Agenda Constructiilor
Luni, 15 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - FIC sustine ca tinta de deficit bugetar pentru acest an risca sa nu fie atinsa
FIC sustine ca tinta de deficit bugetar pentru acest an risca sa nu fie atinsa
Actualitatea interna Publicat de AG&F 02 Apr 2024 10:01
Situatia finantelor publice ramane fragila si genereaza ingrijorarea ca tinta de deficit bugetar pentru acest an risca sa nu fie atinsa, reducerea deficitului trebuind sa se realizeze printr-un mix de masuri care sa vizeze si zona cheltuielilor bugetare si, mai ales, administrare fiscala pentru a obtine o colectare mai mare a taxelor existente, a declarat presedintele Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Daniel Anghel, dupa o intalnire cu ministrul Finantelor, Marcel Bolos, si echipa acestuia.
Membrii FIC sustin abordarea strategica, pe termen mediu si lung a domeniilor cheie, asa cum este cazul si regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor inregistrate la nivelul colectarii si contributiei la bugetul de stat, dar si a dezvoltarii economice si identificarea acelor elemente care trebuie ajustate si a solutiilor durabile.
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a continuat dialogul cu Ministerul Finantelor prin organizarea unui eveniment dedicat strategiei fiscale care a reunit jumatate dintre presedintii si directorii financiari ai membrilor FIC, impreuna cu Ministrul Finantelor, domnul Marcel Bolos si echipa acestuia de la Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In cadrul evenimentului, investitorii au adresat intrebari privind sustenabilitatea bugetului de stat, reforma fiscala, digitalizarea ANAF si implementarea sistemelor electronice de raportare, impactul masurilor adoptate anul trecut, masurile de sprijinire a investitiilor mari si de stimulare a inovatiei, cercetarii si dezvoltarii, evolutiile din pietele financiare internationale si dialogul cu agentiile de rating, finantarea sistemului de sanatate etc. Ministrul si echipa sa au raspuns deschis la toate intrebarile si au subliniat importanta discutiilor tehnice lunare cu reprezentantii FIC. In plus, Ministrul Finantelor a confirmat ca in 2024 nu vor fi introduse taxe sau impozite noi si nici nu vor fi majorate cele existente, iar sustinerea investitiilor mari prin scheme de ajutor de stat este una dintre temele centrale pentru minister.
"Situatia finantelor publice ramane in continuare fragila si genereaza ingrijorarea ca tinta de deficit bugetar pentru acest an risca sa nu fie atinsa. Eforturile pentru consolidarea fiscala sunt esentiale pentru perceptia investitorilor, pentru indeplinirea conditionalitatilor din PNRR si implicit pentru atragerea fondurilor europene prin acest mecanism. Ca urmare, este foarte important sa vedem daca masurile luate, in speta pachetul fiscal intrat in vigoare in acest an, au rezultatele scontate si care sunt politicile fiscale viitoare. Daca pachetul fiscal nu isi atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate astepta la alte decizii in plan fiscal. Insa reducerea deficitului ar trebui sa se realizeze printr-un mix de masuri care sa vizeze si zona cheltuielilor bugetare si, mai ales, administrare fiscala pentru a obtine o colectare mai mare a taxelor existente. Din aceasta perspectiva sustinem ca reforma si digitalizarea ANAF raman vitale pentru consolidarea fiscala. In acelasi timp un cadru fiscal predictibil si stabil este necesar pentru ca mediul de afaceri sa realizeze investitii cu impact pentru economie si, evident, pentru incasarile bugetului de stat. Asa cum am declarat constant, FIC sustine predictibilitatea si transparenta politicilor publice, iar aceste intalniri cu reprezentantii Ministerului de Finante sunt esentiale pentru promovarea dialogului cu mediul de afaceri.” a declarat Presedintele FIC, Daniel Anghel.
Presedintii si liderii financiari ai membrilor FIC, impreuna cu reprezentantii ministerului au agreat ca, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat, sunt necesare masuri pentru sustinerea investitiilor cu o valoare adaugata mare, imbunatatirea colectarii prin modernizarea intregii arhitecturi a ANAF si eficientizarea si prioritizarea cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice. De asemenea, este important ca mediul de afaceri sa faca parte din dezbaterile cu privire la reforma fiscala, iar principiile noului sistem sa fie bazate pe predictibilitate, echitate, ajustarea dezechilibrelor, claritate si reducerea zonelor gri.
Reprezentantii FIC si ai Ministrului Finantelor au concluzionat ca parteneriatul dintre FIC si Ministerul Finantelor va continua in luna aprilie cu discutii tehnice cu privire la reforma fiscala si digitalizarea ANAF.
 
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
siniat
theda mar
MAKITA
ness project
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
rigips
CDS
quadratum
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
strabag nivel 1
noark
concelex
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander