Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Sustenabilitate - PHI BULGARIA: Formare profesionala a proiectantilor de case pasive
PHI BULGARIA: Formare profesionala a proiectantilor de case pasive
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Aug 2012 08:20
Guergana Barabonkova
Functia/Firma: cofondator al Institutului de Case Pasive din Bulgaria;
Studii: Universitatea de Arhitectura, Inginerie Civila si Geodezie din Sofia - Bulgaria

 

Institutul de case pasive (PHI) din Bulgaria a fost fondat in anul 2011, fiind acreditat de PHI Darmstadt - Germania in vederea organizarii de cursuri de calificare pentru specializarea in activitati de proiectare a imobilelor din aceasta categorie, precum si de acordare a consultantei tehnice. Expertii bulgari sunt autorizati pentru organizarea de examinari in vederea acordarii certificarilor respective. Scopul declarat al organizatiei este acela de sprijinire a profesionistilor in demersul lor de obtinere a acreditarilor internationale, concomitent cu furnizarea informatiilor necesare cu privire la standardele actuale de eficienta energetica. Prin actiunile specifice, PHI Bulgaria contribuie, in mod semnificativ, la procesul de punere in opera a imobilelor de tip PH atat pe plan local, cat si international.
 
- Descrieti succint obiectivele principale ale PHI Bulgaria.
- Actiunile noastre sunt focalizate in directia formarii de specialisti si speram ca primele rezultate concrete sa apara cat mai curand (deja am finalizat un proiect de formare profesionala adresat arhitectilor si proiectantilor din Sofia). In prezent, in tara noastra sunt in derulare lucrari la cateva obiective din categoria PH, iar in perioada urmatoare speram ca numarul acestora sa se majoreze substantial. Mai trebuie mentionat faptul ca recent am organizat un concurs pe teme de sustenabilitate, iar interesul expertilor in constructii de pe intregul mapamond a fost ridicat, doua premii fiind atribuite unor participanti din Romania.
- Mentionati principalele obstacole ce stau in calea activitatii institutului.
- Ca in orice proiect nou, exista si piedici, de remarcat fiind acelea legate de disponibilitatea limitata a materialelor necesare (fenomen semnalat indeosebi in Bulgaria si Romania). Standardul de case pasive se aplica de putina vreme in regiune, iar piata de profil este net diferita de cele din Germania sau Austria. De pilda, conform informatiilor pe care le detinem, in aceste tari o fereastra destinata instalarii la un imobil PH este doar cu putin mai scumpa decat un ansamblu traditional, in vreme ce in Europa de Sud-Est diferentele sunt semnificative. Cu toate acestea, domeniul respectiv reprezinta, in continuare, o mare oportunitate pentru investitori. O alta problema este cea legata de perceptia eronata a beneficiarilor, conform careia casele pasive ar fi foarte scumpe. Dimpotriva, exista numeroase elemente ce demonstreaza ca, prin avantajele generate de economiile la energie, de cresterea gradului de confort si a calitatii aerului, solutiile PH sunt preferabile constructiilor conventionale.
- Care sunt asteptarile in legatura cu seminariile organizate in Romania?
- Suntem nerabdatori sa demaram programul de specializare organizat la Bucuresti, in colaborare cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". Interesul manifestat de expertii locali este maxim si, in aceste conditii, este posibil ca in viitorul apropiat sa fie dezvoltata o sucursala a PHI Darmstadt inclusiv in Romania.
- Exista sanse de implementare a conceptului de case pasive in Bulgaria si Romania, ca expresie a aplicarii prevederilor directivei 31/2010/EC?
- In prezent, perceptiile se modifica foarte rapid si, pe masura ce beneficiarii vor sesiza avantajele inerente ale constructiilor PH, este clar ca se va intensifica procesul de executie a unor astfel de imobile. De aceea, cursurile sustinute de specialistii nostri sunt foarte importante, facilitand formarea de experti care sa faca toata aceasta tranzitie mult mai simpla. Cu cat vor fi realizate mai multe case pasive, cu atat ne vom situa mai aproape de dezideratul imobilelor "aproape zero energetice".
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
leviatan
strabag nivel 1
ness project
rigips
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
noark
CDS
Ubitech
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
FRONTALE
MAKITA
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander