Agenda Constructiilor
Joi, 23 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CJUE: Materialele excavate necontaminate nu trebuie calificate drept deseuri
CJUE: Materialele excavate necontaminate nu trebuie calificate drept deseuri
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Dec 2022 11:40
In data de 17 noiembrie 2022, Curtea de Justitie a Uniunii Europene („CJUE”) s-a pronuntat intr-o cerere de decizie preliminara formulata de Tribunalul Administrativ Regional din Styria, Austria, avand ca obiect interpretarea articolului 6 alineatul (1) din Directiva 2008/98/CE privind deseurile („Directiva 2008/98”). Articolul 6 din Directiva 2008/98 priveste incetarea statutului de deseu - statele membre iau masuri corespunzatoare pentru a se asigura ca deseurile care au fost supuse unei operatiuni de reciclare sau altei operatiuni de valorificare sunt considerate ca au incetat sa mai fie deseuri daca respecta urmatoarele conditii: (a) substanta sau obiectul urmeaza sa fie utilizat in scopuri specifice; (b) exista o piata sau cerere pentru substanta sau obiectul in cauza; (c) substanta sau obiectul indeplineste cerintele tehnice pentru indeplinirea scopurilor specifice si respecta legislatia si normele aplicabile produselor; si (d) utilizarea substantei sau a obiectului nu va produce efecte nocive asupra mediului sau a sanatatii populatiei.
In Romania, prevederile articolului 6 din Directiva 2008/98 sunt transpuse identic prin Ordonanta de Urgenta nr. 92/2021 privind regimul deseurilor, motiv pentru care consideram utila analizarea hotararii CJUE.
In speta CJUE, o societate avand ca obiect de activitate domeniul constructiilor a furnizat materiale excavate necontaninate din clasa de calitate cea mai inalta pentru excavatiile de sol unui grup de agricultori, la solicitarea acestora din urma, in vederea adaptarii si ameliorarii solurilor/ suprafetelor agricole. Societatea a solicitat autoritatii administrative sa constate ca materialele excavate pe care le-a furnizat nu constituie deseuri si, cu titlu subsidiar, ca lucrarile planificate nu constituiau o activitate supusa unei obligatii de plata a contributiei pentru situl contaminat.
Autoritatea in cauza a considerat ca materialele respective constituie deseuri, iar statutul acestora de deseu nu a incetat. Societatea a formulat o actiune impotriva deciziei, ridicand problema calificarii materialelor excavate drept deseuri.
Instanta de trimitere a considerat ca incetarea statutului de deseu este restransa in legislatia austriaca fata de prevederile Directivei 2008/98 - desi materialele excavate in speta fac parte din clasa de calitate cea mai inalta si sunt potrivite, la nivel tehnic si juridic, pentru ameliorarea suprafetelor agricole in cauza, cerintele de forma prevazute de legislatia austriaca ar putea impiedica incetarea statutului de deseu al acestor materiale.
CJUE a considerat ca reglementarea din legislatia austriaca nu este in concordanta cu prevederile Directivei 2008/98 si ca materialele excavate necontaminate care apartin, in temeiul legislatiei austriece, clasei de calitate cele mai inalte, nu trebuie calificate drept deseuri atunci cand detinatorul nu are nici intentia, nici obligatia de a le arunca si cand aceste materiale respecta conditiile prevazute din Directiva 2008/98 pentru a fi calificate drept subproduse.

*** Material publicat de specialistii de la firma de avocatura Filip&Company.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machineALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
leviatan
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
leviatan
theda mar
CELCO 2020
CDS
viarom
Ubitech
BALTIC
FRONTALE
rigips
BMI_Icopal
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023