Agenda Constructiilor
Miercuri, 29 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - Daianu, CF: Romania nu isi poate permite o scadere a veniturilor fiscal bugetare
Daianu, CF: Romania nu isi poate permite o scadere a veniturilor fiscal bugetare
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 26 Ian 2023 12:46
Romania nu se afla in situatia de a-si permite o scadere a veniturilor fiscal bugetare, in conditiile in care trebuie sa continue consolidarea deficitului bugetului public, a declarat miercuri presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
"Intotdeauna cand se iau masuri care pot conduce in mod probabil la diminuare de venituri este obligatoriu sa avem si masuri care sa compenseze o probabila diminuare de venituri. Noi, in Romania, nu suntem in situatia de a ne permite o scadere a veniturilor fiscal bugetare. Chiar daca beneficiem de resurse considerabile de la Uniunea Europeana. Prin Cadrul Financiar Multianual si cu ce include Planul National de Redresare si Rezilienta usor te duci la 5 - 6% din produsul intern brut anual. Aici trebuie sa fim foarte chibzuiti. De pilda, bugetul pe 2023 prevedere o crestere a alocarilor pentru aparare de 0,5% PIB, care inseamna in jur de 7,5 miliarde de lei. Este o suma considerabila. Noi si asa in 2024 avem de rezolvat o ecuatie pe care unii ar califica-o ca fiind imposibila in sensul rezolvarii ei. De ce? Pentru ca trebuie sa continuam consolidarea bugetara, adica sa ducem deficitul bugetului public catre tinta programata de 4,4%", a spus Daniel Daianu, intrebat daca bugetul ar permite in momentul de fata o reducere de taxe, inclusiv pentru munca.
El a mentionat ca economia incetineste, va evita recesiunea in acest an, dar incetinirea economiei si o inflatie care nu mai ajuta bugetul public in executie, cum s-a intamplat in 2022, creeaza dificultati suplimentare in a avea consolidarea bugetara.
Referitor la evolutia creditelor si a depozitelor, Daniel Daianu a spus ca este de semnalat cresterea mai rapida a creditului in valuta decat a celui in moneda nationala.
"Ani de zile o batalie despre care nu s-a vorbit foarte mult, a fost un razboi pe care banca nationala l-a dus si anume de a stimula creditarea in moneda locala. Astazi vorbim de spre stabilitate financiara in acest seminar. O economie care depinde de departe numai de creditarea in valuta, ca este vorba despre finantarea bugetului, ca este vorba despre finantarea cetatenilor, firmelor este extraordinar de vulnerabila si institutiile financiare internationale incurajeaza creditarea in moneda locala", a explicat Daniel Daianu.
Presedintele Consiliului Fiscal a participat miercuri la prezentarea lucrarilor 'Stabilitate financiara. Lucrari selectate' si 'Financial stability. Selected works', publicate in Colectia "Biblioteca Bancii Nationale a Romaniei - Aniversar 140 de ani'.
 
TERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIMhiltiman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BALTIC
viarom
CDS
CELCO 2020
theda mar
FRONTALE
BMI_Icopal
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
rigips
strabag nivel 1
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023