Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - ANALIZA: Franta ramane pe o pozitie de top ca exportator de utilaje
ANALIZA: Franta ramane pe o pozitie de top ca exportator de utilaje
Utilaje & Echipamente Publicat de Cosmin Dincu 19 Sep 2017 10:00
In 2016, Franta a reusit sa se mentina pe o pozitie de top in clasamentul primilor zece exportatori mondiali de utilaje de constructii, desi s-a confruntat cu o diminuare de -5% a livrarilor pe pietele externe, din punct de vedere valoric, intrucat activitatea de constructii din America de Nord a fost mai putin dinamica decat in 2015, dar, cu toate acestea, SUA raman al doilea cel mai important client pentru companiile franceze, dupa Germania. Totusi, in pofida acestui fapt, exporturile franceze de echipamente de constructii s-au dezvoltat anul trecut, pe fondul recuperarii economice din statele importante in care companiile din Franta au parteneri de afaceri. In ceea ce priveste primul client (Germania), exportul s-a majorat cu 13% in 2016, atingand din nou nivelul de la finele anului 2017. In consecinta, Franta continua sa ocupe pozitia a saptea in clasamentul celor mai mari exportatori din domeniu, pe plan mondial. Acestea sunt doar cateva aspecte din cadrul unei analize mai ample, realizate de specialistii organizatiei profesionale franceze a fabricantilor de echipamente de constructii, utilaje pentru industria otelului si masini auxiliare CISMA, membra a federatiei industriei de inginerie mecanica (FIM), ce reuneste 200 de membri care au 31.000 de angajati si o cifra anuala de afaceri de 7,9 miliarde euro, din care 58% reprezinta cota exportului.
Potrivit studiului, in 2016, exportul francez de utilaje de constructii s-a plasat la 2,4 miliarde euro (-5%), dar importul s-a situat la 2,3 miliarde euro (+18%), ca urmare a unei reveniri puternice pe piata de constructii din Hexagon. Astfel, balanta comerciala a ramas pozitiva (cu mai mult de 46 milioane de euro), Franta fiind una dintre putinele tari, pe plan global, care consemneaza aceasta situatie la operatiunile comerciale specifice de import-export. Livrarile la export de echipamente pentru constructia si mentenanta drumurilor (lucrari de infrastructura rutiera) s-au diminuat anul trecut, ca si cele de utilaje terasiere (-7%). Totusi, exportul a ramas relativ stabil in cazul macaralelor (-0,4%) si a avansat la echipamentele de preparare a betonului (+1,5%) si la grupa celor destinate agregatelor - masini de concasare, transportoare si altele - cu +2,9%. In detaliu, exportul de echipamente terasiere a reprezentat 70% din totalul exportului francez de utilaje de constructii, ajungand mai precis la 1,6 miliarde euro. Pe acest segment, tot SUA si Germania constituie principalele destinatii,  cu 300 de milioane de euro fiecare, pe urmatorul loc plasandu-se Marea Britanie, cu mai putin de 100 de milioane de euro.
„Aproape jumatate din clientii ce efectueaza import de la companiile franceze (47%) provin din Uniunea Europeana, iar 21% din America de Nord. Cu toate acestea, exportul catre Africa are o cota de 12% din total. Ca segmente reprezentative si ca structura, exportul de excavatoare are un nivel de 44% din total, iar cotele pentru buldozere si incarcatoare sunt de 19%, respectiv 9%. Majoritatea exportului de excavatoare se efectueaza in Germania si, intr-o pondere ceva mai redusa, in SUA”, precizeaza specialistii CISMA.
***
In ceea ce priveste previziunile, expertii organizatiei profesionale sunt optimisti, dar avertizeaza ca echilibrul dintre export si import ramane fragil. Totusi, producatorii sunt avantajati si de livrarile de utilaje pe care le realizeaza pe plan national, in Franta, pe fondul unei intensificari a activitatii de constructii. Proiectul gigantic de infrastructura Grand Paris, cele 410.000 de unitati rezidentiale estimate sa se dea in folosinta in acest an, precum si alte aspecte ce incep deja sa se concretizeze sunt printre motivele pentru care 2017 va insemna cea mai buna perioada din domeniu, dupa 2010. Constructia de locuinte va avansa cu +8,6% in acest an, iar in domeniul nerezidential, desi rata de dezvoltare lasa de dorit (+4%), se vor consemna cresteri usoare pe toate segmentele, fiind favorizata edificarea imobilelor de birouri si a spatiilor industriale. Pe elemente de structura, se asteapta cresteri de +7% la constructiile noi si de +0,9% in cazul activitatii de renovare (reparatii capitale si intretinere/reparatii curente). Desigur ca reabilitarile (ce reprezinta ca pondere 59% din piata franceza a lucrarilor de constructii) se vor majora, astfel, ca volum cu un nivel modest, de pana la +1%, dar, in general, lucrarile pe segmentul imobiliar vor spori cu +3,5%, fata de +1,9% in 2016. In sectorul ingineriei civile (de un real interes pentru furnizorii de echipamente de constructii) se intrevede o crestere de +3%.
Revenirea pietei de constructii in acest an va determina o majorare de 1,5% a consumului de ciment in Franta, pana la 18 milioane de tone.
Nu in ultimul rand, managerii antreprenorilor si firmelor implicate in executia lucrarilor de constructii sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia afacerilor, prognozand un salt cel putin asemanator celui de anul trecut, care sa fie cuprins intre 1,5% si 2%. Pentru informatii suplimentare, www.cisma.fr
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
leviatan
ness project
CONCEPT STRUCTURE
concelex
MAKITA
viarom
Acvatot 2019
quadratum
Ubitech
CDS
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
noark
theda mar
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander