Agenda Constructiilor
Marti, 29 Septembrie 2020
Home - Stiri - Punct de vedere - EY: Depunerea online a declaratiei la Fondul pentru Mediu - obligatorie din 2020?
EY: Depunerea online a declaratiei la Fondul pentru Mediu - obligatorie din 2020? Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 10 Oct 2019 14:47
In vederea indeplinirii obligatiilor de declarare la Administratia Fondului pentru Mediu (“AFM”), operatorii economici trebuie sa depuna o declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu. In acest moment, operatorii economici pot opta sa completeze declaratia cu ajutorul programului informatic de asistenta AFM - Declaratii, apoi sa depuna exemplarul semnat la registratura Administratiei Fondului pentru Mediu sau, incepand din data de 3 iulie, sa depuna online declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu. In acest sens, pe site-ul AFM a fost publicata aplicatia informatica pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii online".
 
Este obligatorie folosirea unei anumite metode de depunere a declaratiei din 2020?
In prezent, operatorii economici care au obligatii catre Fondul pentru mediu pot folosi, ca metoda alternativa, modul de depunere online a declaratiilor, care nu este inca obligatoriu. 
In ordinul nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta nu este specificata o data obligatorie privind depunerea exclusiv online a declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu.
Totusi, conform informatiilor de pe site-ul AFM, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, utilizarea aplicatiei informatice pentru serviciul "Depunere declaratii online" este obligatorie.
Singura situatie in care, conform ordinului nr. 572/2019, este obligatorie declararea online este cea in care in decursul anului 2019 s-a depus cel putin o data declaratia online. In acest caz, declaratia aferenta lunii decembrie trebuie depusa tot online prin intermediul serviciului "Depunere declaratii online". 
 
Care este procesul prin care se poate obtine acces/ depune declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin serviciul Depunere declaratii online?
In vederea generarii unui cont de acces pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii online", reprezentantul legal al operatorului economic trebuie sa depuna o solicitare scrisa catre AFM. In urma acesteia, AFM genereaza un cont de acces si o parola.
Depunerea electronica a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu se poate realiza de catre un reprezentant legal sau imputernicitul reprezentantului legal. Conditia obligatorie este ca reprezentantul legal sau imputernicitul acestuia sa detina semnatura electronica calificata.
Inrolarea in serviciul "Depunere declaratii online" se realizeaza prin completarea online a formularului de pe site-ul AFM unde trebuie incarcat si certificatul constatator ONRC (in cazul reprezentantului legal) sau declaratia notariala (in cazul imputernicitului reprezentantului legal), semnate de persoana autorizata folosind propriul certificat digital. Declaratia notariala se depune si in original la sediul AFM.
 
Ce implicatii vor avea aceste modificari pentru operatorii economici incepand cu data de 1 ianuarie 2020?
Declararea contributiilor la Fondul pentru mediu este o activitate ce implica resurse semnificative de timp si de personal in fiecare luna. Declararea online poate contribui la minimalizarea costurilor precum si la o imbunatatire a fluxurilor de lucru.
***
Autori: Mihai Petre, Director, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica (foto) si Daniela Neagoe, Senior Manager, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKallbimElmas 375ALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
hilti
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CELCO 2020
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere