Agenda Constructiilor
Marti, 05 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ELMAS: Platforma Pasarea Maiastra, premiata in cadrul competitiei Elevator World
ELMAS: Platforma Pasarea Maiastra, premiata in cadrul competitiei Elevator World
Produse & Tehnologii Publicat de Elena Icleanu 04 Feb 2021 10:04
Companiei Elmas Brasov, specializata in instalatii de ridicat, i-a fost decernat premiul I in cadrul concursului mondial Elevator World "Project of the Year 2021", la categoria "Lifturi speciale", cu proiectul "Platforma pentru persoane - Pasarea Maiastra", pentru solutia tehnica adoptata.
Cu o traditie de peste 65 de ani, compania Elevator World Inc. din SUA realizeaza publicatia Elevator World, fiind distribuita la nivel mondial, catre toti specialistii din domeniul ascensoarelor. Participarea la concursul international "Project of the Year", aflat la editia cu numarul 23, este gratuita si deschisa tuturor producatorilor de ascensoare din lume.
"In urma cu 10 ani am fost contactati de un reprezentant al biroului de arhitectura Dorin Stefan care ne-a prezentat proiectul Centrului International Constantin Brancusi din Craiova, un tribut adus marelui sculptor roman, figura centrala a miscarii artistice moderne. Ne-a fost solicitata expertiza in vederea realizarii unui lift special care sa fie integrat in cadrul proiectului arhitectural. Datorita complexitatii proiectului initiat pentru Centrul International Constantin Brancusi, multi producatori de ascensoare solicitati nu si-au asumat reusita unei solutii tehnice si estetice care sa se incadreze in tematica ansamblului arhitectural", spun reprezentantii producatorului brasovean.
In 2018 au fost reluate intalnirile si discutiile cu arhitectul proiectului si dezvoltatorul lucrarii, au fost analizate toate datele si s-a agreat solutia tehnica propusa de Elmas. Proiectantii au dezvoltat conceptul si au proiectat platforma pentru persoane, abordand solutii indraznete, speciale care sa raspunda corect din punct de vedere functional, in conditii de siguranta, cu un design aparte, scopului cerut. Platforma a fost executata in totalitate de Elmas, fiind asamblata si verificata in amanunt in hala de premontaj ascensoare. Partile componente ale platformei au fost transportate in mai multe etape la obiectivul din Craiova, unde echipe specializate de montatori si tehnicieni Elmas au montat in diferite faze tot ansamblul platformei pentru persoane. La final s-au realizat reglaje, teste si probe de functionare.
Dupa receptia lucrarii din septembrie 2020, proiectul a fost inscris in cadrul concursului "Proiectul Anului 2021", aflat la editia nr. 23, la care au participat cele mai multe proiecte din ultimii ani, si in cadrul careia a primit premiul I la categoria "Lifturi speciale". Proiectele inscrise in concurs au fost evaluate dupa mai multe criterii: inovatie, originalitate si creativitate, metode si tehnici de constructie, utilizarea tehnologiilor avansate etc.
 
Un produs unic
In cadrul Centrului International de Arta din Craiova a fost construita o aripa subterana, dedicata lui Brancusi, care in partea supraterana este acoperita de o prisma din sticla. Aceasta are o inaltime de 12 metri si contine interpretari la scara mare a operelor brancusiene "Ovoidul" si "Pasarea Maiastra". Pentru acest proiect unic in lume, Elmas a proiectat, fabricat, livrat si montat un produs care se incadreaza in ambientul arhitectural, oferind posibilitatea vizitatorilor sa traiasca o interesanta experienta vizuala pe durata calatoriei.
Platforma "Pasarea Maiastra" este destinata transportului pe verticala al persoanelor, fiind realizata in conformitate cu Directiva de Masini 2006/42/CE si avand o durata de viata de 25 de ani. Aceasta este actionata hidraulic si dispune de o solutie tehnica speciala pentru sustinerea cabinei si realizarea cursei de deplasare. Pentru sistemul de actionare, echipa de proiectanti Elmas a conceput o solutie tehnica speciala, avand in componenta un piston hidraulic pozitionat central si o structura metalica telescopica, alcatuita din doua segmente. Toate aceste elemente au fost montate in interiorul putului platformei.
Putul platformei este format din doua sectoare: unul realizat din beton armat si celalalt, din interiorul ansamblului arhitectural, este din sticla. La momentul activarii comenzii platformei pentru persoane, pistonul hidraulic actioneaza segmentul interior al structurii metalice. Dupa extinderea segmentului interior, cursa platformei continua, prin preluarea segmentului metalic exterior, pana la atingerea statiei finale. Pentru a crea un efect emotional si vizual, la atingerea punctului maxim al cursei, cabina platformei se va afla complet in interiorul ansamblului arhitectural din sticla. Pasagerul are ocazia sa experimenteze, in cele cateva zeci de secunde cat dureaza "ascensiunea", o cufundare in lumea lui Brancusi. Cabina semicircurala a platformei "Pasarea Maiastra" este realizata integral din sticla, oferind o vedere panoramica de 360 de grade. Platforma pentru persoane se deplaseaza pe o inaltime de 9 metri, la o viteza nominala de 0,15 m/s, cu o capacitate de transport de 150 kg (o persoana).
 
Trofeu pentru al treilea an consecutiv la Elevator World
Performanta Elmas a fost apreciata si la doua editii anterioare ale concursului "Project of the Year". Astfel, compania a obtinut locul I atat la editia din 2020, cu proiectul "Mega Elevator" - realizat in Tel Aviv, Israel, cat si la cea din 2019, cu "Ascensorul STONE", instalat in Tunelul Timpului, la Castelul Bran.
Cu o experienta de peste 3 decenii, Elmas este specialistul regional in domeniul instalatiilor de ridicat si dezvolta continuu solutii optime cu aplicabilitate in diferite sectoare. 400 de angajati, opt locatii la nivel national si subsidiare in Moldova, Ungaria, Bulgaria, Israel, cu facilitati de cercetare si dezvoltare, proiectare, productie, service si divizii de vanzari, fac din Elmas o companie romaneasca cu o dezvoltare dinamica in peisajul economic national.
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
Ubitech
FRONTALE
leviatan
CDS
viarom
noark
strabag nivel 1
concelex
MAKITA
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander