian Calin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului. In momentul de fata Proiectul 20HyGrid este in desfasurare pe o strada din Gornesti, judetul Mures, cu retea de gaze naturale din otel. Aici, compania a inceput testele la clientii casnici pentru a verifica functionarea instalatiilor interioare si a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) si hidrogen (20%). Dupa finalizarea acestor teste, se va testa, in ultima etapa, functionarea retelei din otel cu acest amestec, concomitent cu instalatiile si aparatele de utilizare ale clientilor.
 
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
ness project
CDS
concelex
viarom
strabag nivel 1
MAKITA
EDIT-Structural
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
noark
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
siniat
konsent

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander