Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Deloitte: Tehnologiile digitale, in tendintele globale in imobiliare in 2021
Deloitte: Tehnologiile digitale, in tendintele globale in imobiliare in 2021
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 18 Mai 2021 10:50
Piata imobiliara globala se afla intr-un permanent proces de adaptare la evolutiile din economie, la cadrul de reglementare in schimbare si la mediul tehnologic aflat in plina expansiune. Implementarea tehnologiei 5G, adoptarea unui nou model de afaceri, care presupune transformarea companiilor din domeniu din furnizori de spatii in furnizori de servicii, si dezvoltarea biroului virtual sunt doar cateva din predictiile desprinse din studiul Deloitte Real Estate Predictions 2021, realizat pe baza informatiilor colectate din mai mult de zece tari din intreaga lume. Conform studiului, care prezinta un set de 13 previziuni pentru piata de profil, digitalizarea nu mai poate fi evitata, iar investitorii in domeniul imobiliar sau managerii de fonduri, active, proprietati fie o implementeaza, fie risca sa fie marginalizati de piata.
In privinta adoptarii tehnologiei 5G, care are capacitatea de a conecta toate dispozitivele, cladirile si orasele intre ele, astfel incat sa permita modalitati noi si mai inteligente de lucru, anul 2020 a incetinit procesul, in oarecare masura, dar a evidentiat, o data in plus, necesitatea imbunatatirii conectarii, cresterii vitezei din retelele de date si a capacitatii infrastructurii necesare pentru a sprijini transformarea digitala. Pe de alta parte, desi exista provocari in implementarea 5G, beneficiile economice si sociale vor depasi costurile, iar sectorul imobiliar are „largimea de banda” necesara pentru a obtine beneficii importante din implementarea acestei tehnologii, arata studiul.
In domeniul comercial se contureaza un nou model de afaceri - Real Estate-as-a-Service (REaaS)-, o inovatie derivata din transformarea digitala si din dezvoltarea sectorului cladirilor inteligente. Conform noului concept, importanta spatiului fizic este diminuata in favoarea celei a setului de date la care are acces utilizatorul, iar serviciile care ajuta la imbunatatirea activitatii angajatilor iau locul spatiului traditional de lucru. Beneficiile modelului REaaS nu se limiteaza doar la realizarea de economii pentru compania care il implementeaza, ci se manifesta si prin generarea de venituri, datorita imbunatatirii experientei si a productivitatii utilizatorilor.
„Modul in care muncim se va schimba in era post-pandemie. Desi nu mai suntem legati strict de un spatiu fix al biroului, nevoia de zone de co-working, de socializare a crescut. Astfel, rolul imobiliarelor evolueaza spre crearea unui habitat, a unui ecosistem complex de petrecere a timpului. Toate indiciile duc catre un viitor dominat de modul de lucru hibrid, in care angajatii beneficiaza de mai multe optiuni pentru desfasurarea activitatii, iar angajatorii reexamineaza necesitatile lor in materie de spatiu de lucru. Companii mari din intreaga lume, dar si societati medii si mici, inclusiv din Romania, au anuntat deja ca implementeaza un sistem de lucru hibrid pe termen lung, astfel ca diversificarea ofertei de spatii de lucru si dotarea cu tehnologie care sa permita munca la distanta devin esentiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.
Anul 2020 a consemnat dezvoltarea comunitatii locale, un trend care pare de viitor, avand in vedere ca oamenii economisesc timpul pe care il petreceau facand naveta si se bucura de sansa de a petrece mai mult timp conectati la zona in care locuiesc. Acest aspect ofera organizatiilor sansa de a reinventa rolul biroului intr-un nou model de operare in imobiliare - biroul virtual. Si sediul fizic va fi diversificat, astfel incat sa contina atat spatii de birouri intr-un sediu central, cat si zone de co-working sau birouri mai mici la periferia oraselor ori in alte regiuni. Astfel, angajatii vor avea la dispozitie spatii de lucru mai aproape de casa, ceea ce le va permite o mai buna separare intre munca si viata personala si sa se conecteze social cu colegii, in timp ce evita naveta lunga la birou.
Studiul Deloitte Real Estate Predictions 2021 analizeaza cele mai recente evolutii care influenteaza viitorul pietei imobiliare la nivel global si ofera o perspectiva ampla cu privire la piata muncii, sustenabilitate, digitalizare si inovare in acest domeniu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
CONCEPT STRUCTURE
noark
Acvatot 2019
theda mar
viarom
siniat
rigips
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
leviatan
quadratum
Ubitech
CDS
MAKITA
EDIT-Structural
ness project

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander