Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Reiffeisen Bank: Estimari de crestere economica de 4,5% in 2022 si 2,3% in 2023
Reiffeisen Bank: Estimari de crestere economica de 4,5% in 2022 si 2,3% in 2023
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 10 Nov 2022 12:43
Romania ar putea inregistra o crestere economica de 4,5% in acest an si de 2,3% in 2023, potrivit unui prezentari sustinute de economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, la cea de-a 25 editie a Forumului Bancar Roman.
"Din punct de vedere economic, la modul general, putem spune ca poza momentului e una relativ buna in momentul de fata. Si o sa vedem ca avem cifre inca bune desi pe sectoare lucrurile sunt mai nuantate. Pe termen scurt, si aici ma refer la urmatoarele trimestre, riscurile sunt foarte mari. Cel mai probabil vom avea o decelerare a cresterii activitatii economice in perioada urmatoare si poate chiar 1-2 trimestre cu scadere fata de trimestrul anterior. Perspectivele pe termen lung raman intacte, chiar poate mai bune, desi poate suna cinic in contextul geopolitic in care ne desfasuram activitatea in momentul de fata. Asa cum mentionam, poza momentului din punct de vedere macro e una buna, in sensul in care avem cifre mult peste asteptari. In primele doua trimestre ale anului acesta, am avut o crestere de peste 5%, 5,7% cumulat pe primele 6 luni. Iar daca facem o retrospectiva la ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, in perioada de pandemie o sa constatam ca activitatea economica din trimestrul II din 2022, fata de trimestrul IV din 2019, sa zicem, inainte de pandemie, este in Romania cu 7,3% in termeni reali mai mare", a spus Dumitru.
El a afirmat ca la scara europeana Romania a avut a doua cea mai buna performanta, dupa Slovenia, tara noastra reusind sa recupereze toata caderea din pandemie. Potrivit economistului, consumul a fost principalul factor de crestere economica.
In piata muncii, lucrurile inca evolueaza bine, desi in august a avut loc o stagnare a numarului de salariati. In termeni reali, veniturile au o dinamica negativa, pentru ca inflatia este foarte mare.
Ionut Dumitru a precizat ca in sectorul public se inregistreaza o dinamica puternic real negativa, in timp ce in sectorul privat salariul nominal creste aproape in linie cu inflatia, ceea ce arata ca aici exista o tensionare a pietei fortei de munca si o presiune.
"Pentru anul acesta, noi ne asteptam la o crestere economica de 4,5%, iar anul viitor la o decelerare la 2,3%. As spune ca riscurile sunt mai degraba sa avem o crestere mai mare anul acesta de 4,5% si mai mica anul viitor. Trimestrul III il asteptam cu scadere fata de trimestrul anterior - si agricultura a fost foarte slaba anul acesta -, dar am vazut ca industria a scazut fata de trimestrul anterior in trimestrul III. Probabil ca si trimestrul IV va fi destul de slab. Probabil ca si inceputul anului viitor va fi destul de slab si, atunci, 2,3% crestere economica anul viitor pare inca un scenariu optimist, as spune. Putem evita recesiunea, ca toata lumea vorbeste de recesiune - sigur ca riscul e foarte mare sa avem recesiune - putem evita recesiunea daca absorbim fonduri europene asa cum a facut Polonia", a sustinut el.
In continuare, reprezentantul Raiffeisen Bank a apreciat ca procesul de consolidare fiscala a inceput, insa a atras atentia ca acesta va fi unul gradual. Ionut Dumitru a mentionat in acest context faptul ca Romania are venituri fiscale foarte mici, de 27,6% din PIB, fata de 41,5% media europeana. In acest caz, el spune ca sunt trei solutii: rezolvarea problemei colectarii, iar digitalizarea ANAF trebuie accelerata; inchiderea tuturor portitelor de optimizare fiscala, indiferent ca este vorba de microintreprinderi - PFA, PFI, drepturi de autor, facilitati fiscale in diverse domenii; trebuie vazut daca exista unele zone de taxare mai mici dupa standarde europene sau poate avem si unele mai mari fata de mediile europene.
In ceea ce priveste inflatia, Ionut Dumitru se asteapta la o crestere in perioada urmatoare, la 16 - 17%. In opinia acestuia, in cea mai mare parte a anului viitor este posibil sa se mentina o inflatie de doua cifre.
"Batalia pe termen scurt cu inflatia, dupa parerea mea, este pierduta, la nivel global. Nu ai instrumente cu care sa poti reduce inflatia si ar fi total contraproductiv, la un nivel rezonabil pe termen scurt. Am avut acest soc extraordinar de puternic in energie pe care nu il poti combate cu instrumente monetare, dar miza politicii monetare peste tot in lume este reancorarea anticipatiilor inflationiste pe termen mediu si, de aceea, toate bancile centrale cresc dobanzile, desi economia incetineste. Probabil ca o recesiune poate fi un cost necesar, desi poate suna cinic, pentru a readuce inflatia la un nivel rezonabil pe termen mediu. Probabil ca dintre cele doua rele, inflatie sau recesiune, raul cel mai mare in momentul acesta cred ca este inflatia. Sunt tari dezvoltate care nu au mai vazut o inflatie de doua cifre de 50 de ani", a declarat Ionut Dumitru.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Ubitech
theda mar
EDIT-Structural
concelex
ness project
Acvatot 2019
MAKITA
rigips
leviatan
viarom
siniat
ERBASU CONSTRUCT
noark
quadratum
CDS
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander