Agenda Constructiilor
Luni, 19 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CONFIDEX: Managerii asteapta crestere de 5% si revenirea ante-pandemica in 2022
CONFIDEX: Managerii asteapta crestere de 5% si revenirea ante-pandemica in 2022
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 01 Mar 2021 10:29
Increderea managerilor in economia romaneasca a crescut in Q4 2020, in conditiile in care scaderea cifrei de afaceri este la jumatatea asteptarilor pesimiste de la inceputul pandemiei, potrivit rezultatelor CONFIDEX Q4 2020 facute publice de Impetum Group. Indicele CONFIDEX, care masoara increderea managerilor in economie, creste de la 41 in Q2 si Q3 2020 la 45, dar este mai scazut (43) in cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.
„CONFIDEX ne arata in mod evident o atitudine mai optimista a managerilor in ultimul trimestru din 2020, in principal ca urmare a scaderii la jumatate a pierderilor estimate la inceputul pandemiei, iar asta va avea efect in evolutia pozitiva a economiei noastre in acest an. Insa optimismul din ultimul trimestru al anului trecut ar putea amana alinierea companiilor catre noua economie. Este o falsa tinta sa urmarim sa ne intoarcem la ce era inainte, acum miza este sa ne pregatim pentru noua economie.”, declara Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Totodata, companiile incep sa isi reconfigureze spectrul de prioritati si devin tot mai interesate de digitalizare si de redefinirea relatiei cu clientii. Daca prima masura e gandita pentru tranzitia spre normal, a doua e privita mai degraba ca o masura de adaptare si precautie in conditii de carantina.
Managerii au asteptari mari de la 2021 si mizeaza pe o crestere a afacerilor si a investitiilor
In ceea ce priveste Q1 2021, procentul celor care cred ca PIBul va scadea s-a redus de la 73% la 46%, iar cresterea investitilor si a digitalizarii reprezinta prioritati pentru companii in urmatorul an. CONFIDEX releva o pondere mai mica a celor care cred ca somajul va creste (75% vs 54%) precum si a celor care cred ca inflatia va creste (70% vs 58%).
”Piramida lui Maslow este foarte clara in cazul companiilor. Astfel, dupa ce managerii au trecut de socul initial si s-au asigurat ca au resursele necesare supravietuirii, multi au, in prezent, planuri de extindere si de crestere a vanzarilor si profitului. In plus, digitalizarea, mutarea operatiunilor in online si telemunca au intrat pe lista lor de prioritati, cel putin la nivel declarativ”, a mai afirmat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group. Uitandu-ne acum la intreg anul 2020 ne dam seama ca am trecut printr-o criza a increderii – de la perioada grea in care lipsa vizibilitatii ne-a afectat mai mult decat realitatea, usor-usor managerilor le revine optimismul si iau decizii bazate pe realitate, nu pe perceptia riscului, a continuat Andrei Cionca.
Pana la finalul anului 2021, managerii estimeaza o recuperare cel putin partiala in privinta principalilor indicatori financiari ai companiilor. Ei se asteapta ca cifrele de afaceri si investitiile sa inregistreze cresteri de 5% fata de 2020, iar profitul sa avanseze cu circa 1%. Totodata se asteapta si la o crestere a numarului angajatilor, dar si a costurilor de productie cu circa 2%.
Optimismul de la finalul anului trecut se reflecta si in asteptarile privind revenirea la situatia de dinainte de pandemie. Cei mai multi manageri asteapta o recuperare integrala a pierderilor provocate de COVID-19 in vara lui 2022.
O iesire din criza in forma unui V, dar o revenire in doua viteze. HoReCa ramane cel mai afectat sector
In continuare, managerii vad o iesire in criza in forma literei V dar cu o revenire in doua viteze, in conditiile in care companiile au fost afectate in mod diferit de pandemie, asa cum arata si Indicele CONFIDEX. De exemplu, HoReCa ramane in continuare sectorul cel mai lovit de pandemie.
Companiile renunta treptat la masuri de austeritate, precum: concedieri, somaj si reducerea activitatii. 70% dintre companiile medii si mari si 55% dintre cele mici considera ca, in perioada urmatoare, ar trebui sa creasca productivitatea, inclusiv investind pentru a ramane competitive. Doar 27% considera ca reducerea costurilor e mai importanta in aceasta perioada (- 10% fata de Q3).
In zona vestilor mai putin bune, CONFIDEX arata ca scade capitalul de lucru pentru 35% dintre manageri, cei mai multi sustin ca relatia cu bancile s-a inrautatit, iar accesul la creditare a devenit mai greoi.
De asemenea, pandemia nu a rezolvat problema fortei de munca ce ocupa locul al doilea in topul provocarilor.
Perspective pentru Q1 2021. Redresare
In general, perspectiva in privinta evolutiei economiei pentru urmatoarele 3 luni este mai buna. Cei mai pesimisti sunt managerii din Transporturi si Servicii, iar cei mai optimisti sunt cei din Constructii.
Majoritatea (85%) managerilor considera ca demararea campaniei de vaccinare impotriva COVID va avea impact pozitiv asupra economiei nationale.
Cresterea productivitatii constituie principalul motor de relansare economica pentru aproape doua treimi dintre companii, iar scaderea costurilor intra pe un trend descendent: cu 10% mai putini manageri iau in considerare taierea de costuri ca modalitate de redresare.
Metodologie si perspective
Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete pentru businessuri si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii.
CONFIDEX Q4 2020 acopera un esantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB si toate regiunile tarii: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; HORECA; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri. CONFIDEX este primul studiu de pe piata care acorda o atentie speciala companiilor mari. In scopul comparatiei statistice cu cele doua studii anterioare, cea mai mare parte a prezentului raport cuprinde doar analiza firmelor care au peste 100.000 euro cifra de afaceri si peste 5 angajati, esantionul analizei comparative CONFIDEX.Q4 fiind astfel de 750 companii.
Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKVideoConfAC-iulALLBIMTERAPLASTgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
hidroplasto
ssab ag antrepriza generala
rigips
cv water 2021
CELCO 2020
hilti
Acvatot 2019
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere