Agenda Constructiilor
Luni, 01 Martie 2021
 
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - OSU: Pigment nou, descoperit in 2009, va fi disponibil pe piata
OSU: Pigment nou, descoperit in 2009, va fi disponibil pe piata
Produse & Tehnologii Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2015 15:17
Un nou pigment albastru stralucitor - descoperit intamplator de chimistii de la Universitatea din Oregon (Oregon State University - OSU) - SUA in 2009 - va fi lansat pe piata in acest an, urmand a fi utilizat intr-o gama variata de materiale plastice si de acoperire a suprafetelor, potrivit publicatiei specializate Paint & Coating Industry (PCI). Dezvoltarea acestui pigment aproape perfect albastru a rezolvat o misiune de cateva mii de ani a oamenilor de stiinta, care a captat atentia egiptenilor din Antichitate, a dinastiei chineze Han sau a culturii Maya. In timpul unor experimente cu materiale noi, care puteau fi folosite in aplicatii electronice, chimistul Mas Subramanian de la OSU si echipa sa de specialisti au amestecat oxid de mangan - care este de culoare neagra - cu alte substante chimice si le-au incalzit intr-un cuptor la aproape 1.100 de grade Celsius. Una dintre mostrele rezultate s-au dovedit a fi un albastru intens. "A fost o descoperire fericita, dar total intamplatoare, accidentala", a spus Mas Subramanian.
Noul pigment este format dintr-o structura unica de cristal, care permite ionilor de mangan sa absoarba lungimi de unda luminoase rosii si verzi, in timp ce reflecta doar un albastru de o nuanta vibranta, durabila, ai carei compusi sunt atat de stabili, incat nu se decoloreaza in ulei sau apa. Aceste caracteristici fac noul pigment deosebit de util pentru o varietate de produse comerciale. Folosit la fabricarea vopselelor, de exemplu, pigmentul poate ajuta la mentinerea temperaturilor scazute in cladiri, prin reflectarea luminii infrarosii. Mai mult, Mas Subramanian a declarat ca niciunul dintre ingredientele pigmentului nu este toxic.
Universitatea din Oregon a obtinut licenta exclusiva pentru comercializarea pigmentului, cunoscut ca albastru YInMn si poate fi achizitionat de la compania specializata The Shepherd Color Co (din Cincinnati, Ohio - SUA). "Este un semn ca exista noi pigmenti anorganici care mai pot fi descoperiti", a declarat Geoffrey T. Peake, manager pentru cercetare si dezvoltare in cadrul The Shepherd Color Co. Pigmentul va fi lansat pe piata in cantitati comerciale la sfarsitul acestui an.
 
Solicita informatii suplimentare
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iulAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
hilti
strabag nivel 1
hidroplasto
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere