Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - PS1: Panouri fotovoltaice si pompe de caldura la 10 blocuri din Cartierul Aviatiei
PS1: Panouri fotovoltaice si pompe de caldura la 10 blocuri din Cartierul Aviatiei
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 10 Dec 2021 10:19
Locatarii a 10 blocuri din Cartierul Aviatiei vor beneficia de o modalitate mai eficienta si mai prietenoasa cu mediul de incalzire a imobilului, bazata pe tehnologii de ultima generatie. Pentru reducerea dependentei cetatenilor de reteaua centralizata de termoficare si avand in vedere numarul mare de avarii care duc la sistarea repetata a furnizarii agentului termic, Primaria Sectorului 1 lanseaza programul "Termoficare de la soare" prin care si-a propus incalzirea locuintelor racordate la Termoenergetica in sezonul rece si furnizarea de apa calda menajera pe toata perioada anului prin intermediul pompelor de caldura si a panourile fotovoltaice. Programul se adreseaza tuturor blocurilor din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic si care sunt constituite in asociatii de proprietari.
Proiectul pilot va fi derulat la 10 blocuri din cartierul Aviatiei, zona din Sectorul 1 cea mai grav afectata de lipsa repetata a energiei termice livrate de Termoenergetica. Acest sistem va reduce costurile cetatenilor cu incalzirea locuintei, va reduce poluarea cauzata de centralele individuale si alte surse de incalzire si va ridica standardul de viata al locatarilor prin furnizarea de energie termica atunci cand este necesara, fara sincope si folosind tehnologii ultramoderne.
"Bucurestenii se confrunta de cativa ani cu probleme majore in furnizarea apei calde si a caldurii cauzate de lipsa investitiilor in modernizarea retelei de termoficare din Capitala. Incompetenta si nepasarea fostelor administratii ale Bucurestiului ne-au adus in situatia grava in care ne gasim astazi cand, in anumite momente, locuitorii Capitalei ingheata in case, iar pe termen scurt nu se intrevede o modernizare a sistemului de incalzire centralizat. Desi Primaria Sectorului 1 nu are atributii specifice in privinta termoficarii, acestea apartinand exclusiv Primariei Capitalei si Guvernului Romaniei, trebuia sa luam masuri urgente si concrete pentru ca standardul de viata al locuitorilor din Sectorul 1 sa fie demn de o Capitala a secolului XXI", a declarat Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
 
15.000 de lei valoarea totala a investitiei pentru un apartament
Pentru asigurarea energiei termice pentru o scara de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultand un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei, din care Primaria isi propune sa sustina 90% din suma. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depasi suma de 1.500 lei/apartament.
Impactul bugetar complet pentru cele 480 de apartamente pe care le estimam a fi in cele 10 blocuri care vor fi incluse in proiectul pilot va fi de aproximativ 7.200.000 lei.
Un sistem cu 2 pompe si 10 kWp foto costa aproximativ 500.000 de lei. La aceasta suma se adauga sistemul de panouri solare cu apa calda de aproximativ 100.000 de lei. Toate calculele sunt facute pe baza informatiilor publice din piata (oferte) raportate la suprafetele incalzite si certificatele energetice.
 
Criterii transparente si obiective de selectare a blocurilor
Toate asociatiile de proprietari de la blocurile din Cartierul Aviatiei care doresc sa beneficieze de acest sistem ultramodern de incalzire se vor putea inscrie in program incepand de vineri, 10 decembrie 2021 pana in data de 10 ianuarie 2022, folosind urmatoarele modalitati: pe adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , la sediul Primariei Sectorului 1 din Bulevardul Banu Manta nr. 9 sau completand formularul online care este disponibil la urmatorul link.
Cererile trebuie sa contina datele asociatiei si adresa, numarul de etaje, numarul de scari si numarul de apartamente, precum si anumite informatii care vor constitui criterii de selectie a celor 10 blocuri care vor intra in proiectul pilot: numarul de persoane inregistrate la intretinere, numarul total de copii (pana in 14 ani) din imobil, valoarea facturii de incalzire, pentru a calcula specialistii primariei costul pe persoana. In plus, un alt criteriu de selectare a blocurilor il constituie temperatura medie a agentului termic livrat.
In proiectul pilot vor incluse, pe baza acestor criterii obiective, blocurile din Cartierul Aviatiei care sunt reabilitate termic si care au cele mai mari probleme cu furnizarea agentului termic. In etapele ulterioare ale programului "Termoficare de la soare" vor fi incluse si celelalte blocuri din cartierul Aviatiei izolate termic care vor depune cerere in acest sens, precum si blocurile din restul cartierelor Sectorului 1 care vor dori includerea in proiect.
Pompele de caldura au o eficienta de 300-400%
Pompele de caldura au o eficienta medie de 300-400%, convertind energia electrica si caldura ambientala in energie termica utilizabila (agent termic la temperaturi ridicate). Prin proiectul "Termoficare de la soare", in blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de caldura aer-apa sau sol-apa, in functie de situatia din teren. Preferabila este solutia sol-apa pentru ca are o eficienta mai ridicata si o poluare fonica redusa, dar nu se poate utiliza in orice situatie pentru ca presupune foraje de mica adancime (100m).
Totodata, pentru reducerea costurilor cu energia electrica, prin acest program vor fi instalate si panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, ajungand astfel la un cost al gigacaloriei mai mic decat cel din piata. Intregul sistem se instaleaza fara a modifica instalatia interna de incalzire si fara a afecta terasa blocului.
 
Sistemul poate asigura necesarul de energie termica timp de 8 luni/an
Fiecare asociatie de proprietari va avea posibilitatea sa aleaga in orice moment modul in care doreste sa foloseasca noul sistem de incalzire.
In varianta 1, acesta poate sa fie folosit gratuit, astfel incat energia produsa de sistemele solare, si doar aceasta sa fie folosita, fara un aport de la reteaua nationala de distributie de energie electrica. In aceasta situatie, sistemul nu asigura necesarul de energie termica, ci doar completeaza cat de mult este posibil energia livrata de Termoenergetica.
In varianta 2, sistemul poate sa fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termica al imobilului. In cazul acesta, sistemul preia toata energia pe care o are disponibila in sistemul centralizat de la Termoenergetica si completeaza necesarul pana la temperatura dorita.
Schimbarea celor doua moduri de lucru se poate face oricand si de oricate ori se doreste, prin apasarea unui singur buton. In orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din reteaua energetica nationala pentru o gestiune eficienta a costurilor.
Timp de cel putin 8 luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termica din surse regenerabile, fara niciun cost suplimentar pentru asociatie, fara emisii de gaze cu efect de sera si fara sa genereze poluare la nivel local.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
concelex
CONCEPT STRUCTURE
noark
theda mar
Ubitech
siniat
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
leviatan
strabag nivel 1
quadratum
CDS
ness project
MAKITA
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander