Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Septembrie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CDR propune masuri de imbunatatire a sistemului fiselor pe platitor de taxe
CDR propune masuri de imbunatatire a sistemului fiselor pe platitor de taxe
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 19 Nov 2019 09:15
In cadrul unui document programatic (position paper), Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) face o serie de propuneri de imbunatatire a sistemului fiselor pe platitor de taxe.
In acest sens, expertii in fiscalitate ai organizatiei subliniaza ca, printre altele, o problema esentiala este faptul ca platile facute de contribuabili la bugetul de stat sunt alocate automat, printr-un algoritm care functioneaza in mod diferit fata de cele declarate si platite de contribuabili, din cauza existentei unui cont unic al bugetului de stat. Si cu toate ca exista un cont unic al bugetului de stat, care colecteaza impozitele platite de contribuabili, exista si conturi distincte pentru anumite tipuri de impozite si taxe, care de asemenea colecteaza acele impozite la bugetul de stat. Din acest motiv, de multe ori, contribuabilii nu pot reconcilia platile de impozite efectuate cu sumele incasate de ANAF, asa cum sunt acestea evidentiate in fisa de platitor.
Asemenea diferente existente intre evidentele contribuabililor, declarate si platite, si fisa de platitor tinuta de ANAF conduc la sume aditionale de dobanzi si penalitati impuse contribuabililor, pentru impozitele pe care acestia le-au platit la timp.
Sursa problemelor expuse anterior este de fapt sistemul care aloca platile de impozite si taxe, iar efectele acestui sistem sunt transpuse in fisa de platitor sub forma unor sume care nu se regasesc in contabilitatea si evidentele fiscale ale contribuabililor. Mai mult, aceasta problema conduce la popriri neasteptate de conturi, iar contribuabilii sunt fortati sa plateasca sume de bani suplimentare, desi acestia si-au indeplinit obligatiile fiscale conform termenelor legale.
Avand in vedere efectele descrise anterior, specialistii CDR considera ca este foarte important ca ANAF sa isi imbunatateasca sistemul evidentei veniturilor administrate prin fisa de platitor, astfel incat sumele evidentiate in fisa sa se poate reconcilia usor cu evidentele contribuabililor. De asemenea, ar fi foarte utila imbunatatirea sistemului de comunicare intre compartimentul care se ocupa de administrarea fisei de platitor si compartimentul de executari silite din cadrul ANAF, astfel incat sa se elimine poprirea nejustificata a conturilor contribuabililor.
Pentru a descarca integral recomandarile enuntate de CDR, click aici!
 
VideoConfAC-iulCOVID-19AUTODESKALLBIMallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
Acvatot 2019
hilti
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere