Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - MF: Nu vom bloca investitiile publice doar ca sa avem un deficit bugetar de 3%
MF: Nu vom bloca investitiile publice doar ca sa avem un deficit bugetar de 3%
Actualitatea interna Publicat de AG&F 05 Apr 2024 10:27
Proiectele de investitii publice si investitiile care sprijina mediul de afaceri sunt importante pentru tara si nu discutiile despre deficitul bugetar, considera ministrul Finantelor, Marcel Bolos, care apreciaza, totodata, ca ar fi mult mai grav daca am spune ca blocam investitiile Romaniei doar ca sa avem un deficit bugetar de 3%, informeaza Agerpres.
"Trebuie sa lasam trimestrul intai sa mearga cu executia bugetara pana la capat si sa vedem atunci daca sunt necesare masuri. Nu inseamna ca masurile le luam si incepem sa dam tot felul de semnale de nu mai stie mediul de afaceri sau populatia ce se intampla. Haideti sa fim mai intelepti si sa vedem drumul acesta al investitiilor pe care este angajata Romania in momentul de fata....Ne costa rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am facut eu. Sunt, daca vreti, lucruri care s-au intamplat in trecut. Nu vreau sa arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de tara BBB- si dobanzile sunt corespunzatoare ratingului de tara. Daca am avea un rating mai bun si dobanzile la care ne imprumutam ar fi mai bune. In momentul de fata si in viitoarea mea deplasare in Statele Unite pentru intalnirea cu agentiile de rating, le prezentam aceste politici investitionale ca sa inteleaga cursul si traiectoria pe care o avem pentru ceea ce inseamna deficitul bugetar. Si haideti sa ne uitam la aceste proiecte de investitii publice si la investitiile care sprijina mediul de afaceri, pentru ca acestea sunt importante pentru tara, nu bazaconiile pe care le spunem tot timpul ca "vai de mine, ce se intampla cu deficitul bugetar". Eu cred ca ar fi mult mai grav daca am spune ca blocam investitiile Romaniei doar ca sa avem un deficit bugetar de 3%", a declarat joi Marcel Bolos, la cea de-a patra editie a conferintei "Romanian Business & Investment Roundtable", organizata de The Economist Impact Events.
Ministrul Finantelor a amintit ca Italia a inchis anul trecut cu 7,2% din PIB deficit bugetar, Polonia cu 5,9% iar Ungaria cu 5,8% aratand, in context, ca trebuie avut in vedere ca si aceste tari au probleme de deficit bugetar cauzate de programele de investitii.
Intrebat de jurnalisti despre evolutia datoriei publice, Marcel Bolos a declarat ca oscileaza in jurul procentului de 50% din PIB. El a afirmat ca datoria publica este orientata spre investitii si e un demers pe care statul il face pentru a sustine investitiile pe termen lung ale Romaniei, altfel am fi in imposibilitatea de a asigura co-finantare pentru proiectele europene.
"Avem un necesar de finantare brut anual in acest an de 180 de miliarde de lei, din care 81 de miliarde sunt pentru finantarea deficitului bugetar si trebuie sa facem aceste demersuri pentru a nu ne bloca propriile noastre investitii. Am mai spus si o spun, raman un sustinator al investitiilor. Am si programat o dezbatere publica pe aceasta tema: deficit versus investitii, ca sa clarificam, pentru ca atata vreme cat Romania este angajata in procesul investitional, trebuie sa acceptam si anumite compromisuri care tin de echilibru si de indicatorii macroeconomici pentru ca aceste proiecte sa le putem duce la bun sfarsit. Ar fi total nepotrivit sa blocam investitiile sau cu atat mai mult, ar fi total nepotrivit sa gandim politici fiscale circumstantiate acestor perioade de investitii prin care trece Romania. Sunt totusi 75 de miliarde de euro pe care trebuie sa le implementam si care nu aduc decat bine Romaniei. Acum sigur ca putem sa avem tot felul de fabulatii. Dar haideti sa intram intr-o logica a lucrurilor normale si sa vedem ce facem bun pentru tara", a mai spus Marcel Bolos.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
MAKITA
konsent
CDS
EDIT-Structural
noark
quadratum
rigips
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
ness project
leviatan
siniat
Ubitech
viarom
CONCEPT STRUCTURE
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander