Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - VEKA: Care este diferenta intre o fereastra de clasa A si una de clasa inferioara?
VEKA: Care este diferenta intre o fereastra de clasa A si una de clasa inferioara?
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 18 Iul 2022 06:12
Asa cum s-a intamplat in domeniul eficientei energetice si al altor arii care intra in contact direct cu consumatorii, organizatiile europene care reglementeaza piata profilelor din PVC au adoptat trepte care sa reflecte cat mai direct si transparent diferentele de calitate. Astfel, profilele PVC au fost impartite in trei clase: A, B si C. Clasa A reprezinta nivelul superior de calitate si rezistenta, clasa B este clasa intermediara, iar clasa C reuneste profilele cu cele mai scazute performante tehnice.
 
Ce inseamna ca o fereastra este de clasa A?
O definitie simplista a unei ferestre de clasa A, ar fi aceea ca foloseste profil PVC de clasa A. Potrivit standardului european SR EN 12608, profilele de clasa A trebuie sa aiba o grosime a peretelui exterior mai mare de 2,8 mm, profilele de clasa B – 2,5 – 2,8 mm, iar profilele clasa C au perete exterior de maximum 2,5 mm. Profilele de clasa A de la VEKA, depasesc cerintele spatiului european, ele fiind produse in conformitate cu standardul german RAL, mult mai strict. Astfel, profilele de clasa A ale grupului german au o grosime a peretelui exterior de 3  mm.
Diferentele de ordinul zecimilor de milimetru pot parea neinsemnate, insa valoare lor si dispunerea pe intreaga lungime si latime a profilului genereaza cresteri exponentiale in domeniul rezistentei materialului. Spre exemplu, conform studiilor efectuate de VEKA AG in Germania, peretele exterior de 3 mm al profilelor creste cu 20% rezistenta la rupere la colturi, cu 12% rezistenta la torsiune si cu 20% rezistenta la smulgere a suruburilor, comparativ cu un profil din clase inferioare. Asta inseamna ca un profil de clasa A, este mai rezistent in timp si ancoreaza mai bine elementele de fixare sau feroneria.
Pe langa aceste detalii tehnice, este foarte importanta si punerea in opera a profilelor. Pentru producatorii de tamplarie ce prelucreaza profilele VEKA, clasa A mai inseamna si feronerie de calitate, sudura, asamblare si montaj profesionist. Prin urmare, o fereastra de clasa A incepe cu un profil de clasa A si este completata de profesionalismul si experienta celor care o realizeaza. Din aceste motive, adevarata diferenta dintre o fereastra clasa A VEKA si celelalte, se simte cel mai bine atunci cand interactionezi direct cu aceasta. Este vorba aici de senzatia de incredere pe care ti-o ofera stabilitatea tuturor elementelor, precizia cu care actioneaza feroneria, inchiderea perfect etansa, linistea si confortul unor ferestre care au o durata de viata estimata la 50 de ani.
Nu in ultimul rand, dorim sa clarificam faptul ca “fereastra de clasa A” reprezinta promisiunea VEKA ca toate elementele realizate cu profilele exclusiv de clasa A ale companiei intrunesc standardele stricte interne ale VEKA, din momentul in care profilele ies pe poarta fabricii si pana cand acestea inchid golurile de ferestre si usi ale unei cladiri. Pentru a indeplini aceasta promisiune, compania isi selectioneaza cu atentie partenerii, verificand in prima faza dotarile tehnice ale acestora. Dupa acest prim pas, urmeaza perioada de instruire si acomodare cu standardele de calitate VEKA, iar daca rezultatele intrunesc aceste standarde, producatorul local de elemente din profil PVC primeste statutul de partener certificat VEKA. Chiar daca partenerul acreditat poate produce din acest moment ferestre de clasa A, implicarea VEKA nu se opreste aici. Pentru a pastra nivelul de calitate, VEKA organizeaza cu partenerii cursuri regulate de perfectionare si le prezinta in detaliu noile solutii oferite de companie.
 
Care sunt beneficiile oferite de ferestrele cu profile de clasa A in ceea ce priveste nivelul de izolare?
Factorii determinanti care influenteaza izolarea termica si acustica ai unei ferestre sunt grosimea si configuratia pachetului de geam. Foile de sticla de la 4 mm la 8 mm, montate in pachetele cu 3 foi de sticla, ofera cele mai ridicate valori de izolare, dar pot atinge sau depasi 40kg/mp. Pentru ca aceste greutati sa poata fi sustinute pe termen lung, fereastra are nevoie de un cadru solid, mai exact de un profil rezistent. Aici intra in ecuatie profilele clasa A de la VEKA, ce confera ferestrelor rezistenta si durabilitate, datorita peretelui exterior de 3mm si al configuratiilor cu 5 sau 7 camere interioare.
 
Ferestrele cu profil VEKA de clasa A te ajuta sa economisesti bani pe termen lung?
Raspunsul este categoric da. Atat vara, cat si iarna, confortul termic din majoritatea locuintelor este asigurat prin consum de energie. Fie ca vorbim despre incalzirea locuintei sau racirea acesteia, pana la 45% din energia termica se poate pierde la nivelul ferestrelor. Astfel, este lesne de inteles ca instalarea unor ferestre termoizolante de clasa A, duce la economii considerabile de energie si, implicit, la economii substantiale in ceea ce priveste costurile cu incalzirea sau racirea unei locuinte. Chiar daca cel mai convingator argument este reducerea cheltuielilor, nu trebuie uitat ca o fereastra termoizolanta durabila previne si risipa de energie, protejand natura si resursele naturale.
 
Care este durata de viata estimata a unei ferestre cu profil VEKA de clasa A?
Pentru a oferi un termen de comparatie, durata de viata a unei ferestre cu profil PVC variaza intre 20 si 30 de ani. In ceea ce priveste ferestrele cu profile VEKA, durata de viata a acestora este estimata la 50 de ani. Acest lucru se datoreaza formulei patentate de PVC, controlului strict al calitatii si rezulta in urma unor teste riguroase de laborator. Desigur, ca orice element dinamic, expus variatiilor de temperatura si altor conditii climatice, si ferestrele au nevoie de intretinere. Drept urmare, pentru a atinge estimarea celor 50 de ani, ferestrele cu profil VEKA vor necesita mentenanta efectuata de profesionisti.
 
Care sunt formele si dimensiunile disponibile pentru ferestrele cu profil VEKA de clasa A?
Profilele VEKA au fost concepute astfel incat sa se poata adresa unei game cat mai largi de arhitecturi sau proiecte. Multumita flexibilitatii, gamei extinse de culori si a accesoriilor, ferestrele produse cu profil VEKA pot lua orice forma, dimensiune sau culoare, astfel incat sa se potriveasca atat arhitectonicii contemporane ambitioase, cat si planurilor de restaurare ale cladirilor de patrimoniu. Mai mult, atat noi cat si partenerii nostri, suntem mereu deschisi unor noi provocari. Asadar, cand vine vorba de forme si dimensiuni, imaginatia este limita.
 
*** Articol publicat pe FereastraVEKA.ro, site-ul VEKA România, producător de profile PVC
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
noark
leviatan
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ness project
quadratum
Acvatot 2019
CDS
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
MAKITA
EDIT-Structural
siniat
viarom
theda mar
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander