Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ANAF: Masuri de crestere a colectarii veniturilor fiscale cu 2,5% din PIB
ANAF: Masuri de crestere a colectarii veniturilor fiscale cu 2,5% din PIB
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 25 Apr 2024 09:36
Romania va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscala si cresterea investitiilor in infrastructura, aceasta fiind concluzia principala care a rezultat in urma deplasarii la Washington a unei delegatii a Ministerului Finantelor, condusa de ministrul de resort, Marcel Bolos, informeaza Agerpres.
Seful de la Finante a condus, in perioada 16-21 aprilie 2024, delegatia institutiei la reuniunile de primavara ale Grupului Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. In marja reuniunilor, delegatia MF a avut intalniri cu inalti reprezentanti ai Bancii Mondiale (BM), Fondului Monetar International (FMI), Corporatiei Financiare Internationale (IFC), precum si cu agentiile de rating S&P si Moody's.
Potrivit unui comunicat al institutiei, delegatia MF s-a intalnit cu Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al Constituentei Olandeze din care face parte si Romania, si cu Antonella Bassani, Vicepresedinte pentru Europa si Asia Centrala, din cadrul Bancii Mondiale. Discutiile au vizat investitiile Bancii Mondiale in domeniile cheie precum educatie, sanatate, politici de dezvoltare care vizeaza crestere verde si incluziva precum si managementul riscurilor in caz de catastrofe.
"Ministrul Finantelor a declarat ca Romania are nevoie de sprijinul partenerilor internationali pentru ca toate oportunitatile pe care le avem prin PNRR (29 miliarde euro) si Politica de coeziune (46 miliarde euro) sa fie valorificate. De asemenea, au fost trecute in revista imprumuturile contractate de Romania de la Banca Mondiala, aflate in implementare, precum si portofoliul de imprumuturi aflate in pregatire. In acest sens, reprezentantii Bancii Mondiale au dat asigurari ca vor accelera procesul de contractare pentru imprumuturi de aproximativ un miliard de euro pentru: politici de dezvoltare care vizeaza crestere verde si incluziva (Development Policy Financing/Loan - DPF/DPL); managementul riscurilor in caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO)", subliniaza comunicatul citat.
Marcel Bolos a transmis oficialilor Bancii Mondiale ca se bazeaza in continuare pe sprijinul IFC pentru investitiile private in Romania, prin identificarea de noi oportunitati de finantare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructura la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deseurilor si tratarii apei. In acest sens, a invitat echipele tehnice ale Bancii Mondiale in Romania sa colaboreze cu echipa MF.
Potrivit Ministerului Finantelor, Romania este prima tara ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, avand a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiti in diverse sectoare, inca din anul 1991.
In cadrul discutiilor, reprezentantii IFC au dat asigurari ca vor continua sa sprijine investitiile private in Romania, prin identificarea de noi oportunitati de finantare si prin raspunsul la noi nevoi de mobilizare a investitiilor private, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructura din Romania, energiei regenerabile, deseurilor si tratarii apei. De asemenea, IFC doreste sa se implice activ in sprijinirea implementarii proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) in domeniul sanatatii, transportului sau managementul deseurilor.
O prioritate va ramane si consolidarea sustenabilitatii financiare a sectorului bancar (de exemplu participarea prin subscrierea la emisiunile de obligatiuni de rang superior neprivilegiate lansate de catre banci) si acordarea de linii de finantare institutiilor financiare in Romania pentru finantarea masurilor de reducere a impactului schimbarilor climatice. Totodata, IFC va ramane activa in domeniul asistentei tehnice (de exemplu Green Banking Academy) oferite sectorului financiar pentru sprijinirea tranzitiei la economia verde si reducerea riscurilor generate de schimbarile climatice pentru aceste institutii.
Discutiile cu echipa Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar International s-au axat pe masurile de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care trebuie sa duca la imbunatatirea colectarii cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum si cele de combatere a evaziunii fiscale.
"Ne mentinem angajamentul sa promovam stabilitatea macroeconomica si suntem ferm angajati intr-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat cresterea economiei romanesti si sustinerea unui nou cadru de dezvoltare durabila, justa si incluziva", a subliniat ministrul Bolos, in comunicat.
Ultima zi a programului de lucru de la Washington a cuprins discutii cu inalti reprezentanti ai conducerii Fondului Monetar International, Paul Hilbers, director executiv pentru Constituenta FMI din care face parte Romania, Kenji Okamura, director adjunct al institutiei, si Alfred Kammer, director pentru Europa.
"Alaturi de viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Leonardo Badea, ministrul Finantelor a prezentat eforturile sustinute de Romania pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice in Romania, salutate de echipa FMI. Privita de peste ocean, in ciuda riscurilor care persista la portile NATO, Romania continua sa reprezinte un factor regional de echilibru, in conditiile tensiunilor geopolitice existente si a perturbarilor economice", se mai arata in comunicatul MF.
In cadrul discutiilor, le-a fost prezentat planul de actiuni pentru cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde masurile de digitalizare pentru cresterea colectarii si combaterea evaziunii fiscale.
"Le-am povestit despre investitiile in valoare cumulata de peste 8% din PIB pana in 2026, pe care le pregatim in urmatorii ani, cu accent pe implementarea PNRR. In marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructura care vor contribui la reducerea costurilor de transport atat din punct de vedere al timpului, cat si al costurilor, imbunatatind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investitii straine directe", a explicat Marcel Bolos, potrivit documentului citat.
Partea romana a prezentat agentiilor de rating particularitatile economice ale Romaniei, precum si strategiile, reformele structurale, politicile fiscale responsabile avute in vedere pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice pe termen lung.
Ministrul Finantelor a precizat ca suntem angajati intr-un proces de modernizare a Romaniei prin intermediul fondurilor europene, al fondurilor nationale si al reformelor cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta iar asteptarile sunt ca aceste reforme sa genereze modernizarea statului roman si a administratiei publice si sustenabilitatea anumitor categorii de cheltuieli publice.
"Mizam pe aceasta crestere economica ca fiind unul din pilonii nostri de baza pentru o dezvoltare sustenabila. De asemenea, avem in vedere consolidarea fiscala care sa conduca la modernizarea sistemului nostru fiscal, prin masurile pentru combaterea evaziunii fiscale sau implementarea proiectelor de digitalizare. Romania este angajata pe drumul acesta ireversibil al modernizarii si al implementarii proiectelor de investitii si de asemenea, este angajata in a realiza reforme care sa conduca la sustenabilitatea cheltuielilor publice pe care Romania le are", a concluzionat ministrul Marcel Bolos.
Din delegatia Ministerului Finantelor au facut parte secretarii de stat Carmen Moraru si Alin Andries, Petronel Munteanu, secretar general adjunct si echipa tehnica din cadrul Directiei Generale Relatii Financiare Internationale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
leviatan
Acvatot 2019
concelex
EDIT-Structural
ness project
strabag nivel 1
noark
konsent
viarom
ERBASU CONSTRUCT
siniat
MAKITA
quadratum
Ubitech
theda mar
CDS
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander