Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Nicusor Dan: Nelegalitatea in emitere documentatii a fost extrem de mare in PMB
Nicusor Dan: Nelegalitatea in emitere documentatii a fost extrem de mare in PMB
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 04 Ian 2023 11:46
Gradul de nelegalitate in emiterea documentatiilor - certificate sau autorizatii de construire - a fost extrem de mare la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti, iar Inspectoratul de Stat in Constructii este o institutie care nu functioneaza, a declarat primarul general al Capitalei, Nicusor Dan.
"Din pacate, la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti, gradul de nelegalitate in emiterea documentatiilor, fie ele certificate, fie autorizatii de construire, a fost extrem de mare. Ca dovada acum, pe autorizatiile emise de administratia anterioara 50% din procese se finalizeaza cu anularea autorizatiei. Nu mai vorbesc de nelegalitatea in documentatiile de urbanism si vorbim de PUZ-urile de sector si toate celelalte PUZ-uri care au fost aprobate de administratia anterioara. Si pentru a avea un circuit, un flux de lucru, care sa ne asigure ca procedam corect, ne-a luat vreo 20 de weekend-uri. Acum avem un proces corect, autorizatiile pe care le emitem sunt corecte, in acord cu reglementarile de urbanism si perioada de solutionare a scazut foarte mult", a declarat Nicusor Dan.
Potrivit edilului, majoritatea litigiilor aflate pe rol sunt pentru contestarea actelor emise de administratia anterioara.
"Au fost multe persoane care au dat Primaria Generala in judecata si in general au pierdut, pentru ca cele mai multe litigii sunt pe certificate de edificare, pe constructii nelegale, pe care nu le-am emis. (...) Toti oamenii astia au pierdut. Cu totul, pe urbanism, Primaria are intre 500 si 600 de procese, care s-au desfasurat in ultimii doi ani. Si pe imensa lor majoritate sunt pe contestarea actelor emise de administratia anterioara. Litigii pe obligarea noastra de a emite diverse acte care sunt de ordinul 50 - 60. (...) In acesti doi ani de mandat am dat autorizatii legale, respectand regulamentul zonei construite protejate si am vazut (...) foarte, foarte multe interventii, de ordinul a 200, care conserva si restaureaza cladiri foarte interesante pe care le gasesc", a detaliat Nicusor Dan.
Primarul Capitalei a subliniat ca este important ca in viitor sa nu mai existe "aceasta incertitudine la nivelul actelor pe care o autoritate publica le emite, pentru ca nu poti sa aduci investitori seriosi in Romania in conditiile in care tu ai 6 PUZ-uri de sector nelegale".
"Deci autoritatea trebuie sa-si regaseasca caracteristicile de autoritate si una dintre ele este sa emita acte legale pe care sa te poti baza si a doua este sa nu se sperie, cum se intampla. Aveam niste primari care erau viteji, asa, in fata presei si a opiniei publice, si in spate, in sedintele de lucru cu publicul, diversi dezvoltatori veneau si amenintau cu judecata functionari publici, pe care nu ii apara nimeni, si care emiteau fel de fel de acte. Asta nu se mai intampla. Adica am avut situatii in care oameni pentru care incepuse cercetarea penala au venit in Primarie si ne-au amenintat ca ne dau in judecata si cer functionarilor daune de sute de mii de euro, in conditiile in care ei erau cercetati penal. Deci lucrul asta nu se mai intampla", a transmis primarul general.
 
"ISC nu functioneaza"
Intrebat despre situatia blocului din "Primaverii", Nicusor Dan a aratat ca "avem o institutie care nu functioneaza - Inspectoratul de Stat in Constructii".
"Nu functioneaza de ani de zile, si mai este si rauvoitoare, nu face nimic. Pe cazul Primaverii si pe multe alte situatii, din pacate, o sa ajungem sa dialogam cu aceasta institutie prin instanta", a subliniat edilul.
La finalul anului 2022, ISC l-a amendat cu 7.000 de lei pe primarul general al Capitalei pentru ca nu a emis certificat de urbanism pentru construirea unui bloc cu 5 etaje in cartierul Primaverii. Edilul a reclamat la DNA si la ISC un Plan Urbanistic Zonal, eliberat de administratia Firea si care permite constructia blocului cu pricina intr-o zona verde. Pe 2 noiembrie, primarul general a mers la DNA si a depus o plangere penala pe numele fostului arhitect sef al Capitalei, pe care il acuza de abuz in serviciu pentru ca ar fi aprobat un PUZ ce vizeaza o zona din cartierul Primaverii si care lasa loc constructiei unui bloc de 5 niveluri pe un spatiu Verde.
Referitor la consolidarea cladirilor cu risc seismic, Nicusor Dan a precizat ca pe 12 ianuarie proiectul de buget va fi prezentat in dezbatere publica, buget care reflecta si proiectele angajate in acest domeniu.
"Si acolo sa vedeti proiectele pe care ne angajam sa le finantam in cursul acestui an. Castigul mare al acestui ultim an este ca am facut foarte multe expertize, adica am avut un acord cadru pe expertizarea cladirilor cu risc seismic si au fost expertizate, o sa vedeti la momentul acela, de ordinul 100.000 mp de cladiri pentru care sunt in risc seismic", a precizat Nicusor Dan. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
CDS
strabag nivel 1
rigips
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
noark
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
viarom
ness project
quadratum
Ubitech
siniat
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander