Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - OUR BUILDINGS: Strategii de renovare energetica pentru 5 orase, pana in 2021
OUR BUILDINGS: Strategii de renovare energetica pentru 5 orase, pana in 2021
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 13 Nov 2020 06:25
Scopul proiectului Our Buildings, implementat in Romania de Asociatia OER, este de a acorda suport tehnic in definirea strategiilor de renovare in cadrul planurilor de actiune privind energia si clima. Proiectul este sustinut financiar prin Initiativa Europeana pentru Clima (EUKI) si coordonat de Institutul European pentru Performanta Cladirilor (BPIE). Pana la finalul proiectului in februarie 2021, vom realiza 5 strategii de renovare energetica a cladirilor pentru orasele pilot selectate - Bacau, Bistrita, Mizil, Satu Mare si Sibiu.
Ca indrumare in demersul nostru, BPIE a elaborat Ghidul Autoritatilor Locale pentru armonizarea strategiilor cu Planul de Actiune pentru Clima si Energie Durabila, prin consultare cu OER.
Iata etapele parcurse deja pentru realizarea celor 5 strategii de renovare in orasele pilot, pe baza acestui Ghid:
 
Pentru foaia de parcurs a fost necesar un angajament politic la nivelul conducerii administratiei publice locale pentru sustinerea activitatilor din proiect, pe perioada de colectare, formare si evaluare a stocului de cladiri aflat in proprietatea municipalitatii. De asemenea, era solicitat angajamentul politic pentru participarea municipalitatii in Conventia Primarilor pentru Clima si Energie 2030, dar toate municipalitatile selectate in proiect erau deja semnatare ale Conventiei.
 
Pentru compozitia stocului municipal de cladiri s-a ales anul de referinta 2018, in scopul formarii bazelor de date prin platforma online Energy Management Sistem, aplicatie creata de OER in anul 2007 si actualizata permanent, in functie de modificarile legislative. Echipa OER a intocmit structura fiselor tehnice de colectare privind caracteristicile constructive ale fiecarei cladiri, date tehnice verificate si introduse in sistem de noi. Am colectat informatii cu privire la tipologia cladirii, dreptul de proprietate, anul construirii, starea instalatiilor, documentatii tehnice existente - Certificate de Performanta Energetica/ Audit Energetic, dar si planuri de investitii.
 
Pentru identificarea cladirilor prioritare si actiuni de renovare, echipa OER a colectat toate facturile de utilitati la nivelul anului de referinta din cele 5 orase pilot si le-a introdus in aplicatia EMS pentru determinarea consumului final de energie. O prima evaluare si clasificare in functie de tipul cladirii, modul de utilizare si consumul final de energie, poate fi realizata dupa finalizarea introducerii datelor in sistem, prin analize pe baza rapoartelor generate de baza de date. De exemplu, putem verifica indicele specific anual de consum energie [kWh/m2 /an] si emisiile de CO2 [t/ an] pentru raportarile din Conventia Primarilor, sau tone echivalent petrol [tep/ an] pentru raportarile catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. In plus, avem o perspectiva asupra costurilor generate de consumurile energetice facturate, prin indicatori in [RON /luna/an] si [RON/ kWh/m2 /an].
 
In ceea ce priveste politicile si masurile pentru o renovare aprofundata, toate activitatile organizate in proiect si rezultatele acestor actiuni pot fi consultate aici. Actualmente, sunt in curs de finalizare:
  • 5 audituri in solutie nZEB sau performanta energetica ridicata, cate unul in fiecare oras pilot
  • 5 foi de parcurs
  • 5 pasapoarte energetice
  • 5 strategii municipale de renovare
  • Cursuri de instruire pentru continuarea utilizarii bazei de date EMS ca practica permanenta in administratia locala.
*** Articol realizat de Camelia Rata – Director Orase Energie Romania (OER) & Coordonator proiect OUR BUILDINGS
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ness project
MAKITA
siniat
viarom
Ubitech
quadratum
leviatan
strabag nivel 1
rigips
concelex
noark
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander