Agenda Constructiilor
Marti, 20 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Sustenabilitate - ROENEF: Trebuie imbunatatit cadrul legislativ pentru a incepe sa construim nZEB
ROENEF: Trebuie imbunatatit cadrul legislativ pentru a incepe sa construim nZEB
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 12 Oct 2020 06:55
Pentru a atinge tintele ambitioase asumate de Romania in domeniul eficientizarii energetice a fondului de cladiri, este nevoie de eforturi sustinute atat la nivel central (imbunatatirea cadrului legislativ), cat si la nivel local, prin elaborarea unei viziuni strategice privind planurile de crestere a numarului de cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero. Potrivit lui Mihai Moia, directorul executiv al Asociatiei pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri (ROENEF).
"Companiile sunt pregatite sa ofere materialele de constructii si solutiile necesare construirii si renovarii cladirilor la standardul nZEB, insa avem nevoie de actualizari ale cadrului legislativ si sa prioritizam investitiile in acest domeniu pentru a profita de toate beneficiile extinse, economice, sociale si de mediu. De asemenea, in opinia mea, este necesara o instruire a principalilor stakeholderi cu privire la cele mai moderne masuri de eficientizare energetica a cladirilor disponibile pe piata. Sa nu uitam faptul ca legislatia nu indica masuri stricte ce trebuie implementate, ci numai atingerea unui prag al necesarului de consum energetic. Solutiile tehnice pentru a ajunge la acest consum scazut de energie trebuie sa vina din partea specialistilor, auditori energetici, proiectanti, arhitecti etc.", spune specialistul.
 
Casa Eficienta Energetic este cea mai noua initiativa lansata de AFM in directia eficientizarii energetice a fondului de locuinte si va avea un impact pozitiv asupra atingerii obiectivelor de sustenabilitate a cladirilor din Romania. Programul va trebui, insa, extins si continuat. In 2020, prin AFM s-a alocat un buget de 430 de milioane de lei pentru implementarea de proiecte ce targeteaza un numar estimativ de 9.000 de case unifamiliale.
"Casa Eficienta Energetic este un program de finantare dedicat renovarii aprofundate a caselor unifamiliale, segment ignorat in Romania in ultimii ani. Sectorul rezidential are cea mai mare pondere a cladirilor care necesita renovare aprofundata, fiind responsabil de circa 81% din consumul de energie, iar locuintele unifamiliale reprezinta 65% din aceste cladiri. Daca luam in calcul faptul ca sectorul cladirilor este cel mai mare consumator de energie si generator de emisii de gaze cu efect de sera, reprezentand aproximativ 40% din consumul final de energie la nivelul UE (in Romania peste 50%) si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera (in Romania peste 40%) si ca, pe langa beneficiile directe ale programului precum reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2, obtinem si beneficii extinse precum imbunatatirea confortului si sanatatii si productivitatii ocupantilor cladirilor, putem spune ca Programul Casa Eficienta energetic va avea un impact pozitiv", explica Mihai Moia.
 
Reprezentantul ROENEF reaminteste faptul ca fiecare proiect depus presupune o semnificativa reducere a consumului energetic si a emisiilor de CO2 comparativ cu situatia initiala atestata de certificatul de performanta energetica, dar si ca programe renovare a locuintelor unifamiliale au fost implementate cu succes si in alte tari precum Cehia, Germania, Franta.
"Programul trebuie sa continue multianual, tinta de circa 9.000 de beneficiari ai din acest an reprezentand doar un prim pas facut in vederea atingerii pragului anual de renovare de 3% sau a potentialului de reducere a emisiilor de carbon din sectorul constructiilor cu 80-90% pana in 2050", mai spune Mihai Moia.
 
Un document esential pentru indeplinirea obiectivelor asumate de eficientizare energetica a fondului de cladiri este Strategia Nationala de Renovare pe Termen Lung, ce prevede pentru orizontul de timp 2030 un buget necesar de 13 miliarde euro pentru asigurarea pragului de renovare a cladirilor de 3%, in conditiile unui scenariu mediu.
"In acest caz, este evident ca finantarea publica, atat din bani europeni sau de la bugetul de stat, nu va fi suficienta si este nevoie sa adoptam rapid instrumentele pentru mobilizarea investitiilor private, precum contractul de performanta energetica pentru modelul de business ESCO. De asemenea, renovarea energetica ar trebui sa ocupe un rol central si in Planul National de Redresare si Rezilienta deoarece reprezinta un sector intensiv in munca, ce va avea rezultate tangibile imediate (locuri de munca de calitate), oferind in acelasi timp o perspectiva durabila pe termen lung (reducerea consumului de energie si emisiilor de CO2, imbunatatind astfel sanatatea cetatenilor)", subliniaza Mihai Moia.
 
Asociatia ROENEF are ca obiectiv promovarea si sustinerea unui cadru legislativ favorabil cresterii eficientei energetice in cladiri in vederea atingerii obiectivelor nationale si europene de securitate energetica, competitivitate si dezvoltare durabila. Organizatia contribuie la imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor din Romania, prin facilitarea unui dialog deschis intre autoritatile centrale si comunitatea practicienilor si a mediului de afaceri din acest sector.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKCOVID-19VideoConfAC-iulelmas_1octALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
rigips
CELCO 2020
strabag nivel 1
hilti
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere