Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Nuclearelectrica: Dezvoltarea centralei nucleare cu 6 module ar putea fi gata in 2028
Nuclearelectrica: Dezvoltarea centralei nucleare cu 6 module ar putea fi gata in 2028
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 05 Nov 2021 11:23
La conferinta Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice (COP26), Secretarul SUA pentru energie, Jennifer M. Granholm si ministrul roman al energiei, Virgil Popescu, au anuntat ca, astazi, NuScale Power si Nuclearelectrica au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale. Ca urmare a acestui parteneriat, Romania are potentialul de a utiliza in premiera in Europa primele reactoare modulare mici si sa devina un catalizator pentru dezvoltarea SMR in regiune, dar si o baza pentru asigurarea operarii acestui nou tip de tehnologie in alte state.
“Statele Unite ale Americii considera energia nucleara ca fiind o tehnologie esentiala in efortul global de a reduce emisiile, de a extinde oportunitatile economice si, in ultima instanta, de a combate schimbarile climatice.” a spus Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm “Am sustinut dezvoltarea SMR timp de zeci de ani si este satisfacator sa celebram acest pas important pentru Romania in atingerea tintelor de mediu”.
Parteneriatul intre NuScale Power, ale carei reactoare modulare mici sunt primele si singurele care detin aprobarea Comisiei de Reglementare din SUA, si Nuclearelectrica, este incheiat la un moment esential avand in vedere ca decidentii la nivel global discuta urgentarea accelerarii tranzitiei catre surse curate de energie. Discutiile de la ceremonia de semnare au evidentiat acest apel pentru actiune si au accentuat modalitatea in care tehnologia SMR a NuScale poate sprijini obiectivele climatice internationale, reduce impactul major al schimbarilor climatice si contribui la prosperitatea globala.
In cadrul acestui acord, NuScale va sprijini Nuclearelectrica in evaluarea acestei tehnologii si, impreuna, cele doua companii vor adopta masurile pentru dezvoltarea unei centrale NuScale cu 6 module, 462 Mwe, cel mai devreme la nivelul anilor 2027/2028. O centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de munca permanente, 1500 de locuri de munca pe perioada constructiei, 2300 locuri de munca in manufacturare si va evita eliberarea in atmosfera a 4 milioane de tone de CO2 pe an.
“Conform Planului National in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice (PNIESC), Romania are in vedere reducerea emisiilor de CO2 cu 55% pana in anul 2030 si dependenta de importuri de la 20,8%, in prezent, la 17,8% in 2030. Energia nucleara are un rol esential in atingerea acestor tinte de decarbonare si in asigurarea tranzitiei energetice catre o economie fara emisii, contribuind in prezent cu 33% in totalul productiei de energie curata. Dupa implementarea acestor proiecte strategice, aceasta contributie va creste exponential asigurand, simultan, securitatea energetica a Romaniei si a regiunii. Constructia si operarea reactoarelor modulare mici va avea beneficii de mediu prin productia de energie curata, fara emisii, aducand in acelasi timp beneficii socio-economice comunitatilor pe care le deserveste si prosperitate industriei regionale si economiei. Scopul nostru este sa dezvoltam SMR in urmatorii 10 ani pentru a raspunde cererii stringente de energie si tintelor de decarbonare si sa asiguram un viitor de calitate generatiilor urmatoare. Decarbonarea prin energie nucleara este posibila! Salut si sprijin parteneriatul dintre cele doua companii, unul bazat pe lunga cooperare a celor doua state. Relatiile bilaterale dintre Romania si SUA, in domeniul industriei nucleare, au inceput in anii 1980 si de atunci au adus numeroase beneficii, dar cel mai important, stabilitate economica si securitate energetica. Le multumesc partenerilor nostri americani si Secretarului pentru Energie, Granholm pentru sprijinul acordat programului nuclear”, a declarat Virgil Popescu, ministrul roman al energiei.
“Pentru ca Romania are in plan diversificarea portofoliului energetic si atingerea tintelor climatice, tehnologia avansata a NuScale este solutia sigura, economica si scalabila perfecta”, a spus John Hopkins, Presedintele si Directorul General al NuScale Power. “In timp ce liderii globali accentueaza cat de important este acest moment in adresarea schimbarilor climatice, tehnologia SMR a NuScale nu doar ca reprezinta o cale ca Romania sa isi atinga angajamentul fata de tintele climatice, dar este, de asemenea, un mijloc de a creste economia locala. NuScale este incantata sa lucreze cu Nuclearelectrica si sa demostreze multiplele beneficii pe care tehnologia noastra le va aduce.”
“Nuclearelectrica este mandra sa fie un initiator, valorificandu-si experienta in operare la standarde de excelenta si una dintre cele mai performante centrale nucleare la nivel global, in dezvoltarea primelor reactoare modulare in Europa, o sursa de energie care este 100% fara emisii de CO2, care va reduce amprenta de mediu si care ne va sprijini in atingerea tintei de zero emisii. In acelasi timp, vom forma o noua generatie de ingineri care vor beneficia de cei 25 de ani de experienta pe care Nuclearelectrica ii are si de tehnologia inovatoare SMR a NuScale. Este o perioada optima sa contribuim la viitorul energetic si sa lasam o mostenire curata generatiilor care vin” -Cosmin Ghita, Director General, Nuclearelectrica.
Concret, parteneriatul stabileste urmatorii pasi importanti pentru Nuclearelectrica si NuScale in a dezvolta o tehnologie nucleara in banda, sigura, accesibila financiar, cu zero emisii de CO2, cu accent pe locatiile fostelor centrale pe carbune. Va sprijini Planul National de Redresare si Rezilienta al Guvernului Romaniei de a scoate din uz 4.59 GWe capacitate pe carbune pana in anul 2032. Prin schimbarea scopului centralelor pe carbune, Nuclearelectrica si NuScale vor ajuta comunitatile si forta de munca sa participe la tranzitia catre surse curate de energie si, in acelasi timp, sa continue sa ofere beneficii economice locale. Parteneriatul serveste drept catalizator pentru implementarea SMR in alte state din Regiunea celor 3 Mari care sunt in proces de decarbonare.
Acest acord urmeaza unui Memorandum de Intelegere semnat intre Nuclearelectrica si NuScale in anul 2019 pentru a evalua dezvoltarea, licentierea si constructia tehnologiei SMR a NuScale in Romania. Noul parteneriat avanseaza angajamentul de a facilita implementarea tehnologiei SMR a NuScale in Romania.
In luna august 2020, proiectul NuScale a intrat in istorie ca fiind primul si singurul proiect SMR aprobat de Comisia de Reglementare din SUA, un pas crucial in constructia si implementarea tehnologiei SMR. Compania are un program solid pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lantului de furnizare, proiecte standardizate de centrala, planificarea activitatilor de livrare si planuri de punere in functiune.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
EDIT-Structural
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
MAKITA
theda mar
concelex
quadratum
noark
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
rigips
viarom
Ubitech
CDS
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander