Agenda Constructiilor
Duminica, 08 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Deloitte: 7 din 10 multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare
Deloitte: 7 din 10 multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 24 Oct 2024 10:37
Companiile multinationale din intreaga lume (70%) se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, pe fondul numeroaselor reglementari adoptate in anii trecuti, astfel ca asigurarea transparentei datelor si conformarea cu cerintele autoritatilor reprezinta principala provocare cu care se confrunta in prezent, potrivit Deloitte 2024 Global Tax Policy Survey. Pe locul doi se afla digitalizarea sistemului de taxe, insa in acest caz asteptarile sunt optimiste - 59% dintre participantii la studiu sunt de parere ca facturarea electronica si raportarile digitale aferente operatiunilor comerciale au potentialul de a simplifica conformarea fiscala, chiar daca necesita investitii initiale considerabile. Cu toate astea, 10% sustin ca efectul va fi contrar.
A treia mare provocare pentru companiile multinationale este legata de reforma fiscala internationala care, pe langa acordul pe doi piloni semnat sub coordonarea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cuprinde si masurile care vizeaza taxarea serviciilor digitale si initiativa Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) de cooperare in taxarea internationala, lansata recent la solicitarea tarilor in curs de dezvoltare. 
Astfel, 54% dintre participantii la studiu spun ca implementarea pilonului II din reforma OCDE (impozitul minim pe profit la nivel global), asteptata in urmatorii trei ani, va genera mai multa complexitate in raportarile fiscale. In plus, dat fiind ca pilonul II anuleaza avantajul competitiv al statelor care utilizau ratele reduse de impozitare pentru a atrage investitii, 77% dintre participanti anticipeaza ca acestea vor introduce alte facilitati in acest scop, compatibile cu pilonul II. Pe de alta parte, implementarea pilonului I din reforma OCDE (redistribuirea partiala a drepturilor de impozitare catre tarile din care sunt obtinute veniturile) ramane incerta, dat fiind ca statele semnatare nu au ajuns la un acord final pana la termenul asumat, respectiv 30 iunie 2024. 
In aceste conditii, participantii la studiu se asteapta ca initiativa ONU sa puna accentul, in principal, pe taxarea serviciilor digitale, pe aspectele legate de considerentele ESG (evironment, social, governance – protectia mediului, aspecte sociale, guvernanta), pe asigurarea unei abordari fiscale echitabile in economiile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare, dar si pe relocarea drepturilor de impozitare din statele de rezidenta fiscala in tarile sursa.
"Tendintele evidentiate in studiu sunt valabile si in Romania, avand in vedere ca noile cerinte de raportare, cum ar fi cele prevazute in declaratia de informatii GloBE (regulile globale de combatere a erodarii bazei impozabile) aferenta pilonului II din reforma OCDE sau in Directiva UE privind raportarea de sustenabilitate (CSRD), vizeaza si companiile care activeaza pe piata locala. Iar aceste raportari implica transferul unui volum foarte mare de date intre contribuabili si autoritati, motiv pentru care procesul de digitalizare, demarat in Romania de cativa ani si aflat intr-un stadiu avansat de implementare a sistemelor electronice de raportare precum SAF-T, RO e-Factura si RO e-Transport, trebuie sa continue. In acest sens, urmeaza ca autoritatile fiscale sa dezvolte mecanismele necesare analizarii datelor pe care le primesc prin intermediul acestor sisteme, astfel incat beneficiile digitalizarii sa devina vizibile atat pentru contribuabili, prin simplificarea procedurilor de raportare si a actiunilor de control fiscal, cat si pentru autoritati, prin gestionarea mai eficienta a controalelor, reducerea evaziunii fiscale si, in final, prin venituri mai mari la bugetul de stat”, a declarat Dan Badin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania.  
Desi utilizarea inteligentei artificiale (AI) in conformarea fiscala se afla in stadiu incipient, aproximativ doua treimi dintre respondenti (66%) estimeaza ca aceasta va fi folosita pe scara larga in urmatorii trei ani, insa dublata de supraveghere umana. Beneficiile asteptate de companii din utilizarea solutiilor bazate pe AI sunt acuratete crescuta in raportari (34%), costuri reduse (23%), aplicarea unei strategii fiscale coerente la nivelul companiei (15%), conformare sporita cu reglementarile in vigoare (14%), mai mult timp pentru implicare in activitatea de baza (14%).
In zona de protectie a mediului si sustenabilitate, taxele cu cel mai mare impact asupra activitatii companiilor participante sunt cea pe consumul de energie (40%) si cea pe carbon (33%). In ceea ce priveste masurile specifice, aproximativ 80% dintre participanti spun ca sunt afectati direct sau indirect de mecanismul UE de ajustare a carbonului la frontiera (taxa pe carbon). 
Studiul Deloitte 2024 Global Policy Survey, ajuns la a 11-a editie, este realizat anual, incepand din 2014, in randul reprezentantilor departamentelor de taxe si al directorilor financiari, pentru a analiza impactul noilor reglementari fiscale aplicabile la nivel international asupra companiilor din intreaga lume. Studiul din acest an cuprinde opiniile exprimate de peste 1.000 de reprezentanti ai companiilor din 28 de tari.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTETotalEnergieshiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
konsent
rigips
VEGO
leviatan
Acvatot 2019
EDIT-Structural
EURO BUILD
CDS
noark
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
concelex
theda mar
SSAB
SIGM
AED
DRS
MAKITA
Ubitech
ELECTROGRUP
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<