Agenda Constructiilor
Sambata, 15 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - COFACE: Numarul insolventelor din ECE a crescut cu peste 39% in 2022
COFACE: Numarul insolventelor din ECE a crescut cu peste 39% in 2022
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 27 Apr 2023 11:38
Regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) a trecut prin schimbari economice semnificative in ultimii trei ani. O mare eterogenitate, diverse masuri de sprijin si modificari legislative au afectat semnificativ situatia insolventelor. Pandemia de Covid-19 si recesiunea economica ulterioara, precum si impactul economic al razboiului din Ucraina, au adus ingrijorari nu numai asupra activitatii macroeconomice si pietelor de marfuri, ci si asupra lichiditatii companiilor.
Economiile ECE au dat semne de redresare in 2021 si in prima jumatate a anului 2022, majoritatea tarilor inregistrand rate de crestere mai mari, in ciuda volatilitatii semnificative. „Anul 2022 a adus in mare parte o activitate economica solida, cu o crestere a PIB-ului Croatiei si Sloveniei depasind 5% si rate de crestere in Polonia, Romania si Ungaria apropiate de acest nivel”, a declarat Grzegorz Sielewicz, Head of economic Research for Central and Eastern Europe. „Pe de alta parte, Estonia a intrat in recesiune cu o rata de crestere de -1,3%”.
In ceea ce priveste insolventele, masurile de sprijin introduse de guverne in 2020 au contribuit la scaderea numarului de insolvente. Procesul de incetare a acestor masuri a fost treptat, companiile beneficiind in continuare de ele pe fondul dobanzilor scazute in 2021. „Cu toate acestea, in 2022 am observat o crestere clara a insolventelor, deoarece companiile s-au confruntat cu mai multe provocari, inclusiv preturi ridicate la energie, inputuri, serii de majorari ale dobanzilor, cea mai mare inflatie din ultimele decenii si incertitudini legate de razboiul din Ucraina”, a adaugat Grzegorz Sielewicz.
Coface estimeaza ca numarul total de proceduri de insolventa in tarile din ECE a crescut de la 25.917 in 2021 la 36.090 in 2022, o crestere de 39,3%. Opt tari au inregistrat un numar mai mare de insolvente in 2022 decat anul precedent (Bulgaria, Croatia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Serbia), iar patru tari au raportat o scadere (Republica Ceha, Estonia, Slovacia si Slovenia). Cresteri mai mari ale insolventelor au fost inregistrate de Serbia si Ungaria (+106%, respectiv, +86%), in timp ce cea mai mare scadere a procedurilor a fost in Estonia (-17%).
Numarul de insolvente a crescut in toate sectoarele nu numai in cele consumatoare de energie
Deloc surprinzator, sectoarele consumatoare de energie sunt cele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma cresterii preturilor marfurilor, de unde si costurile de operare mai mari. De exemplu, in Polonia, sectoarele chimicale, metale, hartie-lemn si agroalimentar au raportat intarzieri de plata mai mari decat media, majoritatea dintre ele intampinand intarzieri mai lungi de plata fata de anul precedent. Aceste sectoare au fost, de asemenea, larg reprezentate in statisticile regionale privind insolventele: metalele, hartia, lemnul si sectorul agroalimentar au inregistrat rate de insolventa ridicate si accelerate.
Sectorul constructiilor a fost, de asemenea, afectat semnificativ. Ratele de insolventa sunt deosebit de ridicate in Croatia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Polonia, datorita preturilor ridicate ale materialelor de constructie si ale inputurilor. Acest sector a fost, de asemenea, afectat de o piata imobiliara inerta din cauza cresterii ratelor dobanzilor si a inflatiei mai mari, precum si de un deficit de forta de munca.
In cele din urma, comertul cu amanuntul este un alt sector cu o pondere considerabila a numarului de insolvente in majoritatea tarilor, in ciuda unei evolutii relativ limitate in 2022. Inflatia persistenta afecteaza major cheltuielile de consum, ceea ce ar trebui sa conduca la un numar mai mare de insolvente in acest sector.
„Perspectivele economice raman cel putin incerte. Expertii nostri prognozeaza o incetinire a inflatiei pentru lunile urmatoare, dar totusi, o mare parte a economiilor din regiunea ECE ar trebui sa inregistreze o crestere mai slaba in 2023. Intr-adevar, inflatia va ramane cu mult peste tintele bancii centrale. Ca atare, acestea din urma vor continua sa majoreze ratele, iar asta va avea efecte negative asupra solvabilitatii companiilor. Consideram ca numarul companiilor aflate in situatie de insolventa ar trebui, prin urmare, sa continue sa creasca in 2023”, a declarat JarosÅ‚aw Jaworski, CEO Coface Europa Centrala si de Est.
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Ubitech
concelex
leviatan
viarom
noark
konsent
MAKITA
theda mar
siniat
rigips
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ness project
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander