Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - OSU: Pigment nou, descoperit in 2009, va fi disponibil pe piata
OSU: Pigment nou, descoperit in 2009, va fi disponibil pe piata
Produse & Tehnologii Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2015 15:17
Un nou pigment albastru stralucitor - descoperit intamplator de chimistii de la Universitatea din Oregon (Oregon State University - OSU) - SUA in 2009 - va fi lansat pe piata in acest an, urmand a fi utilizat intr-o gama variata de materiale plastice si de acoperire a suprafetelor, potrivit publicatiei specializate Paint & Coating Industry (PCI). Dezvoltarea acestui pigment aproape perfect albastru a rezolvat o misiune de cateva mii de ani a oamenilor de stiinta, care a captat atentia egiptenilor din Antichitate, a dinastiei chineze Han sau a culturii Maya. In timpul unor experimente cu materiale noi, care puteau fi folosite in aplicatii electronice, chimistul Mas Subramanian de la OSU si echipa sa de specialisti au amestecat oxid de mangan - care este de culoare neagra - cu alte substante chimice si le-au incalzit intr-un cuptor la aproape 1.100 de grade Celsius. Una dintre mostrele rezultate s-au dovedit a fi un albastru intens. "A fost o descoperire fericita, dar total intamplatoare, accidentala", a spus Mas Subramanian.
Noul pigment este format dintr-o structura unica de cristal, care permite ionilor de mangan sa absoarba lungimi de unda luminoase rosii si verzi, in timp ce reflecta doar un albastru de o nuanta vibranta, durabila, ai carei compusi sunt atat de stabili, incat nu se decoloreaza in ulei sau apa. Aceste caracteristici fac noul pigment deosebit de util pentru o varietate de produse comerciale. Folosit la fabricarea vopselelor, de exemplu, pigmentul poate ajuta la mentinerea temperaturilor scazute in cladiri, prin reflectarea luminii infrarosii. Mai mult, Mas Subramanian a declarat ca niciunul dintre ingredientele pigmentului nu este toxic.
Universitatea din Oregon a obtinut licenta exclusiva pentru comercializarea pigmentului, cunoscut ca albastru YInMn si poate fi achizitionat de la compania specializata The Shepherd Color Co (din Cincinnati, Ohio - SUA). "Este un semn ca exista noi pigmenti anorganici care mai pot fi descoperiti", a declarat Geoffrey T. Peake, manager pentru cercetare si dezvoltare in cadrul The Shepherd Color Co. Pigmentul va fi lansat pe piata in cantitati comerciale la sfarsitul acestui an.
 
Solicita informatii suplimentare
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
noark
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
konsent
ness project
siniat
leviatan
MAKITA
concelex
viarom
Acvatot 2019
Ubitech
rigips
EDIT-Structural
CDS
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander