Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - ANALIZA: Preturile materialelor de constructii vor continua sa creasca in 2021-2022
ANALIZA: Preturile materialelor de constructii vor continua sa creasca in 2021-2022
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 24 Mai 2021 06:45
Preturile materiilor prime si ale materialelor utilizate in sectorul de constructii inregistreaza cresteri substantiale in aceasta perioada, existand pe piata produse ale caror preturi chiar s-au dublat in ultimii doi ani. Evolutia ascendenta a cotatiilor a inceput inainte de declansarea pandemiei si a accelerat semnificativ in perioada acesteia. Cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la otel-beton si bitum. Conform producatorilor, in ultimele 12 luni pretul otelului-beton a crescut cu 57%, cel al panzelor laminate s-a majorat cu 116%, in timp ce pretul bitumului s-a dublat si el. Evolutii semnificative au fost inregistrate si in cazul produselor pe baza de PVC si polipropilena, ca efect al scumpirii foarte mari a etilenei, materia prima pentru produsele din plastic. Pentru perioada august 2020 - aprilie 2021, producatorii specializati indica variatii ale acestor preturi cuprinse intre 45% si 90%. O mare parte a acestor majorari au fost transferate deja in preturile finale ale produselor, alte scumpiri fiind asteptate si in lunile urmatoare.
Explozia preturilor materiilor prime si materialelor de constructii, la care se adauga aplicarea neuniforma a legislatiei achizitiilor publice, ar putea avea un impact negativ direct asupra pietei de constructii, prin insolvente si falimente in randul companiilor, blocarea unor proiecte de investitii aflate in derulare, dar si indirect, asupra evolutiei PIB si a bugetului de stat, in lipsa interventiei imediate a autoritatilor publice centrale. In 2020, domeniul constructiilor a avut cea mai mare contributie la evolutia PIB (+0,6%), alaturi de domeniul Informatii si Comunicatii (+0,6%), potrivit datelor Institutului National de Statistica. Sectorul constructiilor, cel care a impiedicat o scadere mai drastica a PIB in 2020, este intr-o situatie extrem de dificila, din cauza cresterii fara precedent a preturilor internationale la materii prime si materiale, dublata de blocaje in lanturile de aprovizionare.
Modificarea preturilor a inceput dupa jumatatea anului 2020 pentru toate categoriile de materii prime si materiale de constructii, iar cresterile au ajuns si pana la 90% pentru anumite componente, un nivel record avand in vedere intervalul de timp in care au avut loc.
Pentru a face fata acestor cresteri de preturi, constructorii din Romania indica drept solutie schimbarea Legii achizitiilor publice, in asa fel incat valorile contractelor sa poata fi calculate in euro, dar si posibilitatea de actualizare a preturilor pentru proiectele contractate in anii anteriori si care au intrat in executie dupa scumpiri.
O analiza pe larg pe tema evolutiei preturilor la materii prime si materiale de constructii poate fi citita in editia din luna mai 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
noark
theda mar
concelex
MAKITA
leviatan
Ubitech
rigips
viarom
siniat
strabag nivel 1
ness project
EDIT-Structural
Acvatot 2019
quadratum
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander