Agenda Constructiilor
Joi, 18 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Sustenabilitate - UE trebuie sa renoveze anual 5 milioane de cladiri pentru a indeplini noile obiective
UE trebuie sa renoveze anual 5 milioane de cladiri pentru a indeplini noile obiective
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 09 Iun 2022 06:14
Aproximativ 30 de milioane de cladiri din Uniunea Europeana sunt incadrate in clasa energetica G, avand performante foarte slabe, prin bugetul UE fiind alocate peste 150 miliarde euro pentru renovarea acestora pana in 2030. Avand in vedere ca sectorul constructiilor din Uniune angajeaza mai mult de 18 milioane de persoane si contribuie cu aproximativ 9% la PIB-ul comunitar, valul renovarii poate crea circa 160.000 de locuri noi de munca in acest domeniu, se arata intr-un raport Allianz Trade.
Necesarul investitional pentru o renovare aprofundata, care sa genereze economii de energie de peste 60%) difera foarte mult de la o tara la alta. O analiza la scara larga a proiectelor efective de renovare arata ca cele mai ieftine proiecte sunt implementate in Spania (aproximativ 50 euro/mp pentru proiectele rezidentiale), in timp ce preturile cele mai mari sunt raportate in Suedia (450 euro/mp, pentru cladirile nerezidentiale). Cu exceptia Marii Britanii, cele mai mari investitii in renovare sunt necesare pentru cladirile nerezidentiale.
Analiza Allianz Trade plaseaza Romania pe locul al doilea dupa Spania, cu un necesar investitional pentru renovare de circa 75 euro/mp.
 
 
Potrivit estimarilor Allianz Trade, pentru ca UE sa-si atinga obiectivul de a renova 2% din cladirile incadrate in clasa G, sunt necesare investitii anuale de 0,5% din PIB. Astfel, la nivel comunitar, in fiecare an ar trebui renovate cel putin 5 milioane de cladiri (mai mult decat dublu fata de cele 1,75 milioane renovate in 2021). De asemenea, calculele indica faptul ca, anual, ar trebui instalate 5 milioane de pompe de caldura, in special pentru a inlocui sursele care folosesc combustibili fosili, si ar montate alte 5 milioane de acoperisuri cu panouri fotovoltaice.
Desi obiectivul de accelerare a programului de renovare conform Fit for 55 este clar, comparativ cu tintele actuale, noua ambitie este, inca, fezabila, pentru un motiv: obiectivele generale ale UE nu par deosebit de ambitioase in comparatie cu piata actuala, cu tintele, evolutiile si politicile anuntate de fiecare tara in parte, remarca analistii de la Allianz Trade. "In special, instalarea pompelor de caldura inregistreaza rate mari de crestere. De pilda, obiectivul guvernului german de a instala 11 GW de panouri solare pe acoperisuri pe an ar indeplini deja cea mai mare parte a obiectivului UE", se precizeaza in analiza.
 
 
Potrivit Allianz Trade, in prezent renovarile energetice sunt, de obicei, declansate de alte renovari, reparatii neasteptate, intretinere regulata si inspectii. Alti factori importanti includ ori bugete ce devin disponibile in acest scop, ori probleme de sanatate care necesita schimbarea mediului. "In trecut, aspectele cele mai relevante care generau renovarea energetica a cladirilor rezidentiale nu erau economiile de energie in sine, ci economiile de costuri asociate, dar si necesitatea de a face locuinta un mediu mai confortabil si sanatos. Astfel, chiar si in cadrul actualelor bugete si capacitati de renovare, tintele revizuite sunt realizabile daca centrul activitatilor specifice sunt insasi economiile de energie. Concret, rata de renovare sugerata de 3% sau peste 5 milioane de unitati pe an include o diferenta de investitii (fata de capacitatea curenta) de 47 miliarde euro in UE-28 pe an (adica nevoi totale de investitii de 142 miliarde euro pe an). In orice caz, sectorul rezidential al UE cheltuieste deja, in prezent, aproximativ 200 miliarde euro pe an doar in renovari energetice «usoare», destul de ineficiente, si 300 miliarde euro pentru renovari non-energetice. Alte 200 miliarde euro sunt se investesc in renovarea cladirilor nerezidentiale. In acest context, reducerea decalajului investitional ar trebui sa fie posibila daca renovarea energetica devine primul principiu in renovare", concluzioneaza analistii de la Allianz Trade.
Pentru a consulta raportul integral, click aici!
 
VideoConfAC-iulAUTODESKTERAPLASTALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
Ubitech
leviatan
rigips
hilti
viarom
Acvatot 2019
leviatan
FRONTALE
strabag nivel 1
MAKITA
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT
BMI_Icopal
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere